Forskerspire undersøger sammenhæng mellem Facebook og frygten for terror – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Forskerspire undersøge...

07. december 2017

Forskerspire undersøger sammenhæng mellem Facebook og frygten for terror

TALENTUDVIKLING

Fire gymnasieelever er netop kåret som vindere af Projekt Forskerspirer 2017 på Københavns Universitet. Vinderne er originale projekter, der strækker sig fra undersøgelse af sammenhæng mellem klasserumsledelse og unges stress, Facebook-forbrug og frygt for terror til, hvordan posttraumatisk stress påvirker hjernens belønningssystem.

Forskerspirevindere 2017. Fra venstre rektor Henrik C. Wegener, Emilie Maja Jeppesen, Eskild Bækgaard Lauritsen, Barda Murtezaj, Jonathan Hvithamar, uddannelses- og forskningsminister Søren Pind. Klik på billedet for at downloade i fuld størrelse. Krediter venligst: Københavns Universitet.

Fire gymnasieelever blev i dag overøset med hæder og klapsalver som kulminationen på deres otte måneders projektarbejde i den landsdækkende talentudviklingskonkurrence; Projekt Forskerspirer 2017. Ceremonien fandt sted på Københavns Universitet, hvor de fire vindere modtog præmiepenge til at finansiere deres forskningsprojekter. Vinderne er blevet fundet inden for kategorierne: Humaniora, Samfundsvidenskab, Naturvidenskab og Sundhedsvidenskab.

- I disse dage er der stor fokus på excellence og nobelprisvindere. At nå dertil kræver en stor talentmasse af dygtige unge mennesker, der tør stille originale spørgsmål og bevæge sig ud på grundforskningens gyngende grund. Dette års 109 forskerspirer er et imponerende bevis på, at vi har en modig talentmasse, som kan bære Danmark ind i fremtiden. Alle forskerspirer er vindere i dag, og på Københavns Universitet håber vi at kunne hjælpe mange af spirerne på vej til en blændende forskerkarriere, siger rektor Henrik C. Wegener.

Unge overvurderer risiko for terror

Vinderen i den humanistiske kategori har undersøgt sammenhængen mellem unges brug af Facebook som nyhedsmedie og deres frygt for terror. Frygten for terror spredes på tværs af landegrænser, og bliver fodret af et virvar af informationsdelinger tværs over palletten af sociale medier. Vi skriver, deler og liker os direkte ind i forestillinger om det næste mulige terrorangreb, og frygten vokser i kraft af de personificerede nyheder og kommentarer.

Jonathan Hvithamar Rystrøm fra Aurehøj Gymnasium. Klik på billedet for at downloade i stor opløsning. Krediter venligst: Københavns Universitet.

Forskerspire-vinder Jonathan Hvithamar Rystrøm, går i kødet på netop denne problematik i sit projekt, der vinder Humaniora-kategorien. I projektet peger han på, hvordan den personlige karakter af informationsspredning på medier som Facebook kan have indvirkning på unges vurdering af risikoen for terror:

- I dag er sociale medier unges primære nyhedsmedie. I forhold til klassiske massemedier er nyheder på sociale medier mere personlige og opslagenes afsender er ikke længere bare DR. Ved at koble moderne medieteori og risikopsykologi har jeg set nærmere på, hvordan særligt unges risikovurdering bliver påvirket af nyheder om terrorisme på sociale medier, forklarer Jonathan.

Han bakker sin problemstilling op med et allerede gennemført pilotprojekt, der understreger sammenhængen mellem medier og mulig risici:

- Det er essentielt at forstå, hvordan dynamikkerne for terrors påvirkning har ændret sig med sociale medier. Der er sammenhæng mellem nyhedsforbrug og interaktion på Facebook og de unges globale risikovurdering af terrorisme.

I sidste ende håber Jonathan, at viden om terrors påvirkning kan have betydning for terrorismens eksistensgrundlag. Projektet her kan være et skridt imod det mål.

Marianne Bjerregaard
Forskerspirerkoordinator, Københavns Universitet