Fluor til folket – Københavns Universitet

04. november 2016

Fluor til folket

Tandsundhed

Fluor kan forebygge huller i tænderne. Det er hovedpointen i en ny udgivelse fra Københavns Universitet, som samler den nyeste viden om fluor, effekten af fluor og mulighederne for at bruge det i sygdomsforebyggelse. Manglen på fluor er især fremherskende i ulande, men det gælder også i Østeuropa, hvor tandsygdomme er et stort problem for folkesundheden.

I Danmark har vi meget fokus på sundhed. Det gælder også tandsundhed. Faktisk er Danmark et af de europæiske lande, hvor børn har færrest huller i tænderne. Det kan vi særligt takke vores brug af fluorholdig tandpasta og den forebyggende tandpleje for, lyder det fra Poul Erik Petersen, der er professor i samfundsodontologi på Odontologisk Institut på Københavns Universitet, hvor han arbejder med global folkesundhed. Efter mange års forskning har han sammen med andre internationale eksperter afsluttet et studie, som giver en status på den eksisterende viden omkring fluor og dets gavnlige effekter på tandsundheden.

”Fluor er et forebyggende middel mod karies (huller i tænderne) og virker især på tre måder: for det første hjælper det til at gendanne tændernes emalje, for det andet lammer det bakteriernes evne til at omsætte sukker i kosten til syre, og for det tredje har fluor en generel styrkende effekt på tænderne. Derfor er det vigtigt, at alle mennesker har adgang til en passende mængde fluor. Men det er desværre ikke alle lande, der har samme selvfølgelige brug af fluor, som vi har i Danmark,” siger han.

En tube tandpasta kan brødføde en familie i Burkina Faso
Anbefalingen fra Poul Erik Petersen er, at alle skal have et optimalt niveau af fluor tilgængeligt. Men verdens lande har forskellige forudsætninger. Nogle steder kan man lade det være op til den enkelte person, for eksempel ved brug af fluorholdig tandpasta, mens det andre steder er nødvendigt at gå ind og regulere miljøets fluorniveau fra samfundets side. Det gælder særligt de lande, som ikke har samme levestandard eller fokus på sundhed, som vi har i Danmark. Fluor må da reguleres til det sundhedsgavnlige niveau gennem fluoridering af vand, salt eller mælk.

”Fluor kan tilføres på forskellig vis, alt efter hvad omgivelserne tillader. I Danmark bruger langt størstedelen af borgerne i dag fluorholdig tandpasta, og det er i de fleste tilfælde nok til, at de har et konstant og optimalt niveau af fluor i munden. Mundhygiejnen varierer dog både hos børn og voksne efter social og familiemæssig baggrund, og derfor har brugen af fluortandpasta en social slagside. Ser vi på et uland som for eksempel Burkina Faso i Afrika, er virkeligheden en anden. Der kan man dagligt brødføde en hel familie for samme pris som en tube fluortandpasta koster, så der er man nødt til at finde på andre løsninger,” siger Poul Erik Petersen.

I stedet for at gøre fluorniveauet til noget, man selv skal sørge for ved at bruge tandpasta, kan man gøre det til en del af miljøet, for eksempel ved at tilsætte det i drikkevand, mælk eller salt. I et land som Burkina Faso vil det være urealistisk at forvente, at befolkningen generelt bruger tandpasta, så her vil det være oplagt at fluoridere saltet, anfører Poul Erik Petersen.

Uden tænder kan vi ikke kysse
Forebyggelse af karies er vigtig for tændernes bevarelse. Men mundens sundhed handler ikke kun om tænderne. Hvis mundsundheden ikke er i orden, er der både sociale og andre sundhedsmæssige konsekvenser. Hvis ikke tænderne bevares, kan det være problematisk at tygge bestemte madvarer, hvilket resulterer i, at kosten ofte bliver usund. Usund kost kan føre til en række forskellige kroniske sygdomme som skyldes dårlig ernæring, fortæller Poul Erik Petersen.

”Forestillingen, om at et godt tandsæt udelukkende er et kosmetisk problem, er helt misforstået. Ud over de sundhedsmæssige konsekvenser, er der også et socialt aspekt i det. Sunde tænder og mund højner livskvaliteten, fordi det har en central betydning for vores kommunikation med andre mennesker både i forhold til at udtrykke os klart, og fordi vi ofte ser på hinandens munde og ansigtsudtryk, når vi taler sammen. Ja, man kan sågar miste evnen til at kysse andre, hvis man mister de naturlige tænder,” siger han.

Problemet med karies i tænderne kan ikke stoppes ved brug af fluor alene. Kilden til karies i tænderne ligger i vores høje forbrug af sukker. Derfor er det en samfundsopgave at sikre en lødig kost for befolkningen og at begrænse sukkerforbruget, så man har mindre risiko for at få huller i tænderne, fortæller Poul Erik Petersen.

Studiet ”Fluoride and Oral Health” er publiceret i Community Dental Health.

Kontakt:
Professor i samfundsodontologi Poul Erik Petersen, Mail: poep@sund.ku.dk, Telefon: 29 61 14 86