Årets underviser puster nyt liv i støvet fag – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.11 > Årets Harald

16. november 2012

Årets underviser puster nyt liv i støvet fag

INDLEVELSE

Professor ved Afdeling for Kirkehistorie Mette Birkedal Bruun vinder Årets Harald for sin nytænkende undervisning og sit stærke nærvær. Prisen bliver overrakt ved universitetets årsfest fredag den 16. november.

Professor Mette Birkedal Bruun vinder Årets Harald 2012

Hvis du står i gården på det Teologiske Fakultet på Købmagergade, er der stor sandsynlighed for, at du får øje på en kvinde i et af vinduerne, der bevæger sig rundt i lokalet med små entusiastiske hop og heftigt gestikulerende arme.
Det er professor Mette Birkedal Bruun, der i dag får overrakt København Universitets undervisningspris, Årets Harald, til universitets årsfest. Hun vinder prisen for sine levende formidlingsevner, sin nytænkende undervisning og sit stærke nærvær.

- Mette Birkedal Bruun er en fantastisk underviser, men det der gør hende til noget helt særligt er hendes utrolig rare væsen og hendes oprigtige interesse for os studerende. Hun husker, hvad vi har gang i både fagligt og privat og er altid behjælpelig med gode råd. Hun besidder et enormt menneskeligt og fagligt overskud, og jeg tror nærmest aldrig, at jeg har set hende sidde ned, siger formand for Det Teologiske Fagråd Anders Martin Lauritsen, der har indstillet professoren.

Farverige fremlæggelser

Mette Birkedal Bruun har allerede vundet prisen som årets underviser på teologi i 2007, men hun har langt fra hvilet på lauerbærerne. Tværtimod har hun for nylig fået en bevilling på 9,3 mio. fra det Det Europæiske Forskningsråd for et projekt, der med udgangspunkt i 1600- og 1700-tallets religiøst ladede afsondring fra verden, som for eksempel ses i klostre, skal undersøge det afsondrede menneske.

- Teologi kan for nogen virke tørt og kedeligt, og det kan være en stor udfordring at fremlægge en tekst fra 1235 på en ny og levende måde, men det formår Mette Birkedal Bruun. Hun tager afsæt i, hvordan man tænker i dag og er forbilledlig, når det kommer til den forskningsbaserede undervisning. Hendes entusiasme smitter, og hun er pædagogisk uden at tale ned til sine studerende. For eksempel indeholder hendes fremlæggelser ofte alt fra bykort og landkort over malerier af de implicerede personer til et væld af opfindsomme grafer, siger Anders Martin Lauritsen.

Prisen overrækkes ved Årsfesten den
16. november

Mette Birkedal Bruun er oprindeligt uddannet cand. theol fra Københavns Universitet og har siden 2009 været professor ved Afdeling for Kirkehistorie. Hun modtager prisen med stor begejstring.

- Jeg er vildt glad og enormt stolt over at få Årets Harald! Samtidig vækker det også en næsten andægtig ydmyghed at tænke på alle de gode og engagerede undervisere KU har og har haft gennem tiderne. Jeg ser prisen som en kolossalt ærefuld anerkendelse, men også som en kastet handske: en udfordring til at holde kærligheden til faget levende, interessen for de studerendes tilegnelse af stoffet vågen og den faglige fane højt - ikke bare i forskning, men også i undervisning.

Udover æren får Mette Birkedal Bruun en check på 25.000 kroner og en uglestatuette i porcelæn fra Royal Copenhagen, der i år er dekoreret af Allan Otte.

Chefkonsulent Charlotte Autzen
KU Kommunikation