Forskertalenter får stort skulderklap med bevillinger – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Forskertalenter får st...

15. december 2014

Forskertalenter får stort skulderklap med bevillinger

Sapere Aude

Det Frie Forskningsråd giver 17 forskere fra Københavns Universitet Forskertalent-bevillinger, der er en del af Sapere Aude-programmet.

Hvordan sikrer man, at udvinding af naturressourcer i Grønland ikke går ud over miljø, samfund og lokalbefolkning? Og hvilken rolle spiller bakterielle toksiner i udviklingen af tyktarmskræft?

Det er blot to ud af 17 forskningsprojekter, som forskere fra Københavns Universitet nu får Sapere Aude-bevillinger til at arbejde videre med.

Foto: Tom Ingvardsen

Sapere Aude-bevillingerne bliver givet som en ekstra anerkendelse til de yngre forskere, som i løbet af 2014 har modtaget postdoc-stipendier fra Det Frie Forskningsråd. Forskertalent-bevillingerne er på op mod en halv million kroner, og de bliver uddelt til i alt 40 danske talenter, hvoraf de 17 har tilknytning til Københavns Universitet.

Målet med Sapere Aude-programmet er at skabe karriereveje og fastholde de mest talentfulde yngre danske forskere i forskningen.

Sapere Aude tæller ud over DFF-Forskertalent også programmerne DFF-Topforsker og DFF-Forskningsleder.

Modtagere og projekter

Du kan læse mere om bevillingsmodtagerne og deres forskningsprojekter ved at klikke på deres navne herunder.

Dennis Krog Persson
Postdoc, Biosystematics, Statens Naturhistoriske Museum (også tilknyttet Harvard University, Museum of Comparative Zoology, Department of Organismic and Evolutionary Biology)
Forskningsprojekt: De genetiske hemmeligheder bag bjørnedyrenes ekstreme stresstolerance.

Tue Heesgaard Jepsen
Ph.d.-studerende, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi (også tilknyttet  University of Cambridge)
Forskningsprojekt: Fremstilling af anti-cancer naturstoffer ved anvendelse af nye C-H aktiveringsreaktioner.

Kasper Steen Pedersen
Ph.d., videnskabelig assistent, Kemisk Institut (også tilknyttet Centre de Recherche Paul Pascal, Pessac, Frankrig, Institut de Chimie de la Matière Condensée de Bordeaux, Frankrig og University of California, Berkeley, USA)
Forskningsprojekt: Magnetiske metalorganiske netværksstrukturer – højsensitiv detektion og separation af småmolekyler.

Tim Lynagh
Postdoc, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi
Forskningsprojekt: Simpel dyremodel til belysning af smerte.

Lone Wandahl Mouyal
Adjunkt, Det Juridiske Fakultet
Forskningsprojekt: Udvinding af naturressourcer i Grønland – fra kompetence til samfundsansvar.

Luis Toledo
Postdoc, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Forskningsprojekt: Udnyttelse og undersøgelse af en ny mekanisme til at dræbe kræftceller.

Dan Ploug Christensen
Postdoc, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin
Forskningsprojekt: Aktive immunceller påvirker nervecellesignalering og regulerer nervecellers evne til at klare sygdomsrelateret protein.

Sune Precht Reeh
Postdoc, Institut for Matematiske Fag (også tilknyttet Massachusetts Institute of Technology, Department of Mathematics)
Forskningsprojekt: Fusions systemer og spektre – en primtalssynsvinkel på symmetrier og objekter.

Thorbjørn Frej Krejsgaard
Postdoc, Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi
Forskningsprojekt: Bakterielle toksiners rolle i udviklingen af tyktarmskræft.

Kristian Kjellerup Kjeldsen
Postdoc, Statens Naturhistoriske Museum (også tilknyttet University of Ottawa, Faculty of Science, Department of Earth Sciences)
Forskningsprojekt: Den grønlandske indlandsis' dynamik - implikationer på globalt havniveau og geodætiske observationer.

Louise von Stechow
Postdoc, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.
Forskningsprojekt: Afdækning af de mangfoldige funktioner af protein kinaser i kontrol af cancercelledød.

Tor Biering-Sørensen
Postdoc, Institut for Klinisk Medicin (også tilknyttet Harvard Medical School Cardiovascular Divison)
Forskningsprojekt: Hjertesvigt studiet: Udviklingen fra risikofaktorer over et begyndende lidende hjerte til alvorlig hjertesygdom.

Louise Kruse Jensen
Dyrlæge, Ph.d., Institut for Veterinær Sygdomsbiologi
Forskningsprojekt: Antibakteriel coatning af knogleimplantater – en ny trend?

Iben Rønn Veland
Postdoc, Biologisk Institut (også tilknyttet Glasgow University, College of Medical, Veterinary and Life Sciences)
Forskningsprojekt: Strukturer tilpasset cellers bevægelser i tre dimensioner.

Jens Arnholtz
Adjunkt, Sociologisk Institut
Forskningsprojekt: Hvilken betydning har kompetente aktører for, hvordan EU udmønter brugen af nye kompetenceområder.

Lykke Sylow
Postdoc, Institut for Idræt og Ernæring
Forskningsprojekt: Identificering af nye proteiner involveret i musklers regulering af blodsukkeret.

Line Vej Ugelvig
Postdoc, Center for Social Evolution, Biologisk Institut
(Også tilknyttet IST Austria, Institute of Science and Technology samt Rockefeller University)
Forskningsprojekt: Altruistisk sygdomsforebyggelse i myresamfund.

Kommunikationsrådgiver Anna Høxbro Bak
KU Kommunikation