23. juni 2010

Gravide videregiver bivirkninger til børn

Gravide videregiver bivirkninger til børn

Sundhed

Gravides brug af medicin til behandling af psykiske lidelser øger risikoen for fosterskader. Forskere på Det Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet har netop publiceret en artikel i det videnskabelige tidsskrift BMC Research Notes, der dokumenterer alvorlige bivirkninger.

Mellem 1998 og 2007 var brug af psykofarmaka forbundet med 429 rapporterede bivirkninger hos børn under 17 år i Danmark. Nu har forskere analyseret bivirkningerne og konstaterer, at mere end halvdelen af disse tilfælde var særdeles alvorlige. Bivirkningerne var fx medfødte misdannelser og svære abstinenser.

Lektor Lise Aagaard og professor Ebba Holme Hansen fra Institut for Farmakologi og Farmakoterapi har nærstuderet de 4.500 bivirkningsindberetninger, der vedrørte børn i perioden 1998-2007. Den største del af bivirkningerne (42 procent) blev indberettet for såkaldte psykostimulerende lægemidler - eksempelvis til behandling af ADHD - efterfulgt af 31 procent for antidepressiver og 24 procent for antipsykotiske lægemidler:

- En række alvorlige bivirkninger som misdannelser, lav fødselsvægt, for tidlig fødsel, udvikling af neonatale abstinenssymptomer (NAS) og hjertefejl blev rapporteret hos danske børn under to år - formentlig på grund af moderens indtagelse af psykofarmaka under graviditeten, siger lektor Lise Aagaard.

Stigende forbrug af antidepressiv medicin

Forskerne mener, at udviklingen bør bekymre sundhedspersonale og læger:

- Psykofarmaka bør ikke ordineres i almen praksis - der er tale om lægemiddelstoffer med lang halveringstid. Hvis man tager sin medicin som ordineret, vil dosis være høj konstant, og det kan tage flere uger for en enkelt tablet at komme helt ud af kroppen. Tre ud af fire af alle graviditeter er planlagt, og det er derfor vigtigt, at samfundet tager ansvar og informerer kvinder om den overhængende fare for at overføre bivirkninger til sit ufødte barn, siger Lise Aagaard.

Der er et stigende forbrug af antidepressiv medicin i Danmark og mange andre lande, og den samme tendens gør sig gældende hos gravide:

- Der er alt for lidt viden på området, og i dag kan vi se, at morens forbrug af psykofarmaka har stor betydning for børns udvikling. Alkohol og rygning er skadeligt under graviditet - det bliver vi informeret om i stor stil - men der informeres ikke om faren ved psykofarmaka. I de fleste indlægssedler står der blot, at man skal 'rådføre sig med egen læge', før man begynder behandlingen, fortæller Lise Aagaard.

Kvindeligt paradoks

- Man tester næsten altid ny medicin på raske unge mænd, og derfor ved man ikke meget om konsekvenserne af gravides medicinindtag. Man undgår - naturligvis - de sårbare brugere i kliniske forsøg. Men der er i virkeligheden tale om lidt af et paradoks: Lægemidler til behandling af psykiske lidelser bliver ikke testet på gravide grundet risiko for bivirkninger - alligevel udskrives psykofarmaka til gravide, siger Professor Ebbe Holme Hansen.

Hun mener, at hver enkelt udskrivning af psykofarmaka til gravide og kvinder der påtænker graviditet bør overvejes nøje:

- Hvis lægen vurderer, at udskrivning af psykofarmaka ikke kan undgås i løbet af graviditeten, bør medicinen udskrives af en specialist, som samtidig monitorerer kvinden i løbet af graviditeten og i forløbet lige efter fødslen. I andre lande har man såkaldte pregnancy programmes, der overvåger gravide kvinders medicinforbrug. Det samme kunne man med fordel overveje i Danmark, slutter Ebba Holme Hansen.