Forskning for studerende – Københavns Universitet

15. juni 2010

Forskning for studerende

Internationale specialer - studenterinterview

Københavns Universitet udklækker hvert år ca. 3.500 kandidater fordelt på mere end 100 uddannelser. Mange af de studerende tager hul på forskningen undervejs i deres studier og søger fondsmidler til at lave deres research.

Foto fra legatoverrækkelsen. Fra venstre: Siemens' kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen, Kasper Steen Pedersen, Line Bisgaard og Tine Straasø.Tre studerende på kandidatuddannelsen på Det Naturvidenskabelige Fakultet, der snart nærmer sig afslutningen på deres studier, har netop modtaget legater, der skal gøre deres specialer endnu bedre. