Fosteret lider skade, når mor mangler C-vitamin – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.11 > Fosteret lider skade, ...

16. november 2012

Fosteret lider skade, når mor mangler C-vitamin

SUND GRAVIDITET

Når en kvinde mangler C-vitamin under graviditeten, kan det have alvorlige konsekvenser for fosterets hjerne. Og er den mentale skade først sket, kan den ikke afhjælpes med C-vitamintilskud efter fødselen. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, der netop er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Det er vigtigt at få c-vitamin under graviditeten. Foto fra Wikimedia Commons af Tom & Katrien.

Befolkningsundersøgelser viser, at mellem ti og 20 procent af alle voksne mennesker i den vestlige verden lider af C-vitaminmangel. Som kvinde er det derfor en god ide at tænke sig grundigt om, før man springer vitaminpillen over under graviditeten.

- Selv marginal C-vitaminmangel hos moderen giver 10-15 procent reduktion af det vigtige hukommelsescenter Hippocampus i fostrets hjerne, som dermed ikke udvikler sig optimalt, siger professor Jens Lykkesfeldt. Han står i spidsen af en gruppe forskere, der ved at studere gravide marsvin og marsvineunger, er kommet frem til de nye resultater. Ligesom mennesket kan marsvin ikke selv danne C-vitamin, og derfor er netop marsvin brugt som model.

- Tidligere troede man, at moderen kunne beskytte barnet. Normalt foregår der en selektiv transport af de stoffer, barnet har brug for, fra mor til barn under graviditeten. Men det viser sig nu, at dette ikke er tilstrækkeligt ved C-vitaminmangel. Derfor er det uhyre vigtigt at gøre opmærksom på denne problematik, der potentielt kan have alvorlige konsekvenser for de børn, der rammes, siger Jens Lykkesfeldt.

For sent, når skaden er sket

De nye resultater skærper fokus på moderens ernæringstilstand og livsstil under graviditeten. For de nye forsøg har også vist, at den skade, der sker på fostrets hjerne ikke kan udbedres, selvom ungen får C-vitamin efter fødslen.

Forskerne delte efter fødslen marsvineungerne med C-vitaminmangel op i to grupper og gav den ene gruppe C-vitamintilskud. Men efter to måneder, som svarer til teenagealderen hos mennesker, var der stadig ikke sket nogen forbedring hos den gruppe marsvin, der fik tilskud.

Forskerne arbejder nu med at finde ud af, hvor tidligt i graviditeten C-vitaminmangel påvirker marsvins fosterudvikling. Foreløbige resultater viser, at det formentlig påvirker allerede tidligt i graviditeten, da de har undersøgt marsvin i andet og tredje trimester. På længere sigt håber forskerne at kunne lave studier af problemet hos mennesker gennem befolkningsundersøgelser.

Særligt  udsatte grupper

Det er særligt nogle grupper, der er i farezonen for C-vitaminmangel:

- Det er mennesker med lav socioøkonomisk status, der spiser dårlig kost og måske tilmed ryger, som oftest har C-vitaminmangel. Deres børn risikerer altså at blive født med en dårligere udviklet hukommelse. Sat på spidsen kan det betyde, at de kan få indlæringsvanskeligheder, og i et samfundsmæssigt perspektiv, at historien gentager sig, fordi børnene har sværere ved at komme ud af det miljø, de befinder sig i, siger Jens Lykkesfeldt.

Han understreger, at hvis man undlader at ryge, spiser varieret og følger sundhedsstyrelsens anbefalinger om at spise en multivitamintablet dagligt under graviditeten har man ikke grund til at frygte C-vitaminmangel.

- Netop fordi det er så lidt, der skal til for at undgå problemet, er min forhåbning, at både politikere og myndigheder bliver opmærksomme på, at der her er et potentielt problem, siger Jens Lykkesfeldt.

Læs hele artiklen i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE.

Professor Jens Lykkesfeldt
Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Biomedicin