Dansk forskning trækker EU-milliard til København – Københavns Universitet

13. december 2017

Dansk forskning trækker EU-milliard til København

Eliteforskning

Dansk forskning er i europæisk topklasse. Københavns Universitet er blandt de bedste i konkurrencen om EU forskningsstøtte. Med over en milliard kroner i EU-støtte fra Horizon 2020 er KU’s forskning den femte mest støttede blandt universiteter i Europa.

Københavns Universitets forskere har nu modtaget over 1 milliard kroner fra EU's forskningsprogram, Horizon 2020, der blandt andet uddeler midler til den absolutte frontlinjeforskning i Europa. Det placerer universitetet på en femteplads i Europa, målt på fordeling af EU-midler. KU er kun overgået af fire engelske eliteuniversiteter og er det højst placerede universitet på det europæiske fastland.

- En stor del af succesen skyldes en fælles dansk investering henover en årrække. Statens globaliseringsmidler har været et vigtigt afsæt, men også indsatsen fra private fonde og virksomheder, har været afgørende. Det er dette partnerskab mellem offentlige og private aktører, som giver Danmark en unik mulighed for at være med på højeste internationale niveau, siger Thomas Bjørnholm.

De ti mest støttede universiteter i Horizon 2020

Opgjort på baggrund af Horizon 2020 hjemtag for europæiske institutioner

Horizon 2020-programmets forskningsbevillinger uddeles blandt andet af det Europæiske Forskningsråd (ERC). Rådet giver støtte til særligt lovende forskere på forskellige stadier i deres karriere. Bevillingerne giver forskere mulighed for at fordybe sig i en særligt original forskningside.

Prestigefuld støtte til prioriteret forskning

EU fordeler midler inden for tre områder. Det er løsninger til større samfundsudfordringer (Societal Challenges), teknologisk udvikling (Industrial Leadership) og fremragende forskning (Excellent Science).  Det er især støtte til fremragende grundforskning og talentudvikling, som danner fundamentet for KU’s succes. 86 procent af støtten til KU’s forskere falder således inden for Excellent Science-kategorien.

- EU-midlerne er blevet meget prestigefulde, fordi konkurrencen er benhård, og vi er selvfølgelig både glade og stolte over det flotte hjemtag af midler, men frem for alt er Horizon 2020 en fantastisk mulighed for internationalt samarbejde med stærke europæiske forskningsmiljøer og elitecentre, siger Thomas Bjørnholm og nævner som konkret eksempel PROTEIN2FOOD, hvor Københavns Universitet leder et stort internationalt forskerteam, der skal udvikle nye kost- og ressourceeffektive planteproteinsprodukter.

I 2017 har Københavns Universitets forskere underskrevet 90 EU-bevillingskontrakter (grant agreements). Horizon 2020 har et samlet budget på 75 mia. euro, hvoraf godt 40 mia. stadig resterer at blive uddelt.