24. november 2010

Sølvmedalje for forskning i frihed

Ytringsfrihed

Det er mere end 200 år siden, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab første gang uddelte en sølvmedalje til en fremragende forsker. Torsdag den 25. november modtager lektor, ph.d. Christian Rostbøll på Københavns Universitet selskabets sølvmedalje og et prislegat på 100.000 kr. Christian Rostbøll, der er lektor på Institut for Statskundskab ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, modtager medaljen for sin aktuelle og relevante forskning i frihed i et liberalt demokrati.

Ytringsfrihedens grænser

Christian RostbøllDet centrale spørgsmål for Christian Rostbøll er, om vi bør begrænse ytringsfriheden i tolerancens navn. Det, der presser sig på, er nemlig, om den liberale traditions to centrale principper - autonomi og tolerance - er i konflikt, når det kommer til ytringsfrihedens grænser.

I debatten om Jyllands-Postens Muhammad-tegninger, så det, ifølge Christian Rostbøll, ud til, at der er en modsætning mellem de to lige væsentlige principper. Men dette spørgsmål kræver ifølge forskeren en politisk-filosofisk afklaring, og det er netop den, Christian Rostbølls forskning handler om.

Videnskabernes Selskab hædrer Christian Rostbøll for hans forståelse og fortolkning af frihedsbegrebet, og for en forskningsindsats, der blandt andet har resulteret i en række artikler og en bog om emnet.

Sølvmedaljer siden 1781

Videnskabernes Selskab blev stiftet i 1742. Også sølvmedaljen har en lang historie bag sig. Første gang sølvmedaljen nævnes på gulnede notater er i 1781. Til en start uddelte Selskabet medaljen til lærde, der første gang fik optaget et arbejde i Selskabets skrifter. Den begrænsning fik H.C. Ørsted dog lavet om på i 1846. For eftertiden blev det besluttet, at der kun sjældent og når der var en særlig grund til det, skulle uddeles sølvmedaljer.

Tid og sted

Prisoverrækkelssen finder sted torsdag den 25. november kl. 19:15 - ca. kl. 21:00 i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, H.C. Andersens Boulevard 35, 1553 København V.

Ole Wæver, professor og leder af Center for Avanceret Sikkerhedsteori (CAST) på Københavns Universitet promoverer Christian Rostbøll, mens tidligere formand for det Radikale Venstre, Marianne Jelved, overrækker medalje og prislegat.

Journalister er velkomne ved forhåndstilmelding til sekretariatschef Pia Grüner på telefon 33 43 53 00 eller kdvs@royalacademy.dk