Matematik-professoren leger med lego-klodser – Københavns Universitet

Nyheder > Her & nu > 2013 > SCIENCE > Matematik-professoren ...

10. december 2013

Matematik-professoren leger med lego-klodser

Forskning

Det er ikke enhver dansk matematik-professor, som får besøg af et amerikansk filmhold med et Hollywood-budget. Men det er tilfældet for den 46-årige professor i matematik, Søren Eilers, fra Københavns Universitet. Han optræder i den kommende film, ”LEGO – A Brickumentary”, som handler om vidunder-klodserne fra Billund og deres sociale, sociologiske og matematiske betydning for børn og barnlige sjæle. Det er en væsentlig årsag til, at matematik-professoren tirsdag den 10. december modtager ”SCIENCE Formidlingsprisen 2013” på Københavns Universitet. Søren Eilers kan den sjældne og svære kunst at formidle matematik for det brede publikum.

Det var en forkert udregning i LEGO-koncernen, der fik professor Søren Eilers til at reagere. Det verdensberømte firma havde opstillet regnestykket: Hvor mange forskellige kombinationer kan man sætte sammen med seks standard otte-knubs-legoklodser. 102.981.500, mente man i LEGO.

Søren Eilers

Professor Søren Eilers

Men efter, at professor Søren Eilers fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet havde opstillet regnestykket og sat gang i computerne, viste det sig, at det rigtige svar er: 915.103.765 forskellige slags kombinationer.

Nørderi, vil nogen måske mene.

Men Søren Eilers rigtige udregning er blevet verdenseje, hvilket man kan konstatere ved at google tallet, som også henviser til andre nyttige oplysninger om LEGO - såsom at 400 millioner børn og voksne hvert år leger med klodserne, og at ti års salg af æsker med legoklodser strækker sig fra London i England og til Perth i Australien.

Gør det abstrakte konkret

Søren Eilers har i flere tilfælde optrådt i medierne med sin kompetente viden om den logiske og stringente tal-verden, som er forståelig og fyldt med poesi og skønhed for nogle, mens andre flygter skrigende bort.

Matematik-professoren leger med lego-klodser

Det er netop denne målgruppe, som Søren Eilers forsøger at nå. Og det formår han ved at gøre det abstrakte mere konkret gennem eksempler fra hverdagen og forenkling af matematikkens sprog, som udgør fundamentet for forståelse og udvikling af naturvidenskaberne, som i høj grad har bidraget til menneskehedens udvikling gennem tiderne. Eller som den berømte videnskabsmand mm Galilei er citeret for at have sagt: ”Matematik er det sprog, som Gud skabte Universet med”.

Professor Søren Eilers for overrakt ”SCIENCE Formidlingsprisen 2013” på tirsdag den 10. december på Københavns Universitet. Med prisen følger vandrepokalen ”Den gyldne Megafon” - og 25.000 kr.

Søren Eilers modtog i 2011 det daværende Naturvidenskabelige Fakultets undervisningsrpis.