Første videnskabskvinde på Frue Plads – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Første videnskabskvind...

08. marts 2016

Første videnskabskvinde på Frue Plads

Pioner

Et monument på Frue Plads skal hædre en af Danmarks største, men også oversete videnskabsfolk. Inge Lehmann står bag den banebrydende opdagelse af jordens faste indre kerne. Nu får hun en markant placering i byrummet med et kunstværk inspireret af hendes forskning. Værket udføres af Elisabeth Toubro for Københavns Universitet og er finansieret af Ny Carlsbergfondet.

Inge Lehmann. Foto: GEUS – De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland. Klik på billedet for at se stor udgave.

De færreste ved, at jordens inderste kerne blev opdaget af en enestående, dansk forsker. Inge Lehmann analyserede bølgerne fra et jordskælv på den anden side af kloden i 1929 og forstod som den første, at der måtte være en hård kerne i midten af jordens flydende indre. Den indsats vil Københavns Universitet og Ny Carlsbergfondet nu kaste lys over med et offentligt kunstværk. Monumentet skal være med til at formidle Inge Lehmanns banebrydende forskning for et bredt publikum og markere hendes vigtige, men oversete, position i dansk videnskabshistorie.

- De fleste har hørt om Niels Bohr, Tycho Brahe og H.C. Ørsted. Store danske videnskabsmænd med afgørende betydning for, hvordan vi i dag forstår verden. Med opdagelsen af jordens kerne burde Inge Lehmann stå på den liste. Vi er derfor meget glade for, at der nu bliver opført et kunstværk om hende på Frue Plads - ved siden af andre vigtige personer fra den danske videnskabs historie. Med skulpturen bliver hendes betydning for videnskabens og universitetets historie mejslet i sten og bronze, siger prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis.

En rollemodel bliver synlig

Trods sin skelsættende opdagelse har Inge Lehmann været en noget overset pioner i dansk forskning. Mens hun opnåede stor international anerkendelse og hæder, forblev hun en perifer figur i den danske offentlighed. Det skal monumentet være med til at rette op på. Håbet er samtidig, at formidlingen af Inge Lehmann og hendes forskning kan bidrage til at øge interessen for naturvidenskab.

- En original forskningsdåd som Lehmanns er værdifuld inspiration for de unge talenter og kommende forskere, vi arbejder med at udvikle på Københavns Universitet. Derfor er det på høje tid, vi hædrer en så vigtig kvindelig rollemodel inden for den naturvidenskabelige forskning, siger Lykke Friis, der påpeger, at det p.t kun er mandlige forskere, der er hædret på Frue Plads.

Monumentet er inspireret af de seismiske bølger gennem jordkloden, som Inge Lehmann brugte til at regne sig frem til jordens hårde, indre kerne. Her ses P-bølger i en tre-lagsmodel fra Lehmans videnskabelige artikel ’P’.

Monumentet får en markant placering foran gavlen på universitetsbiblioteket på Frue Plads. Her kommer det til at stå i naturlig forlængelse af busterne foran universitetets hovedbygning og indgår som et moderne bidrag i den historiske helhed. Det tætte samspil med omgivelserne er afgørende i arbejdet med monumentet, fortæller kunstner Elisabeth Toubro, der er udpeget af Ny Carlsbergfondet til at skabe værket.

- Monumentet udføres som en abstrakt skulptur, der visuelt fortolker Lehmanns opdagelse af, hvordan jordens hårde kerne afbøjer de seismiske bølger. Det spiller sammen med de omkringstående buster fra det forrige århundrede, men opdaterer stilen til nutidens formsprog, hvor man ikke længere bruger portrætbusten som udtryksform. Steleformen spejler busterne, så monumentet passer naturligt ind i den klassicistiske helhed på Frue Plads, fortæller Elisabeth Toubro.

"Talende" skulptur

- Ny Carlsbergfondet har fundet det oplagt at finansiere et nutidigt monument for en af Danmarks største kvindelige forskere. Det er en krævende opgave at løse på denne en af Københavns smukkeste pladser, og vi glæder os over billedkunstneren Elisabeth Toubros idé til et værk, hvis formsprog tager udgangspunkt i Inge Lehmanns teorier om jordens indre, siger Christine Buhl Andersen fra Ny Carlsbergfondet.

Værket bliver kombineret med en levende digital historiefortælling for de videbegærlige og nysgerrige, der således via mobiltelefon/tablet kan få historien om Lehmanns banebrydende seismologiske opdagelser i lyd og billeder og udforske hendes unikke historie. Projektet er gjort muligt af Ny Carlsbergfondet, der finansierer både kunstværket og formidlingsdelen.

Monumentet afsløres mandag d. 15. maj 2017 på Frue Plads. Samtidigt afholdes en konference med udgangspunkt i hendes virke.

Marianne Bjerregaard, KU
Kommunikationsmedarbejder