25. marts 2010 – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Nyheder > Alle presseklip > 2010 > 2010.3 > 25. marts

25. marts 2010

25. marts 2010

Skal 200 kvinder lide for at redde én brystkræftpatient?

Mammografiscreening er ikke god forebyggelse for alle kvinder, mener John Brodersen, lektor og forsker i screeningspsykosociale konsekvenser ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. Dels er kun én til to procent af alle danske kvinder i risikozonen for at få brystkræft, og internationale undersøgelser viser, at ti kvinder bliver unødigt diagnosticeret og opereret for uskadelig brystkræft, for hver gang én kvinde reddes fra at dø af brystkræft efter en mammografiscreening. Dog understreger John Brodersen, at jævnlige screeninger er nødvendige for at berolige kvinder fra familier med en høj forekomst af brystkræft.

Berlingske Tidende, Side: 8, torsdag 25. marts 2010

 

Regeringen vil lancere mobbepakke

Regeringen og beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) præsenterer en mobbepakke med fem initiativer til bekæmpelse af mobning på de danske arbejdspladser. Blandt andet er der forslag om, at mobningsramte medarbejdere skal kunne henvende sig anonymt til Arbejdstilsynet. Psykologi-lektor Annie Høegh, Københavns Universitet, forsker i mobning på jobbet, og hun beskriver mobbepakken som en start, men der skal langt mere til for at bekæmpe og forebygge mobningen. Annie Høegh mener, der er behov for handlingsplaner på den enkelte arbejdsplads, hvor både ledelse og medarbejdere erkender, at der er mobningsproblemer.

Berlingske Tidende, Side: 4, torsdag 25. marts 2010

 

Elitær trussel mod ny nordisk mad

Det Biovidenskabelige Fakultet og Institut for Idræt ved Københavns Universitet er blandt deltagerne i forskningsprojektet OPUS - Optimal trivsel, udvikling og sundhed. Et af delmålene i forskningsprojektet er at definere ny nordisk hverdagsmad og derefter udvikle retter og opskrifter, som danskerne vil finde inspirerende og lette selv at kreere i køkkenet. En række fokusgrupper indgår i projektet, og heraf fremgår det blandt andet, at en stor gruppe opfatter det som et noget elitært projekt med fokus på svært tilgængelige råvarer såsom nordisk tang. Professor Arne Astrup er centerdirektør for OPUS, og han understreger vigtigheden af fokusgruppernes input til projektet.

Berlingske Tidende, Side: 31, torsdag 25. marts 2010

 

Mobning skal anmeldes anonymt

Så mange danskere oplever mobning på jobbet, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) nu opfordrer mobningsramte medarbejdere til anonymt at anmelde ledere og kolleger til Arbejdstilsynet. Psykologi-lektor Annie Høegh, Københavns Universitet, roser Støjberg for sin opmærksomhed på problemet, men hun mener ikke, at indsatsen mod mobning er tilstrækkelig. Ifølge Annie Høegh er det nødvendigt med handlingsplaner mod mobning på den enkelte arbejdsplads.

Berlingske Tidende, Side: 1, torsdag 25. marts 2010

 

Økonomiske tæsk til Løkke preller af på vælgerne

Regeringens økonomiske politik er genstand for kritik fra flere sider, men alligevel har et flertal af vælgerne mere tillid til den økonomiske ansvarlighed hos en borgerlig regering end hos en socialdemokratisk regering. Ifølge valgforsker Sigge Winther Nielsen, Københavns Universitet, er den økonomiske politik et uhyre kompliceret område, hvor vælgernes opfattelse af partierne i høj grad baserer sig på en form for skønhedskonkurrence. Der er tale om nogle grundlæggende fornemmelser hos vælgerne af, hvilke politikere der er henholdsvis ansvarlige og uansvarlige, vurderer Sigge Winther.

Information, Side: 4, torsdag 25. marts 2010

 

Sidste olie i havet trækkes op med CO2-injektioner

Københavns Universitet samarbejder med Mærsk Olie og Gas om udviklingen af ny nanoteknologi med henblik på at kunne udvinde mere olie fra kalkstrukturerne under Nordsøen. Porerne i kalken er meget små, hvilket gør det vanskeligt at få olien fri. Derfor er målet at få kalkkrystallerne til at vokse, hvilket vil gøre det lettere at udvinde olien, forklarer professor Susan Stipp, som leder forskningsgruppen for nano-geovidenskab på Københavns Universitet. En række forsøg skal nu iværksættes, men hun advarer mod at pumpe CO2 ned i oliefelterne, hvilket er en teknologi, som bruges i USA for at øge olieudvindingen.

Information, Side: 3, torsdag 25. marts 2010

 

WTO er stendød

Københavns Universitet dannede rammen om en paneldebat om Verdenshandelsorganisationen, WTO. Blandt deltagerne var Jens Ladefoged, lektor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet. Han mener, at WTO er i krise, hvilket skal ses som symptom på en mere overordnet krise i de internationale institutioner. Verdenssamfundet befinder sig således i et tomrum, hvor en ny magtbalance er under opbygning. Ifølge Jens Ladefoged bliver det nødvendigt at finde frem til en ny orden som alternativ til den amerikansk skabte med institutioner som Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og WTO.

Information, Side: 12, torsdag 25. marts 2010

 

Film om Underdanmark gør os klogere

Peter Schepelern, lektor i Film- og Medievidenskab ved Københavns Universitet, analyserer de mange skildringer af Underdanmark i dansk film. Det helt aktuelle eksempel på en dansk film om social elendighed er Thomas Vinterbergs "Submarino", som foregår blandt narkomaner og alkoholikere i Københavns Nordvestkvarter. Rent kunstnerisk er der mere dramatisk brændstof i underklassen end i middelklassen, og derfor tager så mange film udgangspunkt i Underdanmark, vurderer Peter Schepelern.

