Dansker vinder idékonkurrence om nyt museum – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2009 > Dansker vinder idékonk...

05. november 2009

Dansker vinder idékonkurrence om nyt museum

Danmark er godt på vej mod et nyt naturhistorisk museum. Den unge danske arkitekt Claus Harboesgaard Pryds har vundet den store visionskonkurrence, der indgår i planerne for et helt nyt, nationalt naturhistorisk museum i Danmark. Konkurrencen modtog 120 danske og internationale forslag, hvor de ti bedste i dag blev præmieret for et samlet beløb på næsten én million kr.

VinderarkitektHvordan skabes et museum, der skal være et moderne kraftcenter for forskning og formidling af naturvidenskaben, med en af verdens ældste botaniske haver som en integreret del af projektet og alt sammen i hjertet af København? Det er den vanskelige opgave, mere end hundrede arkitekter, kunstnere, tværfaglige teams og studerende fra arkitektskolerne de seneste måneder har forsøgt at give deres løsningsforslag til.

Af de 120 projektforslag fra ind- og udland indgår de ti bedste med Claus Harboesgaard Pryds' forslag i spidsen i det idékatalog, der skal bruges i det videre arbejde med museumsprojektet.

Claus Harboesgaard Pryds modtager førstepræmien på 300.000 kr. for hans gennemtænkte idé om en ny udstillingsbygning gravet ned i to etager, hvor dommerkomiteen desuden mener, at projektet "løfter bæredygtighedsbegrebet op på et højere niveau":

- Vi har i dag præmieret nogle helt fantastiske visionsprojekter, der på hver deres måde giver os en række konstruktive bud på, hvordan vi kan bygge et nyt naturhistorisk museum i og omkring Botanisk Have. Med de flotte resultater fra den åbne idékonkurrence har vi det bedst tænkelige udgangspunkt for de næste vigtige skridt mod et nyt museum, og jeg er personligt taknemmelig for den store interesse, vi har mødt med forslag fra bl.a. Danmark, Australien, Ungarn og Østrig, siger Morten Meldgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Med dagens offentliggørelse er et nyt museum et skridt tættere på målet, hvilket glæder rektor Ralf Hemmingsen fra Københavns Universitet:

- Vi ved nu med sikkerhed, at det kan lade sig gøre at bygge et moderne museum af international klasse i hjertet af København. Det vil give os enestående muligheder for både forskning og formidling af naturvidenskaben. Det er vigtigere end nogensinde, at vi mennesker forstår sammenhængen mellem samfundet og naturvidenskaben, og her vil det nye museum fungere som det centrale omdrejningspunkt, siger Ralf Hemmingsen.

Fra Videnskabsministeriet er holdningen også helt klar:

- Det er af afgørende betydning for den danske konkurrencedygtighed, at vi har veluddannede folk på det naturvidenskabelige område. Det får vi kun ved at styrke børn og unges interesse for naturvidenskab og ved at tilbyde vores forskere gode arbejdsvilkår. Begge opgaver vil et nyt museum varetage, samtidig med at det vil være en attraktion for alle Københavns gæster. Med præmieringen af de kreative og spændende visionsprojekter i dag er der skabt et godt grundlag for realiseringen af et nyt museum for naturvidenskab, siger videnskabsminister Helge Sander.

Af de i alt 120 visionsforslag blev ti præmieret. Der blev uddelt to hovedpræmier og otte mindre præmieringer, de såkaldte indkøb.

Andenpladsen på 150.000 kr. gik til arkitekt MAA Nicolai Bo Andersen for et forslag, der dyrker og udbygger de allerede fritliggende bygninger i og omkring Botanisk Have på en helt ny måde.