14. september 2011 – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Nyheder > Alle presseklip > 2011 > 2011.9 > 14. september

14. september 2011

14. september 2011

Et stort kryds ved cirkus valgflæsk

Efter en valgkamp med mudderkastning og tv-valgflæsk gider danskerne så overhovedet at være med til de sidste dages duelleren mellem politikerne? En borger i København synes, at det har gået for voldsomt for sig, og at der er gået cirkus i den. Professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har også bidt mærke i den ekstra voldsomhed på tv sammenlignet med tidligere valgkampe. - Vi har indtil nu været forskånet for den hårde retorik i diskussionerne, men fløjene er trukket hårdere op nu med skræmmekampagner, hvor politikerne i højere grad fokuserer på modpartens fejl. Der er undersøgelser i USA, som viser, at hvis mudderkastningen stiger, får vælgerne hurtigere politikerlede, udtaler Kasper Møller Hansen.

Berlingske, Side: 6, onsdag 14. september 2011

 

Partiet der sejrede sig selv i søvn

Det har været slidsomt på Danmarks liberale parti at have regeringsmagten de seneste ti år. Partiet har sejret sig selv i søvn, mener tidligere rådgiver Søs Marie Serup. Hun udtaler, at når man lige har vundet regeringsmagten, så bakkes der op om strategien. Over tid opstår der så diskussioner om, hvorvidt man smider den historiske arv på møddingen. Det gør, at man får tyndslidt noget af begejstringen blandt græsrødderne og slidt nogle ideologiske kanter af. Til enhver tid vil den V-ledede regering forsvare sine liberale bedrifter, og det gøres med henvisning til, at borgernes frie valg - mellem eksempelvis offentligt og privat hospital - aldrig har været mere udbredt. En pointe som partiforsker Sigge Winther Nielsen fra Københavns Universitet også har bidt mærke i. - De havde med frit valgs-tanken et ideologisk isbjerg under vandet, som trods alt styrede dem, siger han.

Berlingske, Side: 10, onsdag 14. september 2011

 

Debat: De sidste ord

Hvilken rolle spiller "de sidste ord", afslutningsdebatterne, spørger Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet, i et indlæg. Nogle politikere har gennem tiden evnet at komme med et nyt udspil, der faktisk flyttede stemmer i sidste øjeblik. Et godt eksempel er Erhardt Jakobsen, grundlæggeren af Centrum Demokraterne, der flere gange kom med forslag under afslutningsdebatter, der gav partiet et bedre valg end forudset. Det er dog en svær kunst, der også let kan give bagslag, hvis det bliver gjort forkert. Vælgerne skal føle sig overbevist om, at forslaget kan gennemføres og ikke blot er et desperat forsøg på at hente stemmer.

Berlingske, Side: 26, onsdag 14. september 2011

  

Rekorddyr politisk reklamekrig

De politiske partier har i valgkampens første ti dage øget deres reklameforbrug med hele 225 procent i forhold til samme periode under sidste valg. Det viser beregninger, som Børsen har foretaget på baggrund af tal fra Gallup Adfacts. Der er tale om mere end en tredobling, også selvom man trækker internetannonceringen fra, som ikke blev målt i 2007. - Partierne har sparet op til det her valg i længere tid end ved sidste valgkamp, ergo har de flere penge at bruge, og derudover spiller de på mange flere mediekanaler end tidligere, siger partiforsker ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen. En af partiernes kampagnechefer tilføjer, at også den meget store vigtighed af netop dette valg har gjort, at partierne har fundet pungen frem.

Berlingske, Side: 40, onsdag 14. september 2011

 

Eksperter undsiger liberal vækstplan

Liberal Alliance bliver nu undsagt af de kilder, som partiet henviser til i deres reformplan "Danmark i vækst". DREAM-gruppens beregninger siger ikke noget om mængden af jobs, der vil blive skabt, som Liberal Alliance ellers påstår i deres valgvideo. Forskere fra både Velfærdskommissionen og Skattekommissionen kan heller ikke genkende politikken som baseret helt på deres forslag. - Vi foreslog ikke en flad skat. Vi så det som helt urealistisk at gennemføre en flad skat i Danmark, også på grund af de fordelingsmæssige konsekvenser, siger Peder Andersen, som er professor i ressourceøkonomi på Københavns Universitet og var medlem af Skattekommissionen.

