20. oktober 2010

Etiske problemer med branding af fødevarer

Fødevarer

Den intense debat om forholdet mellem sundhed og markedsføring af fødevarer tager en ny drejning i ny ph.d.-afhandling af Thomas Boysen Anker fra Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.

I afhandlingen fokuserer Thomas Boysen Anker på de etiske aspekter, der er ved health branding af fødevarer, dvs. den måde sunde fødevarer bliver brandet på. Han analyserer en lang række problemstillinger ved brandingen - blandt andet misledende information, sundhedsstereotyper, sygeliggørelse og snydebrands.

Problematisk health priming

En af Thomas Boysen Ankers konklusioner er, at debatten om fødevaremærkning er alt for snæver, fordi det ikke er ernæringsmærker og sundhedsanprisninger, dvs. det at man fremhæver et produkts fortræffeligheder i forhold til et andet - og som ellers er debattens brændpunkt - der skaber de væsentligste udfordringer.

- Det egentlige etiske problem er health priming, det vil sige den måde fødevareindustrien vha. visuelle repræsentationer og symboler påvirker forbrugeren til at associere en fødevare med sundhed. Grunden til, at health priming udgør det største problem, er ganske simpelt, at det har langt større effekt på forbrugerens opfattelse af en fødevares sundhed, end både ernæringsmærker og sundhedanprisninger, forklarer Thomas Boysen Anker fra Københavns Universitet.

Strategisk forskningsprojekt

Ph.d.-afhandlingen er en del af det strategiske forskningsprojekt Sundhedsbranding, hvis mål er at udvikle en managementmodel for, hvordan man bedst kan skabe sundhedsbrands, der er kommercielt bæredygtige og bidrager til at fremme folkesundheden. Målet med Thomas Boysen Ankers afhandling er at identificere, beskrive og diskutere etiske problemstillinger i relation til kommerciel sundhedsbranding af fødevarer.

Thomas Boysen Anker forsvarede sin ph.d.-afhandling 'Health Branding: Ethical Dimensions' den 20. oktober på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet.

Kontakt

Ph.d.-stipendiat Thomas Boysen Anker
Mail:
tba@hum.ku.dk
Tlf: +44  7821 689347

Emner