Paracetamol under graviditet hæmmer mandighed – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Paracetamol under grav...

22. juni 2017

Paracetamol under graviditet hæmmer mandighed

Paracetamol

Panodil, Pinex og Pamol under graviditeten kan hæmme udvikling af ”mandlig adfærd” hos mus. Det kan mindske både seksualdrift og aggressiv adfærd. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

Panodiler, Pamol og Pinex med det aktive stof paracetamol er populære midler til smertelindring. Men er du gravid, skal du tænke dig om en ekstra gang, før du putter pillerne i munden ifølge forskere bag et nyt studie. Paracetamol, som er det smertelindrende stof, der findes i pillerne, skader nemlig udvikling af ”hanlig adfærd” i en musemodel.

Tidligere studier har vist, at paracetamol kan hæmme drengefostres udvikling af det mandlige kønshormon, testosteron, og dermed øge risikoen for misdannelse i testiklerne hos nyfødte. Men et hæmmet testosteron-niveau på fosterstadie har altså også betydning for adfærden i voksenlivet, siger ph.d. David Møbjerg Kristensen, som under studierne var ansat på Biomedicinsk Institut og proteincentret på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

”Vi har vist, at et lavere niveau af testosteron betyder, at de ”mandlige egenskaber” ikke bliver udviklet, som de skal. Det går blandt andet ud over seksualdriften. De mus, som i vores forsøg er blevet udsat for paracetamol på fosterstadiet, er simpelthen ikke i stand til at gennemføre en parring på samme måde som vores kontroldyr. Den hanlige programmering er ikke etableret ordentligt under fosterlivet, hvilket kan ses længe efter i voksenlivet. Det er meget bekymrende,” siger David Møbjerg Kristensen.

Den dosis, musene har fået, er meget tæt på den dosis, der er vejledende for gravide kvinder. Fordi forsøgene kun er udført på mus, kan resultaterne ikke overføres direkte til mennesker. Forskerne føler sig dog så sikre på paracetamols skadelige effekt, at det ikke vil være forsvarligt at lave de samme forsøg på mennesker, forklarer David Møbjerg Kristensen.

Kraftigt nedsat mandlig adfærd
Testosteron er det primære mandlige kønshormon og er med til at skabe den mandlige krop og den mandlige programmering af hjernen. Når forskerne har set på ”mandlig adfærd” hos musene, er der tale om aggressivitet over for andre han-mus, parringsevne og behov for at afmærke territorie. På alle tre parametre har musene reageret betydeligt mere passivt end normalt. De har ikke angrebet de andre han-mus, har ikke været i stand til at parre sig og har i højere grad opført sig som hunmus i forhold til urinal afmærkning af territorie.

Efter kortlægningen af de ændrede adfærdsmønstre, har lektor og dr. scient. Anders Hay-Schmidt, som under studierne var ansat på det daværende Institut for Neuroscience og Farmakologi på Københavns Universitet kigget på de konkrete effekter, den manglende testosteron har haft på hjernen. Også her er resultaterne tydelige.

”Det område i hjernen, der styrer seksualdriften (sexual dimorphic nucleus) har halvt så mange neuroner hos de mus, der har fået paracetamol, som hos kontrolmusene. Hæmningen af testosteron har altså gjort, at aktiviteten i et område i hjernen, som har betydning for de ”mandlige egenskaber”, er blevet halveret,” forklarer han.

Påvirker også hunnernes fertilitet
Studiet her er fokuseret på paracetamols påvirkning af de maskuline egenskaber, men paracetamol under graviditeten har potentielt også indflydelse på hunnernes senere liv. I 2016 publicerede forskerne et studie, som viser, at hunmus har færre æg i æggestokkene, hvis deres mødre har fået paracetamol under graviditeten. Konsekvensen er, at musene bliver hurtigere infertile. Men selvom paracetamol er skadeligt, er det ikke ensbetydende med, at man aldrig skal tage det – heller ikke selvom man er gravid.

David Møbjerg Kristensen understreger, at gravide fortsat skal følge de retningslinjer, Sundhedsstyrelsen anbefaler og opfordrer gravide til at spørge egen læge, hvis de er i tvivl om brugen af paracetamol.

Studiet ”Prenatal exposures to paracetamol/acetaminophen and precursor aniline impair masculinisation of male brain and behaviour” er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Reproduction.

Kontakt:
Ph.d. David Møbjerg Kristensen, tilknyttet IRSET i Frankrig, under studierne ansat hos Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
E-mail: david@moebjerg.com

Lektor og dr. Scient. Anders Hay-Schmidt, Institut for Odontologi