Nyheder - Forskning - Videnskab – Københavns Universitet

UDDANNELSE 13/07 2015

Stadig meget populært at læse på KU

Lidt færre har i år søgt ind på en bacheloruddannelse på Københavns Universitet. Til gengæld fortsætter tendensen med de unges både målrettede og realistiske uddannelsesvalg. Med 28 procent af alle førsteprioritetsansøgninger er Københavns Universitet fortsat de unges foretrukne studiested.

BIER 13/07 2015

Forkæl bierne og få flere jordbær

Biernes bestøvning af jordbærplanterne på marken er afgørende for at få et optimalt udbytte af de søde danske bær. Derfor bør der f.eks. være blomstrende læhegn omkring markerne til de små nyttedyr. Det viser Erica Juel Ahrenfeldts ph.d.-studie i vilde bier.

KOL 10/07 2015

Risiko for KOL kan allerede opstå i ungdommen

Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) er en af verdens mest almindelige dødsårsger, og aktiv rygning er skyld i ca. 85 procent af alle tilfælde. Alligevel indikerer ny forskning, at fremskyndelsen af nedsat lungefunktion ikke er en betingelse for at udvikle KOL.

Uddannelse 02/07 2015

Undervisningsform gav forskningsgennembrud

Nano-uddannelsens første kursus er et forskningsprogram, hvor studerende selv designer, udfører og analyserer eksperimenter. Og nu kan en hel årgang nanoscience-studerende kalde sig medforfattere på en naturvidenskabelig artikel i et anerkendt internationalt tidsskrift.

PENKOWA 30/06 2015

KU tager UVVU's Penkowa-afgørelse til efterretning

Ny afgørelse fra UVVU har ikke fundet bevis for flere tegn på videnskabelige uredelighed i Milena Penkowas forskning. Flere artikler har ifølge UVVU "påfaldende" elementer, men det kan ikke med sikkerhed fastslås, at der er tale om snyd.

Sundhed 26/06 2015

14 dages inaktivitet gør unge 40 år svagere

Ny forskning viser, at unge mister en tredjedel af deres muskelstyrke, hvis de ikke bruger deres ben i blot 14 dage. Det svarer til den styrke en gennemsnitlig person, der er 40-50 år ældre, har. Bag forskningen står Center for Sund Aldring og Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Universitetspolitik

Se alle

Forskning og nyt fra fakulteterne

 • Da asiaterne blev indianere

  21.07.2015

  Et nyt studie viser, at forfædrene til alle nulevende amerikanske indianere indvandrede i en enkelt bølge for maksimalt 23.000 år siden. Studiet viser desuden, at indianerne for ca. 13.000 år siden blev splittet op i to hovedgrene. Studiet er lavet af et internationalt forskerhold under ledelse af Center for GeoGenetik og publiceres i det anerkendte tidsskrift 'Science'. »

 • Papir, sten, svamp: Hvordan røntgen redder fortidspapir

  20.07.2015

  Røntgenstråler har lettere ved at trænge gennem sten end papir. Det har været et problem for de konservatorer, der forsøger at redde historiske bøger  fra tidens tand. Nu har Diwaker Jha, en specialist i billeddannende teknikker ved Kemisk Institut forfinet en metode, der er beregnet til at undersøge indersiden af klipper. Det er lykkedes for ham at justere synchrotron-stråler til også at kunne kigge ind i papirets dyb. »

 • Ny dansk forskning giver medicin et kvalitetshop

  20.07.2015

  Forskere fra Københavns Universitet har fundet en metode, der kan forbedre bioteknologisk produceret medicin.  »

 • Forskere booster gulerødders indhold af farvestoffer

  16.07.2015

  Institut for Plante- og Miljøvidenskab øger indholdet af pigment i gulerødder og optimerer dem til danske forhold, så det bliver billigere og nemmere at producere de naturlige farvestoffer, der bruges i fødevarer. Den danske ingrediensvirksomhed og projektpartner Chr. Hansen glæder sig over de foreløbige resultater og ser et stort potentiale. »

Se alle

KU på Facebook

#kbhuni på Twitter

KU på The Conversation