Det svære studievalg – Københavns Universitet

28. juni 2016

Det svære studievalg

Studievalg

Mange unge er i tvivl om studievalg – og næsten hver femte beslutter sig først lige før ansøgnings-fristen den 5. juli. Det viser en undersøgelse, som Københavns Universitet har foretaget blandt de studerende, der blev optaget på universitetet sidste år.

Der er ansøgningsfrist for kvote 1 tirsdag den 5. juli kl. 12, så mange unge sidder lige nu og arbejder på deres ansøgningsskema. Men selv om der nu kun er en uge tilbage at løbe på, er der er stadig rigtig mange unge, der går og grubler over, hvilket studie de vil søge ind på. Knap 20 procent beslutter sig nemlig først lige op til ansøgningsfristen. Det viser en undersøgelse, som Københavns Universitet har foretaget blandt de studerende, der blev optaget på universitetet sidste år. Den viser også, at de unge bruger både familie og venner som sparringspartnere, når de skal træffe deres studievalg.

Få gode råd fra studievejlederen

Der er mange muligheder for at få hjælp til at vælge den rigtig uddannelse. Figuren her illustrerer nogen af de mange overvejelser, det er vigtigt at gøre sig, før man sender sin ansøgning afsted.

Klik på figuren for at folde den helt ud og se den i stor størrelse.

- Mange unge oplever, at det er svært at vælge uddannelse, blandt andet på grund af de mange muligheder og indgange, fortæller Randi Tang Nielsen, der er studievejleder på Københavns Universitet og har mange års erfaring med at rådgive unge om studievalg. Hun understreger, at det bør betragtes som hårdt arbejde at vælge studie, og at man bør sætte sig grundigt ind i den uddannelse, man er interesseret i – bl.a. ved at besøge uddannelsesinstitutionen, tale med nuværende studerende og læse noget af første års pensum.

De tre ansøger-arketyper

Københavns Universitet arbejder i sin kommunikation og studievejledning vedrørende optagelse på bacheloruddannelserne med tre arketyper:

• De skråsikre
  • Dem, der er i tvivl
  • Og dem, der er helt på herrens mark

De skråsikre – altså dem, der er helt 100 procent sikre på deres valg af studie – er også en vigtig målgruppe at beskæftige sig med for studievejledningen, da det faktisk ikke sjældent er de skråsikre unge, der ender med at vælge forkert, fordi de undlader at søge mere viden om den pågældende uddannelse, de vil søge ind på.

Områdeleder Pernille Kindtler
Vejledning & Optagelse