18. november 2010

Årsfest som på Hogwarts

Fester og gæster

Man tager en god portion prismodtagere og æresdoktorer, tretten guld- og sølvmedaljer, en porcelænsugle, festlige taler og et stænk royalt, blåt blod. Derefter tilsætter man musik og sang og putter det hele ind i Harry Potter-agtige rammer. Så har man Københavns Universitets årsfest anno 2010. Årsfesten løber af stabelen i dag i universitetets Festsal på Frue Plads.

Rektor Ralf Hemmingsen på talerstolen i FestsalenKøbenhavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har siden da fejret sin grundlæggelse ved en årlig fest. Til årsfesten bliver der traditionen tro udnævnt doktorer og æresdoktorer, og uddelt guld- og sølvmedaljer til studerende, der har besvaret fakulteternes prisopgaver. Vinderne af universitetets undervisningspris Årets Harald og Den Internationale Studiemiljøpris bliver også kåret. Festlighederne overværes af Dronningen og Prinsgemalen.

Årets underviser: Vild med dans

I år går undervisningsprisen til studielektor Helle Winther fra Institut for Idræt på Det Naturvidenskabelige Fakultet. Det er ikke en stillesiddende eller tavlefikseret person, som modtager Årets Harald, selvom hun har den teoretiske og forskningsmæssige baggrund i orden. Helle Winther tilbringer en stor del af sin tid 'på gulvet', hvor hun underviser i dans, krop, kommunikation og bevægelsespsykologi på såvel et praktisk som et teoretisk plan. Helle Winther

Helle Winther får prisen for at være en dynamisk underviser og inspirator for sine studerende.

- Jeg er utrolig glad og taknemmelig både på egne og Institut for Idræts vegne for at blive belønnet med netop denne pris. Undervisning handler for mig om at skabe et levende, inspirerende og udfordrende rum med en konstant samklang af faglighed og menneskelighed. Det er i det nærværende og uforudsigelige møde med de studerende, at det forunderlige kan ske, siger Helle Winther, der er initiativtager til 'Dansens Dag', som er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor studerende underviser flere hundrede gymnasieelever og –lærere.

Udover æren får Helle Winther en check på 25.000 kroner og en uglestatuette i porcelæn, som i år er dekoreret af billedkunstneren Lars Ahlstrand.

Læs mere om Helle Winther.

Den Internationale Studiemiljøpris: De forbedrer Verdensrummet

Med et velfungerende introprogram, en mentorordning og et særligt lokale, 'Verdensrummet', til de internationale studerende, har De Studerendes Råd (DSR) på Det Biovidenskabelige Fakultet - LIFE skabt nye standarder for det sociale studiemiljø. Et studiemiljø, hvor der ikke bliver gjort forskel på internationale og danske studerende. De får derfor Den Internationale Studiemiljøpris 2010.

- Evalueringerne viser, at de internationale studerende er tilfredse med det faglige niveau på Københavns Universitet. Men mange synes også, at det er svært at få venner og falde til i Danmark. Det er derfor et meget værdifuldt initiativ, de har taget på Det Biovidenskabelige Fakultet, siger rektor Ralf Hemmingsen fra Københavns Universitet.

Med prisen følger 100.000 kroner, som DSR blandt andet vil bruge til at opgradere 'Verdensrummet'.

Læs mere om Den Internationale Studiemiljøpris

Otte nye æresdoktorer

I år bliver der udnævnt otte æresdoktorer fra de tre fakulteter, der har indstillet. Æresdoktorerne er førende forskere, der alle har bidraget afgørende til forskningen inden for deres felt. De hædres for det arbejde, de har udført på Københavns Universitet enten som gæstelærere eller gennem forskningssamarbejde.

Læs mere om æresdoktorerne