Derfor bliver hjernen træt, når du dyrker motion – Københavns Universitet

Københavns Universitets nyhedsportal

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.3 > Derfor bliver hjernen ...

05. marts 2013

Derfor bliver hjernen træt, når du dyrker motion

SINDRIGT SYSTEM

Et forskerteam ved Københavns Universitet kan nu for første gang forklare, hvorfor hjernen bliver træt, når vi dyrker motion. Med en kortlægning af mekanismen bag såkaldt central træthed håber forskerne blandt andet at blive klogere på, hvordan man kan opdage brug af doping.

En maratonløber bevæger sig mod målstregen, men med et må den svedende løber give op. Alle kan forstå, at det kan skyldes, at energien i musklerne er brugt op. Hvad de færreste er klar over er, at det faktisk også kan være et bremsesystem i hjernen, der sætter ind og gør os for trætte til at fortsætte. Der kan opstå det, der kaldes central træthed.

Mekanismen bag central træthed er blandt andet interessant i forbindelse med at komme brug af doping til livs.

- Vores opdagelse er med til at kaste lys over et paradoks, der længe har været diskuteret i forskerkredse. Man har hele tiden vidst, at signalstoffet serotonin bliver frigivet, når man dyrker motion, og at det hjælper os til at holde os aktive. Men svaret på, hvilken rolle stoffet spiller i forhold til, at vi også bliver så udmattede, at vi må stoppe op, har vi ledt efter i mange år. Nu kan vi se, at det faktisk er en overflod af serotonin, der udløser et bremsesystem i hjernen. Serotonin fungerer altså som en speeder men også som en bremse, når belastningen bliver for stor, siger lektor Jean-François Perrier fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, der har stået i spidsen for den nye forskning.

Hjælp til kamp mod doping

Jean-François Perrier håber, at kortlægningen af mekanismen, der får central træthed til at opstå, kan blive nyttig i flere sammenhænge. Selve fænomenet central træthed har man kendt til i omkring 80 år. Det er en form for træthed, der i stedet for at ramme musklerne, rammer hjernen og nervesystemet. Med videnskabelige forsøg kan man se og måle, at hjernen ikke sender nok signaler til musklerne om at holde sig i gang, og det medfører, at vi ikke længere kan præstere. Det gør mekanismen bag central træthed interessant for kampen mod doping, og derfor har Anti Doping Danmark også givet penge til gruppens forskning.

- Når brugen af doping skal bekæmpes, er det helt centralt at finde ud af, hvilke metoder sportsudøvere kan bruge for at forhindre central træthed og dermed fortsætte med at præstere udover det naturlige. Og det kan bedst lade sig gøre, når man kender mekanismen bag, forklarer Jean-François Perrier.

Udvikling af bedre lægemidler

Hjernens kommunikation med vores muskler sker ved hjælp af de såkaldte motorneuroner (se faktaboks). Ved en række sygdomme er motorneuronerne hyperaktive. Det gælder for eksempel for spastikere, der ikke selv kan kontrollere deres bevægelser. Jean-François Perrier håber derfor også, at den nye viden på længere sigt kan hjælpe til at udvikle lægemidler imod spasticitet og til at få mere viden om virkningen af antidepressiv medicin.

- Med de nye fund er vi kommet et skridt nærmere at finde metoder til at styre serotoninen. Det vil sige, om den skal virke aktiverende eller udløse central træthed. Det handler om selektivt at aktivere de receptorer, serotoninen sætter sig på, forklarer Jean-François Perrier.

- For SSRI-præparater, der anvendes som et middel mod depression, kan vi måske hjælpe med at finde forklaringen på, hvorfor dem, der tager præparaterne, ofte bliver mere trætte og også lidt mere klodsede end andre. Den nye forståelse kan hjælpe med at udvikle bedre lægemidler, slutter Jean-François Perrier.

De nye resultater er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidskrift PNAS. Læs artiklen "Serotonin spillover onto the axon initial segment of motoneurons induces central fatigue by inhibiting action potential initiation".

Lektor Jean-François Perrier
Institut for Neurovidenskab og Farmakologi