KU’s forskere har succes i Nature og Science – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Succes i Nature og Sci...

17. september 2015

KU’s forskere har succes i Nature og Science

TOPUNIVERSITET

Københavns Universitet er kommet på top 50-listen over forskningsinstitutioner, der publicerer flest videnskabelige artikler i to af de mest anerkendte og indflydelsesrige videnskabelige tidsskrifter i verden.

Københavns Universitet har fået en flot placering på en ny liste fra det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature. For første gang er universitetet med på listen Top Institutions in Nature and Science Journals, der er en top-50 over de videnskabelige institutioner, der publicerer flest artikler i de to indflydelsesrige tidsskrifter Nature og Science.

Nature Index overvåger produktivitet og impact indenfor forskning og udgiver hvert år en oversigt med global opsamling på årets tendenser.

Listen er en vigtig indikation af, hvilke forskningsinstitutioner, der sætter dagsordenen og kommer med de mest banebrydende resultater særligt indenfor den naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige forskning. Københavns Universitet ligger placeret som nummer 44 i 2015, og er ét af kun tre ikke-engelsktalende europæiske universiteter på listen, der ellers domineres af amerikanske og britiske universiteter.

- Listen er et meget flot selskab at befinde sig i. De amerikanske og britiske forskningsinstitutioner har længe været førende indenfor naturvidenskabelig forskning, og nu er Københavns Universitet et af de få universiteter fra ikke-engelsktalende lande, som bevæger sig ind i denne liga af globalt førende top-universiteter, siger prorektor for forskning og innovation på KU, Thomas Bjørnholm.

Artikler i både Nature og Science er blandt de mest citerede - og dermed også mest indflydelsesrige - videnskabelige publikationer indenfor naturvidenskaberne. De ligger begge helt i top, når det kommer til den såkaldte impact factor, der er et mål for, hvor mange gange en artikel publiceret i et tidsskrift i gennemsnit bliver citeret af andre forskere. Samtidig har begge tidsskrifter ekstremt strenge udvælgelseskriterier.

Ekstremt nåleøje

Nature alene modtager 200 videnskabelige artikler hver uge fra verdens dygtigste forskere, men udgiver kun 16 af dem, efter en grundig udvælgelsesproces med double blind peer review, hvor uafhængige topforskere vurderer hver artikel anonymt. Science afviser en tilsvarende andel.

På top-50-listen finder man også en række af de universiteter, der er med i IARU-alliancen. Det er en sammenslutning af nogle af verdens bedste forskningsuniversiteter, som Københavns Universitet er medlem af.

Listen inkluderer også andre forskningsinstitutioner end universiteter, for eksempel det tyske Max Planck Society og Chinese Academy of Science, og er baseret på data fra natureindex.com. 2015-listen er baseret på artikler publiceret i kalenderåret 2014.