KU er Nordens spydspids i Nature og Science – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > KU er Nordens spydspid...

24. april 2017

KU er Nordens spydspids i Nature og Science

Excellence

Københavns Universitet er den forskningsinstitution i Norden, der udgiver klart flest artikler i verdens mest eksklusive og toneangivende videnskabelige tidsskrifter.

Københavns Universitet er Nordens førende forskningsinstitution, når det gælder om at være tilstede i verdens mest eksklusive og toneangivende videnskabelige tidsskrifter – Nature og Science. Det viser en opgørelse, som KU har udarbejdet på baggrund af tal fra databasen Web of Science.

Fra 2013 til 2016 har forskere fra Københavns Universitet således været forfattere eller medforfattere til 511 videnskabelige artikler i Nature og Science-tidsskrifter. Det er væsentligt flere end den sundhedsvidenskabelige eliteinstitution Karolinska Institutet i Stockholm, der er noteret for 358 artikler. Københavns Universitet er dermed Nordens mest toneangivende institution inden for natur- og sundhedsvidenskab.

Thomas Bjørnholm, prorektor for forskning og innovation, glæder sig over resultatet af opgørelsen.

- Nature og Science er de mest indflydelsesrige videnskabelige publikationer i verden, og kan man markere sig i dem, så er man med i den internationale forskningselite. Derfor er det ikke uden en vis stolthed, at vi ser, hvor meget vi fylder i Norden. Det skyldes blandt andet, at vi er lykkedes med at etablere en række forskningsfyrtårne. Det er glædeligt, at Københavns Universitet er med helt fremme i forskningskapløbet.

Kinesisk satsning giver afkast

På en top ti liste over de individuelle forskere, som publicerer oftest i Nature og Science i Norden, finder man fire navne fra Københavns Universitet. I toppen af listen er professor Jun Wang fra Biologisk Institut med hele 83 artikler.

- Tilknytningen af Jun Wang er et godt eksempel på, hvad det kræver, hvis vi vil være med forrest i feltet. Så må vi gøre os attraktive for de mest lovende forskningstalenter. Det krævede en målrettet indsats at hente Jun Wang til København. En sådan satsning er også med til at støtte og udvikle hele vores lokale talentmasse, siger Thomas Bjørnholm, der hæfter sig ved, at KU’s nordiske førerposition ikke står og falder med én person.

Blandt de forskere i Norden, der publicerer mest i Nature og Science finder man også professor Torben Hansen, professor Eske Willerslev og professor Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet. Tilsammen noterer de fire forskere i top ti sig for 159 af de 511 KU-artikler. De resterende 352 artikler leveres af en bred vifte af universitetets andre topforskere.

Jasper Steen Winkel
Vicedirektør for kommunikation