Information, Side: 4, torsdag 25. marts 2010

 

Folkekirken støtter regeringens pusterum i sagen om homoseksuelle vielser

Folkekirken skal sige ja til ægteskab for homoseksuelle, og folkekirken skal med baggrund i det eksisterende vielsesritual udarbejde et ritual for homoseksuelle. Det mener Niels Henrik Gregersen, professor i samtidsteologi, Københavns Universitet. Et ritual skal være båret af det kristne kærlighedsbudskab og ikke af abstrakte tanker om ligheder og rettigheder, mener Niels Henrik Gregersen. Han støtter regeringens udvalgsarbejde, hvor folkekirken selv får til opgave at løse spørgsmålet om homoseksuelle vielser, men han understreger, at udvalget ikke må blive til en syltekrukke.

Kristeligt Dagblad, Side: 1, torsdag 25. marts 2010

 

Hver fjerde dansker har fusket med sin forsikring

Organisationen Forsikring & Pension har for første gang siden 1980'erne forsøgt at danne sig et overblik over forsikringssvindel herhjemme, og ifølge undersøgelsen indrømmer hver fjerde dansker, at de har løjet for deres forsikringsselskab. Selvom forsikringssvindel er at betragte som bedrageri, og overtrædere risikerer op til tre års fængsel, så finder 12 procent af danskerne det alligevel acceptabelt at snyde forsikringsselskabet. Sociolog Peter Gundelach fra Københavns Universitet har forsket i danskernes værdier, og han forklarer, at vi godt ved, hvad der er rigtig og forkert, men at vi er gode til at overbevise os selv om, at vi er i vores gode ret, når vi gør noget umoralsk.

Politiken, Side: 6, torsdag 25. marts 2010

 

Afghanistan inddrager landets terrorledere

Den afghanske regering har indledt fredsforhandlinger med terrorbevægelsen Hizb-i-Islami. Seniorforsker på Københavns Universitet Stig Toft Madsen siger om lederen af Hizb-i-Islamis leder, Gulbuddin Hekmatiar, at han blev radikaliseret allerede i 1970'erne. Han er blandt andet kendt for at være en af de første til at kaste syre i ansigtet på kvindelige studerende. Stig Toft Madsen mener, at Hekmatiar er en meget brutal mand, men også politisk fleksibel. Han vurderer i øvrigt, at præsident Hamid Karzai er interesseret i en bred løsning på Afghanistans fremtid.

DR P1 Orientering 17.10, onsdag 24. marts 2010

 

Militært forskningsinstitut ændrer struktur

Dansk Institut for Militære Studier flytter til det gamle kommunehospital i København , og går fra Forsvarsministeriets ansvarsområde til Forskningsministeriet. Instituttet bliver desuden til et center under Institut for Statskundskab på Københavns Universitet . Lederen af Institut for Statskundskab, professor Lars Bille, skal lede det nye centers styrelsesråd. Rådet vil også omfatte repræsentanter fra Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og Dansk Institut for Internationale Studier. Rådet består også af repræsentanter fra Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen og Forsvarsakademiet.

DR P1 Orientering 17.10, onsdag 24. marts 2010

 

Bolivia genopliver Che Guevaras kampråb

Bolivias præsident Evo Morales har indført kampråbet "fædreland eller død", som guerillalederen Che Guevara og Cubas ekspræsident Fidel Castro benyttede under den cubanske revolution, som officielt råb under militære aktioner og ved officielle lejligheder. Indførelsen af det nye slogan har dog vakt kritik hos oppositionen, som ikke ønsker at mindes Latinamerikas blodige fortid. Evo Morales' revolutionære socialistiske kamp opfordrer dog ikke til brug af vold, påpeger Helene Risør, der er antropolog og ph.d.-studerende med speciale i Bolivia ved Københavns Universitet. Hun mener, at indførelsen af kampråbet bunder i et ønske om at vække ideen om revolution - en kamp, der for den nuværende Bolivianske regering kæmpes gennem parlamentarisme og folkeafstemninger, fortæller Helene Risør.

Politiken.dk,  onsdag 24. marts 2010

 

Nixon og Krusjtjov diskuterede køkkener

I 1950'erne var amerikanske opvaskemaskiner og køleskabe et symbol på kapitalismens succes. Den amerikanske husmoder havde teknologiske herligheder som elektrisk komfur, køleskab, røremaskiner, affaldskværn, frysehuse og opvaskemaskine til deres rådighed. Iben Vyff er post.doc. i historie ved Saxo Instituttet på Københavns Universitet, og hun forsker i amerikaniseringen af de danske køkkener, samt hvordan amerikanernes køkkener blev fremstillet i dansk køkkenlitteratur i 1950'erne og 1960'erne. Hun udtaler, at beskrivelserne af de amerikanske køkkener var beskrivelser af fremtidskøkkener, men selvom danskerne gerne ville have elementer af det amerikanske køkken, så ville de ikke have en ukritisk udgave af det.

Videnskab.dk, onsdag 24. marts 2010

 

Nattesøvn kan reducere fedme

Hver anden dansker er overvægtig, og udgifterne til behandling er støt stigende. Men det er ikke alle indgreb, der behøver at koste kassen. En god nattesøvn kan gøre underværker. Flere undersøgelser viser nemlig, at folk, der kun sover fire timer om natten vejer mere end folk, der sover mere end syv timer. Fedmeforskere på Institut for Human Ernæring under Københavns Universitet er igang med at undersøge, hvordan teenageres stofskifte bliver påvirket af at sove enten fire eller ni timer, fortæller Lars Klingenberg, forsker ved instituttet.

DR2 Deadline 17.00, tirsdag 23. marts 2010