Både medarbejdere og virksomheder vinder med et fleksibelt lønsystem – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.8 > Både medarbejdere og v...

03. august 2013

Både medarbejdere og virksomheder vinder med et fleksibelt lønsystem

Løndannelse

Forskning fra Københavns Universitet har for første gang vist effekten af 10 års decentralisering af løndannelsen på det private arbejdsmarked. Resultatet er højere lønninger til alle og bedre muligheder for at beholde vigtige medarbejdere for virksomhederne, konkluderer forskerne, som netop har fået forskningen offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Labor Economics.

- Når lønforhandlingen mellem medarbejdere og chefer får lov at ske individuelt, uden, at en overenskomst dikterer faste lønsatser for alle, opnår medarbejderne i gennemsnit en højere løn, fortæller professor i økonomi ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch.

Pige holder fem hundrede krone seddel i håndenDen type løndannelse er blevet mere og mere udbredt siden 1990’erne, og er et udtryk for en såkaldt decentralisering af løndannelsen, hvor lønforhandlinger ikke bliver dikteret fra centralt hold, men foregår mere lokalt.

Tre forskere har for første gang fulgt denne udvikling over en 10-årig periode. Resultaterne viser, at danskere på det private arbejdsmarked, som er overgået til det mere decentrale lønsystem, har fået en lønstigning på gennemsnitligt 5 procent mere end lønmodtagere, hvis løn har været fastsat af takster blandt andet baseret på anciennitet.

- De erfaringer, vi har afdækket fra det private arbejdsmarked, viser klart, at gennemsnitslønnen stiger under en decentralisering af løndannelsen. Vi havde ikke forventet, at effekterne var så store - selv dem, der er i bunden af lønhierarkiet, vinder ved at overgå til det fleksible lønsystem, siger økonomiprofessor Jakob Roland Munch, der sammen med professor Christian Møller Dahl fra Syddansk Universitet og adjunkt Daniel le Maire fra Københavns Universitet står bag de nye forskningsresultater.

Fleksibelt lønsystem belønner evner

Blandt de medarbejdere, der oplevede den største stigning i lønnen, er dem med en lang videregående uddannelse og stor erhvervserfaring. Under det fleksible lønsystem får virksomhederne bedre mulighed for at belønne medarbejdere efter evner, og kan dermed nemmere tilpasse sig markedet.

- Globaliseringen og den teknologiske udvikling rammer virksomhederne forskelligt og skaber behov for omstilling. Med fleksibel løndannelse vil virksomheder, der oplever stigende efterspørgsel, for eksempel bedre kunne holde på nøglemedarbejdere, mens ansatte, der er truet af outsourcing, kan ende med at beholde deres job, fordi virksomheden i stedet kan tilbyde en lønnedsættelse, siger Jakob Roland Munch og fortsætter:

- En nærliggende fortolkning af den positive effekt, som vores undersøgelse viser, er, at virksomhederne under det decentrale lønsystem bliver bedre indrettet i forhold til nye markedsvilkår og dermed mere produktive.

Større forskel på laveste og højeste løn

Forskningsprojektet viser, at de øverste i hierarkiet oplevede den største lønstigning. De højestlønnede, som typisk har en lang uddannelse og meget erhvervserfaring, oplevede en stigning på 7 procent, mens de lavest lønnede med korte uddannelser og kort erhvervserfaring oplevede en stigning på 3 procent.

- Lønspredningen stiger som følge af decentraliseringen, så forskellen på lønninger bliver altså større. Men skeptikere i forhold til denne udvikling bør ikke være så bekymrede, for dem i bunden af lønskalaen oplever alligevel en lønstigning, siger Jacob Roland Munch.

Selvom resultaterne er baseret på det private arbejdsmarked, kan principperne overføres til andre arbejdsmarkeder, fremhæver økonomiprofessoren.

- Vores forskning sender et signal om, at man via decentralisering rent faktisk finder områder, hvor en mere fleksibel løndannelse kan skabe mere effektivt fungerende enheder. Man kan forestille sig, at samme effekter kunne opnås inden for dele af den offentlige sektor, hvor løndannelsen fortsat er relativt centraliseret. Mange lande i Europa har lignende organisering af lønforhandlingerne og kan med fordel skele til vores resultater og lade sig inspirere, siger Jakob Roland Munch.

Læs den videnskabelige artikel her

Fakta om lønsystemer

Økonomiprofessor Jakob Roland Munch