13. november 2010

Oplev århundreders metabolismeforskning

Metabolismeudstilling

Mandag den 15. november åbner Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet dørene til en medicinhistorisk udstilling, der dykker ned i den lange tradition for stofskifteforskning på blandt andet Københavns Universitet. Udstillingen kan ses i vandrehallen på Panum-komplekset på Blegdamsvej.

 udstillingen 'The Chemistry of Life: Four Chapters in the History of Metabolic Research' i kan alle interesserede dykke ned i historien om 400 års forskning i menneskets stofskifte, som det nye Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research er seneste skud på stammen af.

Udstillingen er lavet af Københavns Universitets medicinhistoriske museum Medicinsk Museion:

- Vi har skabt en visuel markant og farverig udstilling fyldt med fascinerede historiske genstande og billeder. Blandt andet har vi fået den amerikanske molekylærbiolog og kunstner David Goodsell til at lave et billede af en muskelcelle med insulinreceptorer, der som en glasmosaik indrammer udstillingsområdet i vandrehallen, fortæller museumschef, professor Thomas Söderqvist fra Medicinsk Museion. 

Udstillingen begynder i det tidlige 1600-tal, i norditalienske Padua med lægen Santorio Santorios forsøg på at måle og veje kroppens funktioner - fortsætter forbi Peter Panum i 1800-tallet og August og Marie Krogh i begyndelsen af 1900-tallet - og ender med den moderne, molekylære stofskifteforskning i det 21. århundrede.

Studerende og forskere skal fortælle samtidshistorien

Med autentiske genstande fra Medicinsk Museions rige, historiske samlinger, suppleret med grafiske collager af historiske billeder og tekster, fokuserer udstillingen på, hvordan den historiske udvikling af måleinstrumenterne hænger sammen med forståelsen af stofskiftet.

Det afsluttende kapitel af udstillingen er en betaversion. Selv om udstillingen ser færdig ud, holder udstillingsgruppen en dør åben for, at nutidens forskere og studerende kan komme med deres version af, hvordan samtidshistorien skal fortælles. Til foråret vil Medicinsk Museion invitere til dialog om, hvordan udstillingen kan gøres færdig. Museet er allerede nu ved at få kontakt til interesserede studerende og forskere, indsamle genstande fra moderne laboratorier, og høre, hvordan man fortolker de seneste årtiers stofskifteforskning.

Se udstillingen

Udstillingen åbner den 15. november 2010 kl. 15 i vandrehallen på Panum på Blegdamsvej. Det er gratis at besøge udstillingen, og alle er velkomne.

Kontakt

Professor og museumschef Thomas Söderqvist
Medicinsk Museion
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Mobil: 28 75 38 01
Mail: 
ths@sund.ku.dk  
Museion blog