20. oktober 2011 – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Nyheder > Alle presseklip > 2011 > 2011.10 > 20. oktober

20. oktober 2011

20. oktober 2011

Var Columbus skyld i europæisk kulde?

Et regnskovsområde over ni gange større end Danmark fik lov til at brede sig efter europæernes ankomst i det sydlige Amerika tilbage i 1500-tallet. Det betød en målbar nedgang i mængden af CO2 i atmosfæren, og geokemikeren Richard Nevle mener, at de mange nye træer kan have bidraget til indtrædelsen af Den Lille Istid. Men det tvivler professor Eigil Kass ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet på. Han mener, at det er den konstante udveksling af CO2 mellem havene og atmosfæren, der har bevirket fænomenets indtrædelse. - Den Lille Istid skyldtes perioder med svækket varmetransport i Atlanterhavet, siger Eigil Kass.

Berlingske, Side: 15, torsdag 20. oktober 2011

 

Filminstituttet støtter talentflugt til udlandet

Det Danske Filminstituts støtte på 4,97 millioner kroner til Nicolas Winding Refns film "Only God Forgives", der er indspillet i Bangkok, vækker kritik fra flere kilder. Kritikken går på, at den danske filmbranche befinder sig i en indtjeningsmæssig krise, mens forsvaret går på at give danske instruktører mere erfaring, bedre internationale netværk, prestige og priser i udlandet og i sidste ende tiltrække udenlandske investorer til danske film. Men danskerne kan ikke undværes, mener Peter Schepelern, lektor ved Københavns Universitet, og påpeger, at de engelsksprogede film indtil videre ikke har vækket den store interesse herhjemme eller i udlandet.

Berlingske, Side: 22, torsdag 20. oktober 2011

 

Strategisk forskning med samfundsperspektiv

Der er behov for markante forskningsbevillinger for at sikre danske styrkepositioner inden for forskning og erhvervsliv, skriver Peter Olesen, formand for Det Strategiske Forskningsråd. Undersøgelser viser, at virksomheder, der samarbejder med vidensinstitutioner, har en højere produktivitet. En undersøgelse fra Gallup viser, at en stor del af befolkningen mener, at forskning er vigtig for at skabe vækst, og at særlige strategiske områder bør prioriteres. Denne positive holdning i befolkningen stemmer dog ikke overens med det foreliggende finanslovsforslag, der lægger op til en stor nedskæring i bevillingerne til Det Strategiske Forskningsråd. Politikerne bør prioritere vækst, skriver Peter Olesen.

Politiken, Side: 6, torsdag 20. oktober 2011

  

PKK's kampstyrke er intakt

24 tyrkiske regeringssoldater er blevet dræbt, og den kurdiske konflikt er spidset voldsomt til. Dermed er en fredelig løsning nu lagt i ruiner, vurderer Daniella Kuzmanovic, ph.d.-studerende, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet. Hun påpeger, at de kurdiske PKK-oprøreres kampstyrke er intakt, de er godt organiserede og formår at angribe ind i Tyrkiet. Onsdagens angreb var det blodigste i 18 år, og Daniella Kuzmanovic vurderer, at PKK har en styrke på samme størrelse som i 1990'erne. Tyrkiets regering kan ikke gå ind i dialog med PKK efter det seneste angreb, vurderer hun.

b.dk,  onsdag 19. oktober 2011

 

Satellit rammer tidligst jorden fredag

Den gamle tyske satellit ROSAT vil ramme jorden mellem den 21. og 24. oktober. - Men man vil ikke kunne sige det præcise tidspunkt og sted før cirka en halv time inden, satellitten rammer jorden, siger Kristian Pedersen, astrofysiker og leder af Space Science Centre ved Københavns Universitet. Satellitten blev sendt op i 1990 og blev taget ud af drift i 1999. Satellitten nåede at gøre nogle fantastiske opdagelser. Kristian Pedersen har selv brugt den i sit arbejde med at kigge på røntgenstråling mellem galakser. ROSAT var den første satellit, der lavede et helt røntgenbillede af himlen. - Den dag i dag bruges ROSAT's himmelkort stadig som reference, siger Kristian Pedersen.

bt.dk, onsdag 19. oktober 2011

  

Børnekultur er genbrug

Børnekultur bygger i høj grad på genbrug. Dagens børn ser Emil fra Lønneberg, Far til Fire og andre serier, som deres forældre også så i deres egen barndom. Fædre og mødre har et noget nostalgisk forhold til deres barndom, og de forsøger at videregive deres egne barndomsoplevelser til børnene, forklarer Carsten Jessen fra Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet. Og det ved producenterne, tilføjer Carsten Jensen. Far til Fire for eksempel er blevet et brand, som kan videreudvikles i nyindspilninger, forklarer Ib Bondebjerg, professor i film- og medievidenskab ved Københavns Universitet.

DR P1 Morgen 7.09,  onsdag 19. oktober 2011

 

Malaria er på retræten

Sammenlignet med for ti år siden dør der i dag 20.000 færre årligt af malaria. Det konkluderer en ny rapport fra WHO, som for nylig blev offentliggjort i Seattle. Siden 1998 har man kørt en 'roll back malaria'-kampagne, og ifølge rapporten er der især tre faktorer, som spiller ind på den gode udvikling. Langtidsimprægnerede myggenet, bedre medicin, samt at man nu hurtigere kan undersøge for smitte. Men udviklingen har også været undervejs før disse tiltag, siger Flemming Konradsen, professor i international miljøsundhed ved Købehavns Universitet. Han forklarer, at også den socio-økonomiske udvikling i især Afrika spiller ind. Det gælder blandt andet forbedrede boligforhold, bedre uddannelse samt et mere intelligent sundhedssystem.

