3. oktober 2010

Medicinsk Museion vinder prestigefyldt international museumspris

Forskningsformidling

En udstilling fra Københavns Universitets medicinhistoriske museum Medicinsk Museion i Bredgade vinder som det første nordiske museum nogensinde den prestigefylde internationale museumspris Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits.

Udstillingen 'Del og Hel. Brudstykker fra biomedicinens tid' ved Medicinsk Museion vinder The Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits 2010 for 'outstanding museum work'. Prisen, der uddeles af The Society for the History of Technology (SHOT), er aldrig tidligere blevet tildelt en medicinsk museumsudstilling.

Fornemt selskab af museer

Med prisen kommer Medicinsk Museion i fornemt selskab med tidligere prismodtagere som National Museum of American History (Washington DC), Powerhouse Museum (Sidney), Museum of Science and Industry (Manchester) og Museum of London.

Repræsentanter fra Medicinsk Museion fik prisen overrakt lørdag den 2. Foto fra den prisbelønnede udstillingoktober kl. 20 (lokal tid) ved SHOT’s årlige konference i Tacoma, Washington, USA. I forbindelse med prisuddelingen siger museumschef professor Thomas Söderqvist fra Københavns Universitet: 

- Den biomedicinske forskning er ved at skabe en radikalt ny forståelse af hvad det indebærer at være menneske. Det er en kæmpe udfordring for os alle, også for museumsverden. Medicinsk Museions opgave er at se på biomedicinsk forskning og klinisk medicin i et æstetisk, eksistentielt og kulturhistorisk perspektiv. Derfor er vi utroligt glade for denne internationale anerkendelse. Den hjælper os i arbejdet med at sætte den biomedicinske fremtid på den kulturelle dagsorden i Danmark.

Nærværende biomedicinsk forskning

Den prisbelønnede udstilling 'Del og Hel' er et af resultaterne af forsknings- og museumsprojektet 'Biomedicine on Display', under ledelse af professor og museumschef Thomas Söderqvist, støttet af Novo Nordisk Fonden i 2005-2009. Projektets formål var at undersøge, hvordan den moderne biomedicinske forskning kan gøres nærværende.

Udstillingen blev til under et års samarbejde mellem fire yngre humanistiske forskere ved Medicinsk Museion (Sniff Andersen Nexø, Søren Bak-Jensen, Susanne Bauer og Jan-Eric Olsén) og den canadiske kunstner og designer Martha Fleming. Den blev formgivet af arkitekt Mikael Thorsted og grafiker Lars Møller Nielsen, Studio 8, og blev vist i Medicinsk Museions hovedbygning i Bredgade, København, i 2009-2010.

Webpræsentation af udstillingen 

Se en webpræsentation af den prisbelønnede udstilling på: http://www.mm.ku.dk/udstillinger/webudstillinger/aabning.aspx