Danmark får internationalt genom-forskningscenter – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.2 > Danmark får internatio...

10. februar 2012

Danmark får internationalt genom-forskningscenter

KINA – DK

Den 10. februar åbner det ansete kinesiske institut BGI deres første europæiske datterselskab i Danmark. Forskningscentret BGI Europe samarbejder med Københavns Universitet, DTU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Forskningen på centret kan få stor betydning for det danske sundhedsvæsen.

Forskere arbejder i BGI European Genome Research Center. Foto: BGI. BGI er en af verdens førende organisationer inden for gensekvensering. Åbningen af deres nye forskningscenter i København er med til at styrke det succesfylde samarbejde mellem Danmark og Kina.

- På BGI Europe vil vi øge samarbejdet mellem Kina og Europa. Vores primære opgave er at tilbyde BGIs ekspertise og infrastruktur til de europæiske forskere inden for genomics, proteomics, bioinformatik og andre relaterede områder. Åbningen af forskningscentret vil tilføre stor værdi til den videnskabelige udvikling, siger direktør for BGI Europa Ning Li.

BGI Europe vil lede flere forskningsprojekter og vil med sin ekspertise og erfaring inden for genomforskning blive førende inden for udvikling af kommerciel anvendelse af patenter. Centret skal være med til at kaste lys over de arvelige årsager til en række almindelige sygdomme, samt hvordan de kan forebygges.

Kortlægning af danskernes genom og vision om behandling af kræft

Med støtte fra Højteknologifonden skal der under ledelse af forskere fra Københavns Universitet køre to integrerede projekter på centret. Det ene projekt skal identificere patogener, som kan være årsag til cancer. Det andet projekt skal etablere et unikt katalog over variationerne i danskernes arvemasse (DNA). Kataloget skal bruges til at belyse, behandle og forDet ny genom-forskningscenter vil sætte turbo på forskning og sygdomsforebyggelse og rummer state-of-the art hardware og forskere.ebygge de arvelige årsager til en række almindelige sygdomme.

Prorektor Thomas Bjørnholm fra Københavns Universitet har været en af drivkræfterne bag etablering af samarbejdet:

- For et par uger siden gik vi ifølge kinesisk astrologi ind i dragens år. Når dragen viser sig, betyder det, at store ting vil ske. Nu er BGI Europa født, og vi kan forvente noget stort. Både hardware og de danske og internationale forskere bag centret er state-of-the art. Visionen er at skabe de bedste faciliteter inden for gensekvensering og bioinformatik, så vi får mulighed for at udnytte viden om gener til at forbedre Danmarks muligheder for at forebygge og kurere sygdomme. Vi håber for eksempel, at det vil være muligt at udvikle en vaccine mod kræft.

1200 m2 laboratorier

BGI Europe åbner deres laboratorier i COBIS (Copenhagen Bio Science Park) i nær tilknytning til Universitetsparken i København. Laboratoriefaciliteterne udgør 1200 m2 og er udstyret med blandt andet højt avanceret udstyr til gensekvensering, der skal være med til at fremskynde udviklingen af genomforskningen i Danmark til gavn for et væld af områder inden for sundhedspleje, landbrug, bioenergi mm.

Åbningsceremonien bliver afholdt i Biocentret på Københavns Universitet den 10. februar. Udover BGIs præsident professor Huangming Yang deltager bl.a. den danske handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr, Københavns Universitets prorektor Thomas Bjørnholm og 120 indbudte gæster fra førende europæiske forskningscentre, universiteter og virksomheder.

Projektkoordinator Anders B. Damholt
GenomeDenmark