'Generation målrettet' får himlen som loft – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.8 > Immatrikulation 2013

29. august 2013

'Generation målrettet' får himlen som loft

PÆNT GODDAG

Til årets immatrikulationsfest for nye studerende fredag den 30. august giver rektor Ralf Hemmingsen det største antal håndtryk i Københavns Universitetets historie, når 7966 studerende bliver budt velkommen på Frue Plads. Den nye gruppe af studerende er allerede blevet døbt 'generation målrettet', og de studerendes fokus kan for alvor komme arbejdsmarkedet og Danmark til gode.

7966 ansøgere har i år fået tilbudt en studieplads på Københavns Universitet. Det er det højeste antal nogensinde. Foto fra sidste års immatrikulation (klik for større billede. Krediter venligst Københavns Universitet ved brug).

- Jeg vil gerne opfordre de nye studerende til at skabe revolutioner. Her mener jeg ikke, at de skal bevæbne sig med hammer og segl eller omstyrte universitetets ledelse, men de skal turde tænke nye tanker. Det er muligt, at sydkoreanske ingeniører kan lave bedre og bedre fladskærme, men vores studerende kan noget andet. Universitetet kan ændre verdens gang, skabe en 'game changer', som da Niels Bohr for 100 år siden skabte sin atom-model, siger rektor Ralf Hemmingsen op til den traditionsrige immatrikulation på Frue Plads fredag den 30. august kl. 15 - 17.

Et fast håndtryk i en foranderlig verden

Til immatrikulationen bliver de mange nye studerede budt officielt velkommen til Københavns Universitet. Her står rektor Ralf Hemmingsen klar til at give håndtryk til alle nye studerende – håndtrykket symboliserer ifølge de gamle traditioner, at den studerende vil overholde universitetets love. Immatrikulationsfesten er i år flyttet fra universitetets Festsal ud under åben himmel på Frue Plads, hvor der både er plads til flere og udsigt til samfundet uden for universitetets mure.

- At begynde på universitetet er i sig selv en kæmpe forandring i de unges liv. Nogen af dem tænker måske, at de knap nok er begyndt på studiet, før vi siger, at de skal ud og ændre verden. Viden giver tyngde i livet og vægt bag ordene, så de skal selvfølgelig fordybe sig. Først da står deres verdensbillede på et stærkere fundament, men verden er i hastig forandring og venter ikke på universitetet. De studerende er billedet på den generation, der skal skabe en plads til Danmark i det asiatiske århundrede, siger Ralf Hemmingsen.

Til årets immatrikulation bliver de nye studerende også budt velkommen af universitetets alumneforening Kubulus, der tilbyder forskellige aktiviteter til de studerende undervejs i studiet og bygger bro mellem studielivet og det efterfølgende arbejdsliv. Over en cafe latte og en KU-rød muffin kan de studerende til immatrikulationsfesten stifte bekendtskab med eksempelvis alumneforeningens populære mentorprogram eller studiestartsarrangementet 'Ny på KU – God mad på SU'.

Høj faglighed skaber gode forretningsideer

De nye studerende ved Københavns Universitet indskriver sig i en 534 år lang tradition for at uddanne akademikere med høj faglighed, men en stærk faglighed kan ikke længere stå alene. På og omkring Københavns Universitet er der et blomstrende økosystem af organisationer og forskermiljøer, som fremmer innovation og iværksætteri – fx Copenhagen Innovation and Entrepreneurship Lab (CIEL) og studentervæksthuset Katapult. Det giver gode muligheder for at få et netværk i erhvervslivet og starte virksomhed allerede i studietiden. CIEL er på pladsen til immatrikulationsfesten og fortæller om de muligheder for netværk og rådgivning, de tilbyder de studerende.

En af de studerende, der allerede har haft succes med at tænke nyt og innovativt, er Mia Irene Kristensen, som læser Fødevarevidenskab på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet:

Mia Irene Kristensen læser fødevarevidenskab og har startet sit eget firma, CPH Good Food, sideløbende med studierne (klik for større billede. Krediter venligst Vibe Morsø ved brug).

- I mit firma, CPH Good Food, sælger jeg 'kulinarisk kommunikation', dvs. formidling med videnskaben i baghånden. Jeg underviser på madkurser, skriver kogebøger og artikler om mad, produktudvikler, yder konsulentbistand og fotograferer mad. Det startede i 2008, hvor jeg begyndte at blogge om mad og råvarer. Blogs var dengang en ny og spændende mulighed for at formidle. Pludselig begyndte folk at henvende sig online med opgaver til mig, fordi de syntes, det er interessant, at jeg har en videnskabelig tilgang til mad. Det har holdt ved, og der er ingen tvivl om, at krydsfeltet mellem mad og videnskab bliver min fremtid – også efter universitetet.

Mia Irene Kristensen har gennem studiet håndplukket kurser, som er relevante for hendes firma:

- Jeg har brugt så meget af det, jeg har lært på universitetet – det er bare et spørgsmål om at finde den rigtige måde at bruge det på. Der findes uendelig meget viden om mad og fødevarer, som jeg kan videreformidle til mine kunder og dermed gøre deres madoplevelser endnu bedre. Det handler om at bruge sin faglighed i en kontekst, hvor folk forstår det, kan se pointen og sætte den i spil i deres eget køkken.

CPH Good Food var én af de seks studenterstartede virksomheder, som University of Copenhagen Entrepreneurship Club nominerede til UCEC Award i juni. Mød de andre studerende i disse videoportrætter.

Nyhedsredaktør Anna Høxbro Bak

Studerende Mia Irene Kristensen, CPH Good Food