3. april 2012 – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Nyheder > Alle presseklip > 2012 > 2012.4 > 3. april

03. april 2012

3. april 2012

Historisk halvt år med Helle

Det første halve år med en S-SF-R-koalitionsregering har været historisk, skriver Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet, i en kronik i Berlingske. Det er ikke sket før, at en nyvalgt regering i samtlige meningsmålinger efter valget er gået tilbage, fortæller Sørensen. Grunden til dette skal findes i finanskrisen, der har gjort, at regeringen har måtte agere anderledes end, hvad vi er vant til, fortæller Sørensen. Det er en historisk situation, hvor en rød regering fører en højreorienteret politik på områder, hvor danskerne er forholdsvis venstreorienterede og omvendt fører en venstreorienteret politik på områder, hvor danskerne er forholdsvis højreorienterede, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Berlingske, Side: 23, tirsdag 03. april 2012

Humanisterne bliver bedre til at finde arbejde

En analyse fra tænketanken DEA viser, at humanistiske dimittender i perioden 2002-2009 er gået fra 87 procents beskæftigelse til 90 procent inden for et år efter endt uddannelse. Det er helt som forventet, mener Ulf Hedetoft, som er dekan for Det Humanistiske Fakultuet, Københavns Universitet. - Kandidaterne er blevet bedre end for 10-15 år siden til at gå uden for deres almindelige område. Det går den rigtige vej, siger han. Analysen fra DEA viser netop, at humanisterne i stigende grad finder job, som ikke kræver en kandidatgrad i humaniora, som for eksempel gymnasie- eller universitetsunderviser.

Berlingske, Side: 11, tirsdag 03. april 2012

Baglandet er særlig vigtigt for Socialdemokraterne

Den Socialdemokratiske regering med Helle Thorning Schmidt i spidsen bør lytte til det politiske bagland, vurderer Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Således har en række fremtrædende socialdemokratiske borgmestre ytret ønske om, at baglandet skal repræsenteres i partiets øverste ledelse via en næstformandspost, som partiets love foreskriver. Den stærke partiorganisation og høje repræsentation i kommunalbestyrelserne gør det nødvendigt at lytte til baglandet, siger Kasper Møller Hansen. Eksempeltvis er der markante profiler rundt i hele landet, som lander mange stemmer til sig selv og partiet, argumenterer Kasper Møller Hansen.

Information, Side: 5, tirsdag 03. april 2012

Ekspert: Skrydstrup kan være lukningstruet

Hvis Flyvevåbnet redningshelikoptere i Skrydstrup og Aalborg reduceres til én og flyttes til Flyvestation Karup, kan det være et skridt imod lukning af flyvestationen i Skrydstrup, mener Peter Viggo Jakobsen, sikkerhedspolitisk ekspert ved København Universitet. Men det afviser borgmester for Haderslev Kommune, Jens Christian Gjesing (S). - Vores flyvestation i Skrydstrup ligger fantastisk godt rent geografisk, siger han og påpeger, at når det kommer til miljø og støjgener, ligger stationen også rigtig godt placeret. Alligevel skal borgmesteren mødes med repræsentanter fra andre kommuner og Flyvestation Skrydstrup for at drøfte situationen.

JydskeVestkysten, Side: 4, tirsdag 03. april 2012

Det er i orden at råbe perker

Racisme på boldbanen er almindeligt, beretter Mamadou Dosso fra Elfenbenskysten, der er fast mand på Taastrupgårds bedste hold TG 80. Men man skal sondre mellem straffeloven og fodboldloven, mener underviser i dansk sportsret Lasse Lund Madsen fra Aarhus Universitet. Det gælder om at tirre sin modspiller, og her gælder fodboldloven, siger han. Det bakker professor i forfatningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet op omkring. Det virker mere velovervejet, hvis man udtaler sig racistisk i taler eller læserbreve, end hvis du i kampens hede slynger kraftudtruk frem, siger han.

Politiken, Side: 4, tirsdag 03. april 2012

Ekspert: Skoleskyderi kan ske i Danmark

Ifølge Torben Bechmann Jensen, der er lektor ved Institut Psykologi på Københavns Universitet, kan der godt ske skoleskyderier i Danmark. I USA, Finland og Tyskland har der været tilfælde af skyderier på skoler, hvor mange er blevet dræbt. Senest har en mand skudt og dræbt syv på et universitet i Oakland, USA. - Det er en tendens, man må vænne sig til. (…) Desværre er det sådan, at den slags smitter. Man får ideen fra andre og kan kopiere det. Især når det har sådan en betydning og kommer i medierne, siger Torben Bechmann Jensen.

