Lak erstatter tandlægens bor – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2010 > 2010.4 > Lak erstatter tandlæge...

19. april 2010

Lak erstatter tandlægens bor

Tand med lakeringResultaterne af et stort studie peger på, at tandlæger i fremtiden ofte kan nøjes med at lakere i stedet for at udbore huller i tænderne. Studiet, SEAL-DK, er udført af en række kommunale tandplejer i samarbejde med Tandlægeskolen på Københavns Universitet.

Undersøgelsen omfatter 518 børn og unge mellem 6 og 17 år, som havde tænder med karies, der under normale omstændigheder skulle være boret i. 88 % af de huller, som forsøgsvis blev behandlet med lakeringer, er vellykkede efter 2 år, og projektet vil følge børnene og de unge i endnu tre år.

Et kvantespring for tandsundheden

- Holder resultaterne, betyder det ikke kun, at mange mennesker med karies i fremtiden slipper for bor og bedøvelse, fortæller projektets leder, lektor, dr. odont. Vibeke Qvist fra Odontologisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU.

- De undgår også at få udskiftet fyldninger, som ikke holder, en procedure, der hver gang svækker tanden. Ved i stedet at forsegle cariesangrebet, standser tandlægen sygdomsprocessen, og det syge væv under lakeringen får mulighed for at hele. SEAL-DK varsler et brud med tidligere behandlingsformer, og kan på sigt blive et kvantespring for tandsundheden. SEAL-DK er et eksempel på et samarbejde mellem de kommunale tandplejer og Tandlægeskolen, der er inspirerende for både dem og os - og til gavn for tandsundheden.

Om projektet

Projektet er et forsknings- og kvalitetsudviklingsprojekt udført i et samarbejde mellem de kommunale tandplejer i Allerød, Gentofte, Helsingør, Herlev, Hillerød, Høje-Taastrup, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Nordfyn samt Tandlægeskolen, Københavns Universitet. Projektets deltagere mødes tirsdag den 20. april, for bl.a. at diskutere, hvordan den nye behandlingsstrategi bliver implementeret.