10. november 2010

Malaria- og HPV vaccine vil kunne redde tusindvis af liv

Malariaforskning

Forskere fra Center for Medicinsk Parasitologi på Københavns Universitet har netop modtaget 100.000 US-dollars fra The Bill & Melinda Gates Foundation. Pengene skal bruges til at undersøge, om det er muligt at lave en kombinationsvaccine, der både beskytter unge afrikanske kvinder mod graviditetsmalaria og livmoderhalskræft.

Et stik - to dræbere

- Ved at vaccinere unge kvinder før den seksuelle debut, kan kvinderne med ét stik blive beskyttet mod to livsfarlige sygdomme, siger lektor Ali Salanti fra Center for Medicinsk Parasitologi på Københavns Universitet.

Hvert år tager graviditetsmalaria livet af 10.000 gravide kvinder og mellem 100.000 og 200.000 spædbørn, der fødes for tidligt og med for lav vægt. Samtidig udvikler en halv million kvinder hvert år livmoderhalskræft, og 80 procent af dem bor i udviklingslande, hvor sundhedssystemerne ikke er gearet til at screene de unge kvinder.
Det betyder, at livmoderhalskræften ofte først bliver opdaget, når symptomerne er synlige og sygdommen fremskreden og svær at behandle. Hvert år dør 274.000 kvinder af denne type kræft, og langt størstedelen af dem bor i udviklingslandene.

Det er et virus, det såkaldte Human Papillomavirus (HPV), der giver livmoderhalskræft, og det virus bliver overført seksuelt.

I den vestlige verden har sundhedsmyndighederne længe tilbudt en HPV-vaccine til unge piger, før de kommer i den seksuelt aktive alder. Midlerne fra The Bill & Melinda Gates Foundation skal bruges til at afprøve, om det er muligt at kombinere den kendte, effektive HPV-vaccine med den vaccine mod graviditetsmalaria, som de københavnske forskere er ved at udvikle.

Vacciner er effektive og redder menneskeliv 

- Vacciner er en af de billigste og mest effektive behandlingsformer vi kender, siger Ali Salanti. Og lykkes vores projekt, vil det redde tusindvis af menneskeliv og spare udviklingslandene store summer. Vi starter projektet op nu, og forventer at have en idé om, hvor vidt det kan lade sig gøre at lave en kombinatorisk vaccine inden for et år.

The Bill & Melinda Gates Foundation har udvalgt malaria-HPV-projektet blandt 2400 ansøgere med nye og innovative forskningsideer, som fonden vurderer har potentiale til at revolutionere den globale sundhed.

Kontakt 
Lektor Ali Salanti
Center for Medicinsk Parasitologi
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Telefon: 35 32 76 76
Mobil: 28 75 76 76
E-mail:
salanti@sund.ku.dk