Massiv pengestøtte til nyskabende forskning – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Massiv pengestøtte til...

23. januar 2018

Massiv pengestøtte til nyskabende forskning

Forskning

Hvordan sikrer vi vores vand bedre fremover? Kan vi blive klogere på fortidens og nutidens epidemier og bruge den viden fremadrettet? Hvordan udnytter vi bedst planter, når det fx gælder udvikling af ny medicin? Det er nogle af de forskningsprojekter, som VILLUM FONDEN nu støtter med en millionbevilling til 10 unge forskere på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) på Københavns Universitet.

De 10 forskere på SCIENCE har fået 84 millioner kroner fra VILLUM FONDENs ”Young Investigator Programme”, som i år uddeler i alt 153 millioner kroner til 18 unge og talentfulde forskere på fire danske universiteter: Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet i Odense og Aalborg Universitet.

Spændvidden i projekterne på SCIENCE er stor. Den går lige fra at bliver klogere på sorte huller i universet og til mere jordnære problemer som at sikre rent vand i fremtiden i forbindelse med klimaforandringer, bedre udnyttelse af planter til medicinsk brug og større indsigt i, hvordan de raffinerede giftsystemer i keglesnegle fungerer på havets bund. På den måde kan vi bedre identificere og karakterisere nye giftstoffer, som dukker op.

Gavner samfundet

Direktør i VILLUM FONDEN, Lars Hansen, siger i forbindelse med uddelingen af de mange penge til de unge forskere:

- Vi tror på, at vi ved at vise de unge forskere tillid og fleksibilitet, kan skabe gode rammer for nyskabende forskning. Vi håber, at bevillingerne gør det muligt for dem at opbygge og etablere deres egne forskningsområder, som i sidste ende kan føre til ny og spændende viden, der er til gavn for hele samfundet.

Villum Fondens ”Young Investigator Programme” blev oprettet i 2012 for at sætte fokus på yngre forskere, som ind imellem står i skyggen af de mere kendte og veletablerede professorer. Den økonomiske støtte betyder, at forskerne kan oprette deres egne forskningsgrupper og samtidig tiltrække sig opmærksomhed – fx i forhold til at få økonomisk støtte fra EU. Projekterne løber typisk over tre til fem år. 129 unge forskertalenter har siden oprettelsen af programmet fået støtte fra VILLUM FONDEN.