Kittelafbrænding til gavn for studiemiljøet – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2010 > 2010.6 > kittelafbrænding

22. juni 2010

Kittelafbrænding til gavn for studiemiljøet

Farmaceutisk fællesskab - studenterinterview

Et prisbelønnet studiemiljø med unikke traditioner er med til at holde de farmaceutstuderende til ilden, når eksamensfeberen raser.

Rasmus Olsen er stud.pharm. på tredje år - i dag forsvarer han sit bachelorprojekt, hvor han sammen med et team af medstuderende har fremstillet smertestillende lægemidler med udgangspunkt i acetylsalicylsyre:

- Det har været en hård omgang med talrige laboratorieøvelser og endeløse diskussioner i gruppen. Men vi er klar, og det skal nok gå godt, siger den unge farmaceutspire.

Sammen med resten sin årgang på farmaceutuddannelsen var han tidligere på sommeren med til at videreføre et traditionsrigt kittelafbrændingsritual. Ritualet markerer overgangen til kandidatdelen af farmaceutuddannelsen og giver brændstof til arbejdet med den skriftlige del af bachelorprojektet.

Overgangsritual

Kittelafbrænding baner vejen for bachelorprojektPå Det Farmaceutiske Fakultet hænger farverig og kreativ udfoldelse tæt sammen med kitler og kemi. Kulørte kitler i tegneseriestil følger de studerende under laboratorieøvelserne i de tre første år på studiet, hvorefter kitlerne går op i røg ved en årlig afbrænding:

- Det er en sjov og helt særlig tradition på Det Farmaceutiske Fakultet, der er med til at motivere arbejdet med rapportdelen af bachelorprojektet og forberedelsen af det mundtlige forsvar. Kittelafbrændingen markerer en vigtig overgang på farmaceutuddannelsen, fortæller Rasmus Olsen.

Fællesskab på rygraden

Nye årgange af farmaceutstuderende får under højtidelige og hemmelige omstændigheder overrakt deres udsmykkede kitler til en traditionsrig kittelfest i foråret:

- Den udsmykkede kittel symboliserer laboratoriearbejdet og indvielsen til farmaceutuddannelsen og er med til at skabe holdfællesskab på studiet, fortæller Rasmus Olsen.

Hvert af de otte hold på en årgang har deres eget tegneserietema for udsmykningen, men ikke to kitler er ens. De ældre årgange bestemmer temaerne - fører pen og pensel og får tegneseriefigurer og versefødder til at marchere i takt.

kittelafbrænding gavner studiemiljøetDer er tale om en tradition med udspring i en fjern fortid, og ingen husker helt, hvornår kitteludsmykningen for alvor fandt vej til de studerendes skulderblade. Det begyndte vist nok som godmodige skriblerier, hvor nogen skrev ord og sætninger - ofte af halvlummer karakter - på ryggen af medstuderende. I dag er traditionen strømlinet efter skabelon - og ikke meget har forandret sig de sidste tyve år:

- Versene på ryggen af kitlen kan tage udgangspunkt i sjove oplevelser fra ruskurset, men ofte er det særlige kendetegn ved hovedpersonens personlighed, der fremhæves, fortæller Rasmus Olsen.

Kittelmalerierne går op i røg under den rituelle årlige kittelafbrænding på fakultetets bålplads. Efter den allersidste af utallige øvelsestimer i laboratoriet kastes de slidte kitler i ilden, og de studerende er klar til at begynde kandidatuddannelsen i en ren, hvid voksen-kittel. De kulørte tøjstykker ristes. De studerende renses. Et nyt kittelkapitel kan begynde efter en stor fest for alle fakultetets studerende.