30. juni 2010

Anne og æblet: dansk studerende på eventyr i New York

Udlandsophold

Hvert semester rejser en masse humanistiske studerende fra Københavns Universitet ud i verden. Når de kommer hjem igen, har de læst litteratur, sprog, kommunikation og meget andet spændende på universiteter i Skotland, Tyskland, Finland og Jylland. Og USA. Det sidste er tilfældet for danskstuderende Anne Lundgaard, der har tilbragt forårssemesteret på Barnard College i New York.

Anne og Brooklyn Bridge

I disse dage er 26-årige Anne Lundgaard lidt ved siden af sig selv. I sidste weekend kom hun efter et halvt års studier i New York hjem til København og sit værelse i kollektivet på Gyldenløvesgade. Det er en tilbagevenden, der godt kan være lidt svær, når tiden i det store æble har været både intens, sjov og udfordrende.

Tyndslidt legathåndbog

Opholdet på Barnard College i New York kom i stand, via en af de mange samarbejdsaftaler Københavns Universitet har med universiteter rundt omkring i verden. Anne Lundgaards tuition, som betalingen for at læse på universiteter i USA hedder, har således været betalt af Københavns Universitet, mens resten af opholdet er betalt af den 26-årige studerende selv.

- Jeg tror, at opholdet er løbet op i cirka 80.000 kroner. Pengene er gået til bolig, flybillet, forsikring, bøger og mad. Men jeg brugte en del tid på at søge legater, inden jeg tog af sted, og jeg har fået op mod 50.000 kroner ind igen på legater, fortæller Anne Lundgaard, der har boet på et af de mange kollegier på Barnard College, der er et rent kvinde-college og derudover er en del af Columbia University.

Tæt på koryfæerne

Et udlandsophold som Anne Lundgaards står højt på mange studerendes ønskeliste – og det med god grund, mener hun.

Columbia Universitys hovedtrappe The Steps

- Man får utrolig meget ud af at rejse væk fra alt det, man kender, og jeg tror, det er rigtig sundt med det blik ind i en helt anden verden, end den man kender hjemmefra. Jeg trængte virkelig til at blive motiveret og til komme ud at opleve noget nyt, fortæller Anne Lundgaard, der er lidt af et sprogmenneske og i USA blev rigeligt udfordret på det sproglige.

- Det var vildt fedt hele tiden at føle, at man blev bedre til engelsk og at fornemme, at man fik et fremmedsprog til virkelig at virke. Til tider har det været vildt frustrerende med den sprogbarriere, men det har også været inspirerende. Det sværeste var at have de mindre fag, hvor der ikke var forelæsninger, og hvor man selv skulle tale meget. Mit engelske er bedst til hverdagssamtaler, så det var svært at slå over i akademisk engelsk og at tænke abstrakt på et andet sprog end dansk. Jeg har virkelig følt mig dum derovre indimellem, fortæller Anne Lundgaard.

En anden ting, der har fascineret den danske studerende ved opholdet i New York, har været oplevelsen af, at der ikke er så langt til forskerverdenen.

- Flere af de undervisere vi havde, havde skrevet bøger og var (rimelig) store inden for deres forskellige forskningsområder. Der var da også flere af mine medstuderende, der var rejst til Barnard, fordi de vidste, at det ville være muligt at få undervisning af de her forskere, fortæller hun.

På besøg i gymnasie-boblen

I New York har Anne Lundgaard bl.a. haft kurser i asiatisk-amerikansk litteratur, The Harlem Renaissance og moderne poesi. Og litteraturkurserne har haft et lidt andet fokus, end den danske studerende har været vant til.

- Det har været rigtig fedt, at litteraturkurset i asiatisk-amerikansk litteratur, ud over selvfølgelig litteraturen, også fokuserede på både den politiske historie og landenes udvikling. Generelt set gik kurserne på tværs af nogle faggrænser på en anden måde, end jeg har oplevet herhjemme, fortæller Anne Lundgaard, der også har været igennem en helt anden arbejdsmetode og måde at gå til eksamen på i New York.

- Derovre er det underviseren, der bestemmer, hvordan eksamen skal forløbe – bl.a. hvor lang en eksamensopgave skal være, og om det er en opgave, man skal skrive derhjemme eller på universitetet, og hvornår opgaven skal afleveres. Der er ingen censor. Men de er selvfølgelig også nødt til at gøre det på en anden måde end i Danmark, for der er så sindssygt mange eksamener hvert semester derovre. Man har minimum fire fag som fuldtidsstuderende, og så kan man jo godt forestille sig, at det giver pænt mange eksamener.

"Det har været hårdere at gå til eksamen end i Danmark, og jeg har aldrig haft så travlt før. Men man har så også den fordel, at man bogstavelig talt lever på sit studie derovre."

Anne Lundgaard

- Det har været hårdere at gå til eksamen end i Danmark, og jeg har aldrig haft så travlt før. Men man har så også den fordel, at man bogstavelig talt lever på sit studie derovre. Man bor på campus og dyrker sport og de fleste andre fritidsaktiviteter der, og det betyder, at man i fritiden stort set kun ses med de andre studerende. I modsætning til i Danmark, hvor universitetet i perioder kan fylde relativt lidt til sammenligning. Der er fordele og ulemper ved begge dele, men den amerikanske måde minder mig lidt om den boble, man oplever i gymnasiet, fortæller Anne Lundgaard.

I god form til slutspurten

Den 26-årige studerende skal efter sommerferien i gang med sidste semester før specialet. Og en af de ting, opholdet i New York har givet hende med hjem, er bl.a. inspiration til specialet.

- Jeg tænker, at jeg højst sandsynligt vil beskæftige mig med minoritetslitteratur i mit speciale. Og i New York har jeg fået et indblik i, hvor meget der kan lade sig gøre, og jeg har set kombinationer af alle mulige emner derovre. Derudover har jeg også fået fornemmelsen af, at der sker helt vildt meget i verden, og at man ikke er låst fast til København. Jeg er rigtig spændt på at komme i gang igen efter ferien og på at se, om jeg kan holde fast i de gode studievaner. Jeg har læst så sindssygt meget derovre, og jeg håber, at jeg fastholde det høje arbejdstempo, jeg har tillagt mig derovre på mit sidste semester her i København, så jeg også kan holde lidt fri.

Anne Lundgaard har hele forårssemesteret skrevet klummer om sit udlandsophold på Barnard College til fakultetsmagasinet Humanist. Læs alle klummerne