Din krop er et økosystem – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Din krop er et økosystem

08. oktober 2014

Din krop er et økosystem

BAKTERIER PÅ MUSEUM

I Medicinsk Museions nye udstilling "Hej bakterier!" kan du møde trillioner nye venner: bakterierne der lever på og i vores krop. Ny forskning peger på, at vi skal til at tænke deres velbefindende ind i vores. I udstillingen kan man se værker af den canadiske evolutionsbiolog og kunstner François-Joseph Lapointe og lære mere om vores bakterielle økosystem.

Francois-Joseph Lapointe under performancen '1000 Håndtryk', der fandt sted på Panum d. 28. maj , 2014.

Udstillingen "Hej bakterier!" er bygget op omkring værker af den canadiske forsker og kunstner François-Joseph Lapointe fra Université de Montréal. Han eksperimenterer med sig selv og sine bakterier i en blanding af performancekunst, genetisk forskning og datavisualisering. Lapointe laver blandt andet visualiseringer af genetisk information fra prøver af bakterierne i og på hans egen krop. Udover visualiseringerne fortæller udstillingen også om forskningen i bakteriernes betydning for vores sundhed og sygdom og om nye og gamle måder at kontrollere og samarbejde med vores mikrobielle medrejsende på.

Balancen mellem kontrol og samarbejde

Den videnskabelige udforskning af kroppens mikrobiom – det videnskabelige ord for den samlede mængde genetisk materiale i kroppens bestand af mikroorganismer – er eksploderet i de sidste ti år. Forskningsfeltet bygger på den mikrobiologiske tradition kombineret med nye teknologier fra genforskning, og er stadig nyt. Der er ikke tale om færdigbagt, receptklar videnskab endnu, men strømmen af resultater fra forsøg både med mennesker og mus rejser nogle interessante spørgsmål om, hvad vi egentlig er for en slags organismer, når man kigger efter i de molekylære folder og afkroge.

Forskningen peger på, at forstyrrelser i vores bakterielle sammensætning – for eksempel for lav bakteriel diversitet, for mange "forkerte" bakterier, miljømæssige forandringer eller medicinering – kan være med til at gøre os overvægtige, give os en række kroniske sygdomme og endda påvirke vores psykiske velbefindende. Forskerne er begyndt at åbne op for de mekanismer, hvorigennem bakterierne påvirker kroppens daglige liv, og måske skal vi i højere grad til at tænke deres velbefindende ind i vores sundhed.

"Hej bakterier!" åbner på Medicinsk Museion i Bredgade 62 i forbindelse med Kulturnatten den 10. oktober. Udstillingen er kurateret af adjunkt i forskningskommunikation Adam Bencard.

Museumsinspektør Bente Vinge Pedersen