TV2/Finans Online, tirsdag 03. april 2012

Lægens ord er volapyk

En ny undersøgelse viser, at almindelige mennesker har svært ved at forstå lægers jargon. Det er problematisk mener Hanne Thorsen, Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet. I undersøgelsen blev en gruppe VUC-kursisters forståelse af en række lægefaglige udtryk vurderet. Det viste sig, at halvdelen af kursisterne havde problemer med mange af ordene. Hanne Thorsen anser problemet for primært at ligge hos lægerne, og hun foreslår derfor, at man opretter et panel, bestående af almindelige mennesker, som skal vurdere forskellige skrivelser fra sundhedsvæsenet. Også indlægssedlerne i æsker med medicin kan være svære at forstå.

b.dk, mandag 02. april 2012

Sukker får fiskeolie til at fede

Ny dansk forskning viser, at fiskeolie mister sine gavnlige effekter, hvis man spiser sukker kort tid før eller efter olien. Manden bag forskningsprojektet Karsten Kristiansen, professor i molekylærbiologi og institutleder ved Biologisk Institut, Københavns Universitet (KU), forklarer, at man blev overrasket over, hvordan den øvrige kost påvirkede effekterne af fiskeolie. Forskerne fra KU, som arbejdede sammen med norske ernæringsforskere, opdagede, at mus og rotter blev fede hvis de fik fiskeolie i kombination med sukker.

bt.dk, mandag 02. april 2012

Indrømmer præste-brøler – blev ikke truet med dommedag

I sidste uge påstod kirkeminister Manu Sareen (R), at præster havde truet ham og regeringen med, at de ville blive ”straffet på dommedag”, hvis bøsser og lesbiske får ret til at blive viet i kirken. Nu indrømmer ministeren over for BT, at det ikke aldrig er sket. Lektor Geert Hallbäck fra Københavns Universitets teologiske institut forklarer, hvad ”straffet på dommedag” betyder: - Sætningen kan forstås således, at de, der dømmes til frelse, skal være sammen med Kristus i evighed, de, der dømmes til fortabelse, går til et straffested, hvor der brænder en evig ild. En forestilling er også, at den døde straks efter døden vil blive fordelt til enten et belønningens sted eller et straffens sted.

bt.dk, mandag 02. april 2012

Rådgiver: Gartnerier kan lære af Odense

Ifølge Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet, skal landets gartnerier lære af Odense i deres kamp for overlevelse og udvikling. Han har netop udgivet en bog om udfordringer og muligheder for den danske gartneribranche. Generelt er branchen i en negativ spiral, men gartnerierne omkring Odense har succes, som andre kan lære af, siger han.

DR P4 Radio Fyn, Nyheder 07.30, mandag 02. april 2012

Unge slipper for plettet straffeattest

En lovændring fra 1. april sidste år betyder, at 1.300 småkriminelle unge mellem 15 og 17 slipper for at få en plet på straffeattesten. Professor Michael Gøtze fra Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet mener, at det er et positivt skridt i forhold til resocialiseringen.

DR P4 Radioavisen 10.00, mandag 02. april 2012

Kampen om SF

MF Steen Gade (SF) fortæller, at mange af partimedlemmerne er glade for og stolte over, at SF er kommet i regering. Han mener, at man allerede nu har fået "ret meget" ud af regeringssamarbejdet. Det væsentlige er at få ro på den diskussion, der er i partiet for tiden, mener Gade. Vi skal have fundet ud af at være i regering - det er vi ikke helt på plads med, uddyber han. Kommentator Hans Mortensen, Weekendavisen, mener ikke, at SF i øjeblikket er regeringsdueligt, fordi partiet ikke viser et klar kurs. Ph.d.-studerende Sigge Winther Nielsen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, mener, at SF skal gøre som Venstre i 80'erne, nemlig etablere sig som et parti, der er i regering og i opposition på en gang.

DR2 Deadline 22.30, mandag 02. april 2012

1300 kriminelle slipper for plettet attest

På grund af en lovændring fra april 2011 er 1300 unge sluppet for en plet på straffeattesten. Ændringen indebærer, at førstegangskriminelle mellem 15 og 17 år ikke får en plettet straffeattest, hvis de bliver taget for småkriminalitet. Professor Michael Gøtze fra Københavns Universitets Juridiske Fakultet mener, det er godt for resocialiseringen. - Unge, der lever på randen og begår småkriminalitet første gang, har mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet i stedet for at få en plet på den straffeattest, som snart sagt alle arbejdsgivere vil se uplettet ved ansættelse, siger han.

Ekstrabladet.dk, mandag 02. april 2012

Derfor er 50'erne kommet på retro-mode

50’erne er kommet på mode igen og det kan umiddelbart virke som om, at man forsøger at genoplive en forsvunden tid. Men ph.d.-stipendiat Kristian Handberg, der forsker i retrokultur ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, mener ikke, at der er tale om en reel tilbagevenden til 50’erne. Han påpeger, at man i dag er 50’er-agtig på en måde, som man ikke kunne være det tilbage i 1950’erne. Kristian Handberg er en af de første forskere i verden, som forsker i baggrundene for, hvorfor mennesker vender sig mod fortidens mode og musik. Han forklarer, at til forskel fra tidligere tiders dyrkelse af fortiden, så skiller den nyere retro-kultur sig ud ved at handle om ironi og nostalgi. Samtidig er den fortid man dyrker ikke særligt langt væk tidsmæssigt.

Videnskab.dk, mandag 02. april 2012

Om dette nyhedsbrev

Presseklip redigeres af Infomedia A/S og udsendes af KU's kommunikationsafdeling. Klippene udgør kun en mindre del af universitetets daglige medieomtale.

Ønsker du ikke at modtage presseklip på email kan du melde dig fra her: http://nyheder.ku.dk/presseklip/

Se nyheder fra Københavns Universitet: http://www.ku.dk/nyheder