Forskerspirer 2016 vil finde aktiefusk og motivationen for tysk – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Forskerspirer 2016 vil...

08. december 2016

Forskerspirer 2016 vil finde aktiefusk og motivationen for tysk

TALENTUDVIKLING

Fire innovative gymnasieelever vinder årets Projekt Forskerspirer med projekter om så forskellige emner som risici ved privat aktiehandel, fravalget af tysk som fremmedsprog, unges depression og trådløs energi i rummet. Vinderne er netop blevet afsløret ved en ceremoni på Københavns Universitet.

I dag blev otte måneders projektarbejde vekslet til klapsalver og cool cash for gymnasieeleverne Anton Lejre Poulsen, Andrea Signe Trolle, Thor Vestergaard Christiansen og Anna Katarina Smit Hinge. De fire blev kåret som vindere af hver deres fagkategori i den landsdækkende talentudviklingskonkurrence Projekt Forskerspirer 2016.

Hjernevindinger møder med- og modspil

I alt 246 deltagere fra 86 gymnasier har i år deltaget i talentforløbet, og 112 af dem har i løbet af efteråret udviklet deres egne mini-forskningsprojekter inden for de fire kategorier: Samfundsvidenskab, humaniora, naturvidenskab og sundhedsvidenskab:

- I Projekt Forskerspirer lader vi talentfulde og ambitiøse gymnasielever fra hele landet krydse hjernevindinger med vejledere fra forskningsverdenen. Det kommer der virkelig innovative og imponerende projekter ud af. Og de unge får et skub til måske at skabe en fremtidig forskerkarriere, siger prorektor for forskning og innovation Thomas Bjørnholm fra Københavns Universitet, der var vært for dagens prisoverrækkelse og sammen med departementschef Agnete Gersing fra Uddannelses- og Forskningsministeriet overrakte de fire priser til Årets Forskerspirer.

Årets Forskerspirer 2016

Fra venstre: Departementschef Agnete Gersing, forskerspirervindere Anton Lejre Poulsen, Andrea Signe Trolle, Thor Vestergaard Christiansen og Anna Katarina Smit Hinge og prorektor Thomas Bjørnholm.

Fagdommerkomitéer havde nomineret de tre bedste projekter fra hver af de fire kategorier til at gå videre til dagens finale. Her præsenterede de 12 nominerede deres projekter og kæmpede om de fire førstepladser, der hver især udløste en præmie på 20.000 kr. til at gennemføre projektet. Se årets vindere her og læs deres projektbeskrivelser:

Afdækning af forsøg på fusk via aktiemanipulation

I den samfundsvidenskabelige kategori vinder Anton Lejre Poulsen med projektet fra Rosborg Gymnasium & HF med projektet 'Risici ved privat aktiehandel'. Projektet vil med udgangspunkt i private investorers brug af videndeling via Facebook-baserede aktiefora undersøge, om der bliver manipuleret med kurserne:

- Min hypotese er, at de uerfarne private investorer, som benytter sig af redskaber som fx Aktieporteføljen uden den nødvendige kildekritik og viden, udsætter sig for meget stor risiko for at blive snydt af kursmanipulation. Økonomisk kriminelle kan fx forsøge at pumpe kursen kunstigt i vejret gennem falske eller misvisende anbefalinger, forklarer Anton Lejre Poulsen, der med projektet ønskerat skabe en mere sikker investeringskultur.

Jagten på motivationen for tysk i gymnasiet

I den humanistiske kategori vinder Andrea Signe Trolle fra Niels Brock med projektet 'Tysk eller spansk i gymnasiet?'. Projektet vil undersøge, hvordan elever kan motiveres til aktivt at vælge tysk til som fortsættersprog i gymnasiet i stedet for at vælge spansk, som et fravalg af tyskundervisningen:

- Selv om Tyskland er Danmarks største handelspartner, fravælger mange unge tysk. Nye politiske rammebetingelser styrker tyskundervisningen, men spørgsmålet er, hvordan det påvirker gymnasieelevernes motivation for faget, siger Andrea Signe Trolle.

Med mikrobølger som rumpost

I den naturvidenskabelige kategori vinder Thor Vestergaard Christiansen fra Aarhus Katedralskole med projektet: 'Anvendelse af mikrobølger til at sende energi i rummet'. Projektet vil undersøge en hypotese om, at det er muligt at sende energi via mikrobølger over større afstande i rummet; herunder mellem rumsonder og kometlandere:

- Min hypotese er inspireret af udfordringer i forbindelse med ESA’s Rosetta-mission i 2004, hvor kometlanderen Philae ved en fejl landede i skyggen. Det betød, at den ikke kunne bruge sine solpaneler og derfor ikke kunne gennemføre alle de planlagte målinger. Hvis Rosetta kunne have overført energi via mikrobølger til Philae, ville ESA formentlig ikke have været nødt til at opgive Philae, forklarer Thor Vestergaard Christiansen.

Hukommelseshjælp til unge med depression

I den sundhedsvidenskabelige kategori vinder Anna Katarina Smit Hinge fra Frederiksberg Gymnasium med projektet: 'Kognitiv remediation – Behandling af kognitive vanskeligheder hos depressive unge på 16-24 år i remission'. Projektet undersøger, om en særlig type behandling kan hjælpe unge mennesker, der efter normal behandling for depression stadig lider af hukommelsesvanskeligheder:

- En undersøgelse fra 2015 viser, at næsten 2.000 danske unge årligt får konstateret depression. Det er et vildt højt tal – og den højeste forekomst af depression i nogen aldersgruppe! Mange i netop den aldersgruppe er under uddannelse, og her kan det gøre det helt invaliderende, at hukommelsen svigter på grund af depressionen, understreger Anna Katarina Smit Hinge.

Projektkoordinator Marianne Bjerregaard
Mail: forskerspirer@adm.ku.dk