Dansk astronom får stor forskerpris – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Dansk astronom får sto...

22. januar 2017

Dansk astronom får stor forskerpris

Årslegat

Jens Hjorth, professor og leder af Dark Cosmology Centre på Københavns Universitet, modtager mandag den 23. januar Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning. Legatet er på 5 mio. kr, og er den største danske, individuelle forskerpris. Prisen er en anerkendelse af Jens Hjorths forskning inden for kosmologi, bl.a. hans gennembrud inden for gammaglimt, som i 2003 og 2005 blev vurderet til at ligge på listen over de 10 største internationale gennembrud inden for naturvidenskab.

Profeosser Jens Hjorth. Foto: Simon Knudsen.

Jens Hjorth leder til daglig Dark Cosmology Centre (DARK) på Københavns Universitet, som bl.a. arbejder for at skabe mere viden om ´det mørke univers´: mørkt stof og mørk energi, som 95 % af universet består af. Han glæder sig over at modtage prisen:

- Jeg er meget beæret over at modtage denne fornemme pris, som bl.a. vil gøre det muligt for mig at forske i lige præcis det, som jeg har lyst til. For eksempel er jeg meget interesseret i at finde ud af om tunge grundstoffer som guld og faste stoffer - baseret på fx silicium og carbon, som vores jord består af - bliver dannet i voldsomme eksplosioner i universet, siger Jens Hjorth.

Jens Hjorth er særlig kendt for sit arbejde med gammaglimt, hvor han som den første har dokumenteret, at lange gammaglimt opstår, når en supernova eksploderer meget langt væk.

Opdagelsen har skabt et paradigmeskift inden for feltet. Jens Hjorth var også forskningsleder på den første opdagelse af synligt lys fra et såkaldt kort gammaglimt, der varer under to sekunder.  Jens Hjorth viste, at de korte gammaglimt bliver udsendt, når ekstremt kompakte stjerner smelter sammen.

Ud over forskningen og ledelsen af DARK vil Jens Hjorth fortsætte med at bruge tid på at uddanne fremtidens astronomer og fysikere:

- Jeg er astronom for at udvide vores erkendelse og bryde nye grænser. Og vi kan ikke på forhånd vide, hvad der ligger på den anden side. Måske et nyt verdensbillede.

Forskningsdirektør og professor i VILLUM FONDEN Thomas Sinkjær glæder sig:

- ”I VILLUM FONDEN er vi begejstrede for at hædre fremragende og nysgerrige forskere som Jens Hjorth, der via sin langvarige forskningsindsats inden for astronomien på afgørende vis har bidraget til ny erkendelse. En erkendelse, der på nogle områder har skabt et paradigmeskift inden for feltet. Jens Hjorth er udover at være en fremragende forsker også en særdeles dygtig forskningsleder, der har formået at sammensætte et forskningshold med stor faglighed og diversitet. Betingelser, der i stigende grad er vigtige, hvis vi skal forstå komplicerede problemstillinger”, siger professor og forskningsdirektør Thomas Sinkjær, VILLUM FONDEN.

Professor Jens Hjorth
Tlf.  35 32 59 28