Fedt i blodet giver risiko for betændelse i bugspytkirtlen – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Pancreatitis

08. november 2016

Fedt i blodet giver risiko for betændelse i bugspytkirtlen

Pancreatitis

Et mildt til moderat fedtindhold i blodet giver øget risiko for, at du udvikler betændelse i bugspytkirtlen, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Langt alvorligere end hidtil antaget, vurderer professor bag studiet.

Betændelse i bugspytkirtlen er en meget smertefuld tilstand, som i værste fald kan være dødelig. Hidtil har lægevidenskaben forbundet risikoen for at udvikle sygdommen med galdesten, højt alkoholforbrug og meget høje koncentrationer af fedt i blodet.

"Vi er meget overraskede over resultaterne, der viser, at du allerede ved et mildt til moderat forhøjet fedtindhold i blodet har risiko for at udvikle betændelse i bugspytkirtlen. Faktisk viser det sig, at risikoen for at udvikle betændelse i bugspytkirtlen er langt højere end for eksempel risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme

Medicinstuderende Simon Bo Pedersen

Nu viser ny forskning, at også et let forøget fedtindhold er forbundet med det. Det nye studie har involveret mere end 115.000 danskere og er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of the American Medical Association Internal Medicine.

”Vi er meget overraskede over resultaterne, der viser, at du allerede ved et mildt til moderat forhøjet fedtindhold i blodet har risiko for at udvikle betændelse i bugspytkirtlen. Faktisk viser det sig, at risikoen for at udvikle betændelse i bugspytkirtlen er langt højere end for eksempel risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme”, siger medicinstuderende Simon Bo Pedersen fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital.

Langt alvorligere end hidtil antaget
Et normalt fedtindhold i blodet ligger typisk på 0-2 mmol pr. liter, mens 2-10 klassificeres som mildt til moderat forøget. Hvis dit indhold er højere end 10 mmol pr. liter, anser man det for at være meget højt, og det har typisk været denne tilstand, som har været forbundet med udviklingen af den farlige betændelsestilstand. Men det nye studie viser, at allerede ved et indhold på 2 mmol pr. liter er risikoen øget, og ved 5-10 mmol pr. liter er risikoen ni gange så høj.

Fedtindhold i blodet

Billedet viser tre eksempler på fedtindhold i blodet. Det første glas indeholder et fedtindhold, der ligger under 2 mmol/L og derfor er i normalzonen. Det næste glas indeholder 2-10 mmol/L og karakteriseres derfor som mildt til moderat fedtindhold, mens det sidste glas viser et meget højt indhold af fedt på over 10 mmol/L.

"Det er langt alvorligere, end vi hidtil har antaget. De kun let forhøjede værdier af fedt i blodet bør på baggrund af vores nye viden fremover også gælde som risikomarkør

Professor Børge Nordestgaard

”Det er langt alvorligere, end vi hidtil har antaget. De kun let forhøjede værdier af fedt i blodet bør på baggrund af vores nye viden fremover også gælde som risikomarkør. Det betyder, at hvis en patient pludselig udviser symptomer på betændelse i bugspytkirtlen for eksempel i form af store smerter i maven, bør man også overveje at måle patientens fedtindhold i blodet,” siger professor ved Københavns Universitet og overlæge ved Herlev og Gentofte Hospital, Børge Nordestgaard.

Behov for mere viden om fedtindhold i blodet
Betændelse i bugspytkirtlen er en hyppig sygdom. Den rammer omkring 2-3.000 danskere om året, og forekomsten er stigende. Betændelsen opstår typisk, når fordøjelsesenzymer bliver lækket fra cellerne i bugspytkirtlen. Enzymerne går i gang med at nedbryde bugspytkirtlen og gør også skade på det væv, der ligger omkring kirtlen.

”Hidtil har lægevidenskaben fokuseret meget på forhøjet kolesterol i blodet, men studiet viser, at vi også bør se på det almindelige fedt. Mildt til moderat forhøjet fedtindhold i blodet giver langt flere sygdomme, end vi hidtil har troet, og der er brug for mere forskning på området. Jeg ved, at der lige nu bliver forsket i, hvorvidt  man ved at sænke fedtindholdet i blodet også sænker risikoen for hjertekarsygdomme. Jeg er meget spændt på svaret, for vi har brug for mere viden,” siger Børge Nordestgaard.

Kontakt:
Professor Børge Nordestgaard, mail: boerge.nordestgaard@regionh.dk, mobil: 30 28 72 63
Pressekoordinator Kristine Snedker, mail: kristine.snedker@sund.ku.dk, mobil: 23 64 88 42