Stamcelleforskere kortlægger ny viden om insulinproduktion – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.4 > Stamcelleforskere

26. april 2012

Stamcelleforskere kortlægger ny viden om insulinproduktion

diabetes

Forskere fra Det Danske Stamcellecenter (DanStem) på Københavns Universitet og Hagedorn Research Institute er blevet klogere på de signalveje, der styrer kroppens insulinproduktion. Det er et vigtigt skridt mod målet om at kunne omdanne stamceller til insulinproducerende betaceller, der kan implanteres i diabetespatienter. Forskningsresultatet er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift PNAS.

Insulin er et hormon, der bliver produceret af de såkaldte betaceller i bugspytkirtlen. Hvis betacellerne er defekte, udvikler man diabetes. Insulin er livsvigtig for diabetespatienter, der derfor får det tilført i nøje afstemte doser i flere daglige indsprøjtninger. Knap 290.000 danskere har diabetes. Forskere håber, at man i en ikke så fjern fremtid kan behandle diabetes mere effektivt og forhindre følgesygdomme som hjertekarsygdom, synsnedsættelse samt nerve- og nyrekomplikationer ved at implantere nye, velfungerende og stamcellebaserede betaceller i diabetespatienter:

– For at få stamceller til at udvikle sig til insulinproducerende betaceller er det nødvendigt at kende de signaler, som normalt styrer dannelsen af betaceller under fosterudviklingen. Det er det, vores nye forskningsresultater bidrager til, fortæller professor på DanStem Palle Serup og understreger:

– Når vi kender signalvejene, kan vi efterligne dem i reagensglas og dermed på sigt forvandle stamceller til betaceller.

De nye forskningsresultater er opnået i et samarbejde mellem DanStem, det danske Hagedorn Research Institute samt internationale partnere i Japan, Tyskland, Korea, og USA. Den videnskabelige artikel er netop publiceret i det anerkendte og internationale tidsskrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) under titlen Mind bomb 1 is required for pancreatic β-cell formation.

Bedre styring af stamceller

De signaler der styrer de første trin af udviklingen fra stamcelle til betacelle har været kendt længe.

– Vores forskning bidrager med viden om de næste trin i udviklingen, og hvilke signaler der er i spil i de involverede cellers indbyrdes kommunikationssystem. Det er et område, der ikke er særlig velbeskrevet. Den nye viden om det såkaldte Notch-signals evne til først at hæmme for derefter at stimulere dannelsen af hormonproducerende celler er utrolig vigtig i forhold til at få en bedre styring af stamceller, når man arbejder med dem i reagensglas, forklarer professor Palle Serup.

Med den nye viden om Notch-signalets egenskaber kan forskerne designe nye forsøgsgange for dyrkningen af stamceller, så de mere effektivt bliver omdannet til insulinproducerende betaceller.

Kontakt:

Professor Palle Serup