DR P1 Orientering 16.10,  onsdag 19. oktober 2011

 

Barsel koster stillinger på Københavns Universitet

Unge kvindelige forskere, der går på barsel, er så stor en økonomisk belastning, at det koster andre ansatte jobbet. Det er konsekvensen af de gældende barselsregler på Københavns Universitet, hvor Institut for Human Ernæring bliver ramt. Pia Degn, administrator på instituttet, fortæller, at mere end 70 procent af deres medarbejdere er yngre kvinder. De ansattes barsel har i år kostet 1,5 millioner kroner, og det betyder fyringer, når budgettet til løn og drift er på fire millioner. Det er helt forkert, at det inden for et offentligt system skal være et problem at blive gravid, pointerer Pia Degn.

DR P3 Nyhederne 16.00, onsdag 19. oktober 2011

  

KU-institutleder accepterer kritik

Efter kritik fra statskundskabsstuderende Steffen Thybo Møller, der er overrasket over, hvor indadvendt undervisningen på Københavns Universitet er i forhold til på universiteter i udlandet, erkender institutleder på Insititut for Statskundskab Lars Bo Kaspersen, at kritikken er delvis berettiget. - Vi vil også gerne udvikle både fagene og udbuddet af fag, så de studerende får de nødvendige kompetencer, som de har brug for for at komme ud i den private sektor, siger han. Men der er grænser for, hvad man kan gøre for de 45.000 kroner, som staten betaler per studerende, tilføjer Lars Bo Kaspersen.

DR P4 Københavns radio, Nyheder 11.30, onsdag 19. oktober 2011

 

Mere mobberi på arbejdspladser med overvægt af et køn

Hvis du arbejder på en arbejdsplads med en overvægt af enten mænd eller kvinder, er risikoen for mobning større. Det viser en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ifølge Fagbladet 3F. Cand.psych. og lektor ved Københavns Universitet Annie Høegh forklarer, at det påvirker omgangstonen, hvis det ene køn er i overtal. Hun har været med til at lave den nye undersøgelse, og hun vurderer, at man opfører sig anderledes, når det andet køn er til stede, end når man udelukkende er blandt sit eget køn.

DR P4 Københavns radio, Nyheder 15.30, onsdag 19. oktober 2011

Flere skal dyrke motionsfodbold

Dansk Boldspil Union vil have flere til at dyrke fodbold-fitness, hvor man kombinerer boldspil og fitness. Det henvender sig især til modne spillere over 40. Studier ved Københavns Universitet viser, at motionsfodbold mindsker risikoen for hjertekarsygdomme, og effekten er større ved fodboldtræning end ved motionsløb.

DR P4 Sjælland, Nyheder 12.30, onsdag 19. oktober 2011

 

Storstrømsbroen holder ikke til Femern-forbindelsen

Eksperter har længe advaret om, at Storstrømsbroen ikke vil kunne klare de tunge godstog, der kommer til at køre, når Femern Bælt-forbindelsen åbner. I morges blev advarslerne til virkelighed, da broen måtte lukkes, fordi den slår revner. - Vi må have en ny og robust bro, konstaterer Christoffer W. Matthiessen, professor ved Institut for Geografi og Geologi på KU. Banedanmark er nu i gang med en analyse af, om broen kan klare Femern-trafikken på 78 daglige godstog og eventuelle højhastighedstog. Søren Boysen, områdechef i Banedanmark, tvivler på, at højhastighedstogene kan køre på broen, uden at der laves forstærkninger på konstruktionen, men han afventer resultatet af analysen.

DR1 TV-Avisen 18.30,  onsdag 19. oktober 2011

 

PKK-angreb skal manifestere gruppen som aktør

Det seneste angreb og samtidig det blodigste angreb på tyrkiske tropper siden 1993 var en manifestation, forklarer Daniella Kuzmanovic, forsker fra KU. Ifølge Daniella Kuzmanovic ønsker PKK at placere sig selv som central aktør i den kurdiske konflikt, som, de mener, ikke kan løses uden dem. Generelt har PKK intensiveret deres angreb på tyrkisk politi og militær over de seneste to år, blandt andet i frustration over, at fredsprocessen fra 2009 nu ligger i ruiner, forklarer Daniella Kuzmanovic.

DR2 Deadline 22.30,  onsdag 19. oktober 2011

 

Nye barselsregler kan betyde fyringer

Når ansatte på Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet går på barsel, risikerer kollegerne en fyreseddel. Det er en konsekvens af universitetets barselsregler, mener instituttets ledelse. De nye regler betyder, at universitetet selv skal dække omkostningerne. Derfor foreslår Institut for Human Ernæring, at Københavns Universitet opretter en barselsfond, så man kan fordele barselspenge efter, hvor der er behov for dem. For eksempel kunne man gøre sådan, at institutter med mange kvindelige forskere fik lidt ekstra i basisbevilling, siger institutadministrator Pia Degn. Universitetsdirektør Jørgen Honoré mener, at en barselsfond ville betyde et mindre lønbudget.

TV2 Lorry, Regionale Nyheder 19.30 , onsdag 19. oktober 2011