15. december 2010

Panum får stor A. P. Møller-donation

DONATION

A. P. Møllers Fond har i dag offentliggjort, at den donerer mere end 600 millioner kroner til Københavns Universitet til udbygningen af Panum-komplekset. Panum huser de sundhedsvidenskabelige uddannelser og forskning og skal frem til 2014 udvides med 35.000 kvadratmeter.

Bestyrelsen bag A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene formål har netop meddelt Københavns Universitet, at fonden donerer omkring halvdelen af byggesummen til udbygningen af Panum-komplekset på Blegdamsvej. Donationen er fondens største siden Operaen. Vinderarkitektprojektets illustration af det ny Panum

- Panum-byggeriet får stor betydning for dansk sundhedsvidenskab. Med midlerne fra fonden får universitetet mulighed for at skabe rammer af allerhøjeste kvalitet, og vi er derfor taknemmelige for den generøse donation. Forskningsaktiviteterne i den ny laboratoriebygning vil rumme områder, som er afgørende for fremtidens behandling af blandt andet hjertesygdomme, kræft, demens, sukkersyge og allergi, siger dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Ulla Wewer i forbindelse med donationen.

Stort kvalitetsløft til byggeprojektet

Den store donation vil sikre, at det lykkes at nå universitetets ambitiøse mål om at opføre et enestående bygningsværk med høj arkitektonisk og funktionel kvalitet. Samtidig skal donationen bruges til at skabe en åben forplads mod Blegdamsvej, så det samlede Panum-kompleks får et nyt og smukt udtryk. Nybyggeriet åbner således Panum mod byen og skal give et flot bidrag til projeIllustration fra vinderprojektet visualisering af det ny Panum.ktet om en ny vidensbydel på Nørrebro.

Udvidelsen af Panum vil bestå af i alt 30.000 m2 biomedicinske laboratorie-faciliteter og fællesfunktioner, 3.500 m2 kantine og undervisningsfaciliteter og 1.500 m2 auditorier. Byggeriet vil kunne rumme mere end 600 medarbejdere.

Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen understreger, at udbygningen af Panum er en investering i fremtiden:

- Det ny Panum vil være med til at sikre, at Københavns Universitet og Danmark også fremover kan tiltrække de bedste internationale forskere og forskergrupper. Så vi også i fremtiden kan være i front nationalt og internationalt til gavn for befolkningens helbred.

Om donationen

Der bliver tale om en donation direkte til Københavns Universitet. Donationen er kommet i hus efter at Københavns Universitet har ansøgt fonden. Fonden har studeret det arkitektprojekt, der vandt Universitets- og Bygningsstyrelsens og Københavns Universitets konkurrence om udbygningen. Vinderen af konkurrencen Arkitektfirmaet C. F. Møller blev udpeget ved et arrangement på Panum den 23. november.

Arkitektfirmaet C. F. Møllers vinderforslag består af fire lave bygninger, som danner base for et forskertårn i 16 etager plus kælder. Bygningernes facader er tilpasset det eksisterende Panums farver og materialer.