Jyllands-Posten, Side: 4, onsdag 14. september 2011

Rapport: Afskaf Statens Kunstråd og Statens Kunstfond

Kunstudvalget offentliggjorde i går en rapport, der anbefaler, at støtten til danske kunstnere fremover skal administreres af en uafhængig instans. Kunstudvalget foreslår, at man opretter et Kunstinstitut, som overtager opgaverne fra Statens Kunstfond og Statens Kunstråd. Kultursociolog Peter Duelund, Københavns Universitet, mener ikke, at det er en god idé at basere kunststøtten på den enkelte kunstners økonomiske behov - noget som Kunstudvalget ellers foreslår. Han mener, at kunststøtte bør baseres på den kunstneriske kvalitet. Jørn Langstedt, leder af Kulturpolitisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet, ser positive elementer i forslaget, men er ikke overbevist om, at det er realistisk.

Kristeligt Dagblad, Side: 6, onsdag 14. september 2011

 

Oprørere vil gøre Libyen til moderat islamisk stat

Libyen skal være en moderat islamisk stat, hvor sharia er grundlaget for lovgivningen, lyder det fra Libyens Overgangsråds (TNC) leder, Mustafa Abdel Jalil. Når Jalil melder ud, at sharia skal være et centralt element i Libyens nye grundlov, er det i høj grad af taktiske årsager, vurderer ekstern lektor ved Københavns Universitet Joshua Sabih, der har forsket i islamisk lov. - Abdel Jalil ved udmærket, at krigen endnu ikke er vundet, og han vil berolige befolkningen. Overgangsrådet er under pres fra forskellige grupper med modstridende interesser, og derfor er det vigtigt at sende et signal om, at rådet står stærkt og tør tage ansvar, siger han. Der er dog ingen grund til at frygte, at Overgangsrådet vil forfølge en islamisk agenda, og sharia er mange ting. Derfor skal man ikke frygte, at TNC bliver fortaler for et undertrykkende system, understreger Joshua Sabih.

Politiken, Side: 13, onsdag 14. september 2011

 

Taleban siger til Vesten: Det, I gør, virker alligevel ikke, så I kan godt smutte hjem nu

Den afghanske hovedstad, Kabul, blev i går udsat for et nøje planlagt angreb fra Taleban. Danske iagttagere mener, det er et magtbudskab til både Nato-landene og afghanerne. Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statskundskab på Københavns Universitet, ser det som endnu et eksempel på Talebans ønske om at demonstrere, at de stadig har kontrol og kan bestemme, hvor og hvornår de vil angribe. Det vil dog ikke have nogen konsekvenser for den planlagte tilbagetrækning af Natos styrker. Tilbagetrækningen er besluttet og kan ikke opgives, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Politiken, Side: 12, onsdag 14. september 2011

 

Staten kan blive sagsøgt for efterlønstab

Hvis efterlønnen forringes for nedslidte danskere, kan staten se frem til store erstatningskrav. Fagforeningerne FOA og Fødevareforbundet NNF varsler nemlig med erstatningssager mod staten, hvis efterlønsreformen gennemføres, og ifølge professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher er der en chance for, at FOA og NNF kan vinde over staten. Hun kalder det bebudede sagsanlæg yderst interessant, og hun påpeger, at "hvis staten havde været et forsikringsselskab, ville den aldrig kunne komme ud af en ordning på den måde". - Er man 40 år, kan man nå at begynde at spare op i en anden ordning, men er man 57 år, kan man ikke. De folk har med god ret forventet, at de kunne få efterløn, og nu berøver man dem den ret. Staten kan ikke bare udstede løfter, den ikke behøver at holde, siger Kirsten Ketscher.

Politiken, Side: 9, onsdag 14. september 2011

Valget er dit*

Folketingsvalget er lige om hjørnet, men hvad er det egentlig, der motiverer vælgerne til at stemme, som de gør? Det spørgsmål har Sigge Winther Nielsen, ph.d.-stipendiat ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, undersøgt. Han siger, at det ofte er andre ting end det politiske program, som afgør, hvor man sætter sit kryds. For eksempel mener flest danskere, at Lars Løkke er bedst til økonomien, men meningsmålingerne viser paradoksalt, at rød blok fører. Sigge Winther Nielsen forklarer, at et partis aura kan være afgørende, og at det lader til, at Enhedslisten er det parti, som er mest hipt i øjeblikket. Også forskere i udlandet har undersøgt vælgermotivationen og konkluderet, at blandt andet personlig fremtoning kan have betydning for, hvor man sætter sit kryds.

Politiken, Side: 1, onsdag 14. september 2011

Terrorangrebet på Utøya prægede norsk kommunalvalg

Terrorangrebet på Utøya den 22. juli 2011 har haft direkte indflydelse på det norske kommunalvalg, konkluderer historikeren Lars Hovbakke Sørensen fra Københavns Universitet. Arbeiterpartiet gik frem med 2,3 procentpoint, mens Fremskrittspartiet, der fremstod kompromitteret efter Breiviks massakre, tabte syv procentpoint. Vi kan se skiftet i vælgertilslutningen allerede i meningsmålingerne før og efter den 22. juli, så massakren har haft konsekvenser for kommunalvalget, forklarer Lars Hovbakke Sørensen. Valgets store overraskelse blev Høyre, der gik frem med ni procentpoint. Norges socialdemokratiske statsminister, Jens Stoltenberg, må se med bekymring på, at hans støttepartier SV og Senterpartiet gik markant tilbage.

DR P1 Morgen 6.09,  tirsdag 13. september 2011

 

Sociale medier står centralt i kampe i Syrien

I modsætning til situationen under oprørene i Tunesien og Egypten er der mange bloggere, der skriver til fordel for det syriske regime. Det fortæller Donatella Della Ratta fra Københavns Universitet. De syriske regimetilhængere bruger både de sociale medier og laver hackerangreb. Årsagen er, at der længe har været et udviklet internetmiljø i Syrien. Da opstandene startede, blev det miljø delt i systemkritikere og -tilhængere. Della Ratta fortæller, at kampene derfor foregår på to fronter - på gaden og i medierne. Arbejdet på de to fronter foregår parallelt og med få personsammenfald. Hun siger også, at systemkritikerne og -tilhængerne er nogenlunde lige mange - flertallet af befolkningen forholder sig endnu afventende.

DR P1 Orientering 16.10,  tirsdag 13. september 2011

  

Voksende usikkerhed om statslig folkekirke

En stadig voksende del af befolkningen ser kritisk på spørgsmålet om, hvorvidt folkekirken stadig skal have en priviligeret position. Lektor i teologi ved Københavns Universitet Hans Raun Iversen mener ikke, at det kan undgås, at kirke og stat snart skal forhandle om adskillelse. Det vil ske, fordi befolkningen ikke kan forstå, hvorfor folkekirken skal have særstatus. Iversen er ikke bange for, at kirken vil blande sig i politik fremover - strukturen vil være den samme som hidtil, det er bare pengene, kirken selv skal forvalte. Det afgørende er derimod, at kirken bliver demokratisk styrket. Hvis det sker, kan det blive et forbillede for resten af samfundet, mener han.

DR P1 Orientering 17.10, tirsdag 13. september 2011

 

Politikernes sønner og døtre banker på

Det er ikke unormalt, at børn går i deres politiker-forældres fodspor, men i år synes et nyt niveau at være nået, mener forskere fra Københavns Universitet. - Vi ser historisk mange kandidater fra de meget fremtrædende politiske familier, konstaterer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i politisk historie. Han bakkes op af lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Lars Bille, som forklarer, at det ikke er så mærkeligt, at de nye generationer også går ind i politik. - De kender miljøet, de kender vilkårene, og de er vokset op med de politiske debatter i hjemmet, siger han.

JP.dk (Jyllands-Posten), tirsdag 13. september 2011

 

Vi snyder på arbejde som aldrig før

Flere og flere danskere snyder og bedrager på arbejdet, vurderer flere revisionsfirmaer. I 2009 kunne revisionsfirmaet PWC offentliggøre en måling, som viste, at hver fjerde danske virksomhed havde taget en medarbejder i bedrageri, og siden er udviklingen kun blevet værre. PWC vurderer, at virksomhederne taber op til to milliarder kroner om året på svindlen. Det er dog ikke pres på pengepungen eller griskhed, som er årsagen til udviklingen, vurderer Sven Mørch, dr.phil. og lektor i socialpsykologi på Københavns Universitet. Han peger på en generelt dårligere opdragelse i ansvarlighed som en direkte årsag til stigningen i svindel og bedrageri.

Politiken.dk,  tirsdag 13. september 2011

 

Indsprøjtning fjerner fedtet

Et nyt dansk slankemiddel kan potentielt hjælpe svært overvægtige med at tabe sig, viser nye forsøg. Slankemidlet Liraglutide, som er udviklet af Novo Nordisk, skal i modsætning til andre slankemidler sprøjtes ind i kroppen, og undersøgelser viser, at vægttabet holder efter to år og med ganske få bivirkninger. - Resultaterne efter de såkaldte Fase 2-forsøg viser, at en daglig indsprøjtning af Liraglutide giver et varigt vægttab stort set uden bivirkninger, fortæller professor, dr.med. Arne Astrup, institutleder på Institut for Human Ernæring. Midlet blev oprindeligt udviklet til behandling af patienter med type 2-diabetes, men da det viste sig, at midlet giver en øget mæthedsfornemmelse, begyndte man at udvikle et egentligt slankemiddel. Thue W. Schwartz, professor på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Københavns Universitet, kalder Liraglutide et "meget spændende potentielt nyt middel mod fedme".

Videnskab.dk, tirsdag 13. september 2011