885 mio. kr. til forskning i livsstilssygdomme – Københavns Universitet

Københavns Universitets nyhedsportal

Nyheder > Alle nyheder > 2010 > 2010.3 > 885 mio. kr. til forsk...

22. marts 2010

885 mio. kr. til forskning i livsstilssygdomme

Med danmarkshistoriens hidtil største private forskningsdonation i ryggen etablerer Københavns Universitet til efteråret et nyt internationalt metabolismecenter på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Overvægtigt par går turCenteret skal forske i bl.a. type 2 diabetes og overvægt og får styrke og ressourcer til at etablere sig i den absolutte internationale top. Med 885 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden headhunter universitetet 5 stærke forskningsledere til "The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research".

Med København som centrum skal centeret desuden have et nært samarbejde med regionens andre forskningsgrupper og ledende forskergrupper fra førende universiteter rundt om på kloden, både i USA, Europa og Kina.

Til kamp mod livsstilssygdomme

Centeret skal stå for grundlæggende forskning i kroppens energiomsætning - og dermed populært sagt i livsstilsygdomme. Det er f.eks. type 2 diabetes og fedme-relaterede lidelser, der verden over er i voldsom vækst. I dag er der ifølge International Diabetes Federation på verdensplan 285 mio. mennesker med type 2 diabetes, og det tal ventes om bare 20 år at være steget til 438 mio. mennesker.

- Denne storslåede donation gør København til en global magnet for forskning i metabolisme, siger dekan Ulla Wewer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. - Centeret vil danne rammen om ledende forskere på området - herunder flere danske. Vi får viden og faciliteter til at gøre en forskel i viden om de stofskiftesygdomme, der verden over rammer flere og flere mennesker.

- Det er en stor dag for Danmark og for Københavns Universitet. Det nye metabolismecenter vil styrke Københavns placering på forskningens verdenskort, siger rektor Ralf Hemmingsen. - Det er visionært at investere så massivt i vigtige globale problemstillinger som livsstils- og stofskiftesygdomme. Og investeringen viser, hvad der skal til for at få dansk forskning frem i forreste række internationalt.

Globalt perspektiv

Novo Nordisk Fondens formand, dr. techn. Ulf J. Johansson, understreger, at beløbets størrelse skal afspejle den udfordring, forskerne står over for.

- Donationen på 885 mio. kroner skal ses i lyset af den voldsomme stigning i forekomsten af stofskiftesygdomme. Selvom vi populært kalder det livsstilssygdomme, så er forekomsten for længst udbredt til hele verden, og ikke kun til de velstillede samfund.

I overværelse af blandt andre videnskabsministeren, overrækker Ulf J. Johansson den store donation til dekan Ulla Wewer i dag, mandag den 22. marts, ved et kort arrangement i Lundsgaard-auditoriet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

- Bevillingen er vores bidrag til at bringe Københavns Universitet op i den internationale elite, inden for biomedicin, et forskningsfelt, hvor Danmark allerede står stærkt, siger Ulf J. Johansson.

Tid og sted

Overrækkelse af danmarkshistoriens hidtil største private forskningsdonation sker i dag - mandag den 22. marts kl. 10.00 i Lundsgaard-auditoriet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Blegdamsvej 3b, 2200 København N.

Ceremonien vil vare ca. 50 min. Efterfølgende vil det være muligt for medierne at få eksklusive interviews og optagelser med nøglepersoner omkring det kommende metabolismecenter, herunder direktør Anne Stæhr Johansen og forskningslederne Gerald I. Shulman, Jens Juul Holst, Juleen R. Zierath, Oluf Borbye Pedersen og Thue W. Schwartz.

Fakta

The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research åbner 1. oktober 2010 og ledes af 5 forskningsledere fra den internationale scenes absolutte top.
• Metabolismecenteret skal på længere sigt placeres fysisk i det nybyggeri, der er under planlægning på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Panum) i København.
• Novo Nordisk Fonden er en selvejende institution, der yder støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål. Størstedelen af støtten kanaliseres til sundhedsvidenskabelige formål.
• Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har 4000 studerende, ca 1000 ph.d.-studerende og 1800 medarbejdere. Fakultetet rummer 13 uddannelser i sundhedsvidenskab og driver sundhedsvidenskabelig forskning.

Dekan, professor dr. med., Ulla Wewer,
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet