Ny uddannelse: Bliv have- og parkingeniør – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2010 > 2010.6 > haveparkingeniør

26. juni 2010

Ny uddannelse: Bliv have- og parkingeniør

Bymiljø

Efter sommerferien kan danske unge for første gang nogensinde uddanne sig til have- og parkingeniører. Den nye uddannelse kombinerer praktiske færdigheder og faglighed inden for planlægning af bymiljø med projektstyring og ledelselskompetencer.

Ved næste semesterstart åbner den nye uddannelse til have- og parkingeniør på Det Biovidenskabelig Fakultet ved Københavns Universitet i samarbejde med Erhvervsakademiet Sjælland og Roskilde Tekniske Skole. For studieleder Susanne Ogstrup besvarer uddannelsen de krav, som erhvervslivet stiller:

- Vi oplever lige nu, at erhvervslivet efterspørger ingeniører med ekspertise i bymiljø. Hidtil har uddannelsen i skov- og landskabsingeniør været populær i erhvervslivet, fordi det er en praktisk uddannelse, der kombinerer faglighed med ledelseskompetencer, økonomi og projektstyring. Men der er i stigende grad efterspørgsel på fagfolk, der har ekspertise i urbane forhold. Derfor sigter have- og parkingeniøruddannelsen efter at tage fat på udfordringerne i bymiljøer som eksempelvis klimatilpasning, hedebølger eller lokal afledning af regnvand, siger studieleder Susanne Ogstrup.

Jord under neglene

Undervisningen foregår som almindelig undervisning, selvstændig opgaveløsning og projektarbejde, men der er særligt lagt vægt på praktikophold:

- Det er en meget erhvervsrettet professionsbachelor, så praktikken er et vigtigt led i uddannelsen. I praktikken kan de studerende komme i tæt kontakt med erhvervslivet. Det betyder, at de kan komme ud og prøve deres færdigheder af og på den måde bliver meget handlingsorienterede. Når de er færdiguddannede, kan de gå direkte ud i arbejde, fordi de er klædt på til at arbejde fra første dag, forklarer Susanne Ogstrup.

Borgerdialog og projektstyring

Planlægning af projekter i bymiljøet involverer ofte flere forskellige parter og interesser.

- Vi lægger meget vægt på, hvordan man håndterer kommunikation med flere forskellige parter i forbindelse med et projekt. Det er vigtig at have en dialog med borgerne, når man arbejder med bymiljø. Vi klæder have- og parkingeniører på til at lede eller være samarbejdspartner i projekter med mange forskellige parter, slutter Susanne Ogstrup, og opfordrer til, at alle interesserede kigger forbi Åbent Hus-arrangement på LIFE den 28. juni, hvor man kan høre mere om uddannelsen.