Film, musik og multiresistente bakterier – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2009 > Film, musik og multire...

16. december 2009

Film, musik og multiresistente bakterier

Engagement, nysgerrighed og et højt fagligt niveau kendetegner de fire vindere af Projekt Forskerspirer 2009, der tirsdag blev kåret på Københavns Universitet.

AfslutningsarrangementSiden februar har Christina, Rasmus, Jakob og Mads Bjørn i konkurrence med knap 200 gymnasieelever fra hele landet arbejdet med at udvikle en idé til et selvvalgt forskningsprojekt. Til hjælp har forskerspirerne alle haft en forsker som vejleder. Og med emner som det sureelle møde i film, musiks betydning for identitetsdannelsen og nye midler i kampen mod multiresistente bakterier viste ideerne sig at være så gode, at fire glade gymnasieelever fra i dag kan smykke sig med titlen Årets forskerspirer.

Vindere med videnskabsministerVidenskabsminister Helge Sander overrakte priserne til de fire forskerspirer ved et arrangement på Københavns Universitet. Spirerne blev kåret i kategorierne naturvidenskab, humaniora, samfundsvidenskab og sundheds-biovidenskab.

Lysten til at forske

Projekt Forskerspirer henvender sig til elever på andet år på landets gymnasiale uddannelser, og sigter mod at inspirere de unge til at vælge forskervejen. Det er 12. gang projektet er blevet afviklet, og i år har der med 172 tilmeldte og 58 finalister, været tale om et rekordår.

- Forskerspirernes projekter er præget af stor iderigdom og viden. Vi håber selvfølgelig, at deltagelsen i projektet har givet gymnasieeleverne blod på tanden, og vi ser frem til at byde dem velkommen på landets universiteter de kommende år, siger prodekan Mette Thunø fra Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet, der også er formand for den nationale styregruppe for Forskerspirer.

Vinderne af Projekt Forskerspirer 2009

(klik på billederne for at se dem i stor størrelse)

Naturvidenskab:
Christina Resende de PaivaChristina Resende de Paiva fra Nordsjællands Grundskole og Gymnasium med projektet:
Nye antimikrobielle bioaktive peptider frigjort med nye proteaser

Humaniora:
Rasmus MyrupRasmus Myrup fra Odsherred Gymnasium med projektet:
En sygepejerske, et par sadomachocister og nogle munke - Det surreelle møde i film

Samfundsvidenskab:
Jacob M. PethickJakob M. Pethick fra Sankt Annæ Gymnasium med projektet:
Musiks betydning for identitetsdannelsen

Sundheds-/biovidenskab:
Mads Bjørn ChristiansenMads Bjørn Christiansen fra Aarhus Katedralskole med projektet:
Lydkomprimerings indvirkning på hjernens perception af musik

Sammen med æren, blomster og et diplom modtager de fire vindere også en check på 20.000 kr., som skal gøre det muligt for vinderne at gennemføre deres projekter.