15. december 2009

New Yorks borgmester besøger Green Lighthouse

Danmarks første offentlige CO2-neutrale hus har haft besøg af New Yorks borgmester, Michael Bloomberg. Green Lighthouse er Københavns Universitets nye klimavenlige bygning, hvor de studerende kan komme og få svar på deres studiespørgsmål. Huset kombinerer arkitektur, materialebrug og energianvendelse på en nyskabende måde, som også er det, der udgør en stor del af husets CO2 neutralitet. Rektor Ralf Hemmingsen og New Yorks borgmester Michael Bloomberg

Rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, udtaler om Michael Bloombergs besøg:

- New York er inde i en spændende grøn udvikling. Jeg er glad for, at borgmester Bloomberg har valgt at lægge vejen forbi Green Lighthouse i hans travle COP15 program. Det kunne være skægt, hvis vi i fremtiden ser et Green Lighthouse opført i New York og således kan være til inspiration for kommende byggeprojekter i "the Big Apple". Green Lighthouse er et strålende eksempel på, hvordan det offentlige kan være med til at løse klimaproblemet helt konkret. Løsningen ligger lige for. Huset er bygget på under ét år ved at bruge snusfornuft og ikke raketvidenskab.

Fyrtårn på flere måder

Green Lighthouse  er et fyrtårn på tre måder. Det står som et grønt fyrtårn for CO2 neutralt byggeri for de mange COP15 besøgende i København. Det er et fyrtårn for et effektivt offentligt-privat samarbejde og kan være forgangseksempel for fremtidige bæredygtige projekter i den offentlige sektor. Endelig er det et fyrtårn for Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som fået samlet sin studenterservice på ét sted, hvor de studerende kan komme og få svar på spørgsmål om eksamen, studier og deres videre karriere.

Innovativt energikoncept

Husets innovative og klimavenlige energikoncept har allerede skabt opmærksomhed om danske kompetencer inden for bæredygtigt byggeri og offentligt-privat samarbejde. Husets design bidrager med 3/4 af husets energibesparelse. Det unikke design indebærer blandt andet en optimal udnyttelse af sollys, et automatisk indendørs ventilationssystem samt et automatisk nedkølings- og opvarmningssystem. Placeringen af Green Lighthouse i forhold til solen betyder desuden, at solens energi bliver udnyttet bedst muligt.

Strategisk partner, VELUX Gruppens administrerende direktør Jørgen Tang-Jensen siger:

-Green Lighthouse  er et rigtig godt bud på det niveau, vi sammen kan nå i fremtidens byggeri. Huset viser, at vi kan gøre noget for klimaet uden at gå på kompromis med brugernes komfort og sundhed. Vi har bygget et klimavenligt hus med frisk luft og rigtig gode dagslysforhold. Og det er samtidigt et hus, der er muligt at bygge med de produkter, vi allerede har i dag.

Partnerne bag projektet

Partnerne bag Green Lighthouse er Københavns Universitet, Videnskabsministeriet ved Universitets og Bygningsstyrelsen, Københavns Kommune, VELUX og VELFAC.

Green Lighthouse ligger på Tagensvej 16 i København og blev indviet den 20. oktober 2009.