Stamceller udvikler sig bedst i 3D – Københavns Universitet

Københavns Universitets nyhedsportal

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.11 > Stamceller udvikler si...

21. november 2012

Stamceller udvikler sig bedst i 3D

TREDIMENSIONELT

Forskere fra Det Danske Stamcellecenter (DanStem) på Københavns Universitet bidrager med vigtig, ny viden om, hvordan stamceller bedst udvikler sig til insulinproducerende celler. Den nye viden kan på længere sigt forbedre diabetesbehandling med celleterapi. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidskrift Cell Reports.

Den nye forskning tyder på, at beta-celler kan udvikle sig bedre fra stamceller i laboratoriet i 3D.

Stamceller er ansvarlige for, at vores væv vokser, og at det bliver repareret, hvis vi kommer til skade. Derfor er opdagelsen af, at de vigtige celler vokser bedre i et tredimensionelt miljø, vigtig for fremtidig sygdomsbehandling med stamcelleterapi.

- Vi kan se, at de celler, der bliver produceret todimensionelt, ikke er gode nok. Man opnår bedre resultater ved at sætte cellerne i et tredimensionelt miljø og give dem de rigtige vækstbetingelser. Vi er derfor ved at udvikle et tredimensionelt dyrkningsmiljø i  gelé  i laboratoriet, som efterligner det, der findes inde i et foster, siger Anne Grapin-Botton, der sammen med kollegaer fra Schweiz og Belgien har fundet frem til de nye resultater.

Det internationale forskerteam håber, at den nye viden om tredimensionelle celle-vækstmiljøer kan bidrage væsentligt til udvikling af celleterapier til behandling af diabetes. På længere sigt kan denne viden også bruges i udvikling af stamcelle-behandlinger af kroniske sygdomme i andre organer som for eksempelleveren eller lungerne. Disse organer er ligesom bugspytkirtlen udviklet fra stamceller i 3D.

Fra stamceller til celler med specielle egenskaber

Forskerteamet har undersøgt, hvordan den tredimensionelle organisation af væv i den tidlige fostertilstand påvirker udviklingen fra stamceller til celler med mere specielle egenskaber.

-Vi kan se, at bugspytkirtlen ligner et smukt lille træ med grene.  Stamcellerne langs grenene har brug for denne struktur for at danne insulinproducerende celler i fosteret. Vores forskning tyder på, at beta-celler kan udvikle sig bedre fra stamceller i laboratoriet i 3D end hvis man prøver at få dem til at udvikle sig fladt i en petriskål, siger professor Anne Grapin-Botton.

- Forsøg med at udvikle funktionelle beta-celler i 2D har desværre oftest resulteret i dårligt fungerende celler. Vores resultater med udvikling af celler i 3D har vist lovende resultater og er derfor et vigtigt skridt i retning af udvikling af celleterapier til behandling af diabetes.

Forskningen er støttet af Novo Nordisk Fonden, Swiss National Research Foundation,og National Institute of Health (NIH), USA.

Professor Anne Grapin-Botton