Fodbold gør mænd sunde – Københavns Universitet

16. juni 2010

Fodbold gør mænd sunde

Fodboldforsker

Peter Krustrup fra Institut på Idræt på Københavns Universitet har i mange år forsket i fodboldspillets gavnlige virkninger. I dag har han fået Men's Health Prisen. Prisen uddeles i forbindelse med Mænds Sundhedsuge, der i år sætter fokus på mænd, krop og kost.

Fodbold kan forebygge livsstilssygdomme

Peter Krustrup får prisen, fordi han og hans store internationale forskerteam gennem flot og veldokumenteret forskning (bl.a. støttet af Kulturministeriet, DBU og FIFA) har vist, at motionsfodbold er et effektivt våben mod livsstilssygdomme. FodboldFodbold er godt til at forebygge overvægt, hjerte-kar-sygdomme og knogleskørhed (osteoporose), og så er fodbold også godt til at behandle forhøjet blodtryk.

- Jeg er meget glad for prisen og betragter den som et stort skulderklap til Institut for Idræt og hele det 50 mand store internationale forskerteam, siger Peter Krustrup og tilføjer, at syv års forskning i fodbold i år er kulmineret med udgivelsen af 20 videnskabelige artikler om de sundhedsmæssige effekter af motionsfodbold, set fra en fysiologisk, psykologisk og sociologisk vinkel.

Bedre sundhed for mænd

Peter Krustrup undersøger forsøgspersonResultaterne fra Peter Krustrup og hans forskerteams, er et fantastisk budskab i året for VM i fodbold. Det er et budskab, som har vigtige perspektiver for bedre sundhed for mænd. Rigtig mange mænd har spillet fodbold og synes det er sjovt. Derfor er fodbold en oplagt mulighed for mange af de mænd (omkring halvdelen af alle mænd), der ikke i dag dyrker nok motion. Det kan være en vigtig vej til at mindske mænds overdødelighed på grund af fysisk inaktivitet.

- Ved at formidle, at utrænede voksne godt kan opnå god form og bredspektret forebyggelse gennem en lystbetonet holdidræt som fodbold, kan vi forhåbentlig motivere en hel masse mænd til at finde fodboldstøvlerne frem igen. Og vi kan forhåbentlig også motivere en masse sundhedspolitikere til at bruge en bredere palet i fremtidens forebyggelselses- og behandlingstilbud, siger Peter Krustrup.

Fodbold virker overalt

Som motionsform er fodbold meget fleksibelt. Motionsfodbold kan dyrkes i boligkvarteret, i klubber og på arbejdspladser. Peter Krustrup har netop været med til at igangsætte et projekt med motionsfodbold på arbejdspladsen.

Om prisen

Men's Health Prisen er en lille statuette lavet af kunstneren Keld Moseholm. Figuren er specielt designet til Men's Health Week - læs om arrangementet.