10. november 2009

Skoleelever tegner nyt museum

Et bæredygtigt museum med ægte genstande, og hvor man kan røre tingene, er blandt hundredvis af skolelevers ønsker til Danmarks nye nationale naturhistoriske museum i hjertet af København. I dag kårede Statens Naturhistoriske Museum de bedste forslag i en stor idékonkurrence for alle landets skoler.

Glade børn på museumDanmark skal have et nyt naturhistorisk museum. Men hvordan skal det se ud - og hvad forbinder børn og unge med et naturhistorisk museum? Det har hundredvis af skoleelever fra hele landet givet deres bud på, og i dag blev alle vinderforslagene kåret på Statens Naturhistoriske Museum.

- Vi er imponeret over de mange flotte forslag, som eleverne har lagt et stort arbejde i. Forslagene er utrolig sprudlende og inspirerende og består af alt fra collager over essays til mindre museumsmodeller. Når vi skal til at tilrettelægge det nye museum, er børnene en vigtig målgruppe, og derfor er deres input af stor betydning. De gennemgående træk er, at børnene gerne vil kunne røre ved genstandene, de vil have de ægte genstande frem, og så skal museet være bæredygtigt, siger museumsdirektør for Statens Naturhistoriske Museum Morten Meldgaard.

Inspiration fra hele landet

Danmarks nye, nationale museum skal være et moderne kraftcenter for forskning og formidling af naturvidenskaben og skal inspirere og formidle viden til fremtidens skolelever. De mere end 240 forslag, som Statens Naturhistoriske Museum har modtaget fra skoleklasser i hele landet, er derfor et vigtigt skridt i det videre arbejde mod ét nyt samlet naturhistorisk museum i verdensklasse.

- Det nye naturhistoriske museum skal formidle naturvidenskaben til skoleelever i fremtiden, og derfor har det været afgørende at rådføre os hos landets skoleelever. Det nye museum kommer til at ligge i hjertet af København, men vil blive et nationalt museum, derfor er vi meget glade for, at elever fra hele landet har hjulpet os med at komme med kreative forslag til, hvordan vi i fremtiden kan formidle naturvidenskab, siger Morten Meldgaard.

Præmier til klassekassen

Alle vindere af førstepræmierne modtager 3.000 kr. til klassekassen og alle vindere af andenpræmierne modtager 1.500 kr. til klassekassen. Der er i alt uddelt præmier for 33.000 kr. Alle de præmierede forslag vil være udstillet på Statens Naturhistoriske Museum indtil den 18. december 2009.

I sidste uge kårede Statens Naturhistoriske Museum vinderen af den store, åbne idékonkurrence, og her vandt den danske arkitekt Claus Harboesgaard Pryds. De ti vindende forslag fra den åbne idékonkurrence samt skolelevernes forslag, som blev kåret i dag, vil blive taget med i det videre arbejde mod ét nyt samlet naturhistorisk museum i verdensklasse.