27. april 2010

Medvedev besøger Københavns Universitet

Ruslands præsident Medvedev gæster onsdag den 28. april Københavns Universitet for at se Danmarks første CO2-neutrale offentlige byggeri. I forbindelse med sit officielle besøg i Præsident Medvedev. Foto: www.kremlin.ru.Danmark lægger præsidenten vejen forbi universitetets Green Lighthouse. Med sit innovative og klimavenlige energikoncept er huset et grønt fyrtårn for fremtidens byggeri.

Præsident Medvedev bliver vist rundt af rektor Ralf Hemmingsen, klima- og energiminister Lykke Friis, adm. dir Jørgen Tang Jensen, VELUX og adm. dir. Lars-Peter Søbye, COWI. Under rundvisningen skal han blandt andet høre om de energibesparende løsninger, som bidrager til husets CO-neutralitet.

- Vi er glade for, at præsident Medvedev besøger Københavns Universitet. Green Lighthouse er smukt og funktionelt, og vi er glade for, at det kan inspirere andre. Designet af huset er årsag til, at vi kan reducere energiforbruget med 75 pct., og placeringen giver en optimal udnyttelse af sollyset, siger rektor Ralf Hemmingsen.

Green Lighthouse kombinerer arkitektur, materialebrug og energianvendelse pGreen Lighthouse. Foto: Adam Mørkå en nyskabende måde, der har skabt international opmærksomhed om danske kompetencer inden for bæredygtigt byggeri og offentligt-privat samarbejde. Huset indeholder bl.a. et intelligent ventilationssystem, et nyudviklet luftfilter og en varmepumpe, der frigiver varme og kulde afhængig af årstiden.

Dansk-russisk forsknings- og uddannelsessamarbejde

I forbindelse med det russiske statsbesøg underskriver rektor Ralf Hemmingsen en samarbejdsaftale mellem Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og det russiske universitet Kuban State Agrarian University i Krasnodar. Samarbejdsaftalen fokuserer på forskning, uddannelse og demonstration af produktion af fødevarer, bioenergi og biomaterialer og skal bidrage til at understøtte en fremtidig bæredygtig jordbrugsproduktion. Målet med aftalen er at matche de allerede eksisterende og fremtidige behov for at øge fødevareproduktionen med behovet for vedvarende ressourcer som f.eks. bioenergi og træ.

- Samtidig med at der i dag er en stigende efterspørgsel på bedre fødevarekvalitet og produkter produceret under hensyntagen til dyrevelfærd og økologi, skal produktionen af fødevarer og bioenergi være rentabelt for jordbrugere og sikre velfærd og investeringer i den fremtidige produktion. Med samarbejdsaftalen søger vi at imødekomme alle disse krav gennem uddannelse, forskning og vidensdeling omkring produktionssystemer og teknologi, siger dekan Per Holten-Andersen fra Det Biovidenskabelige Fakultet.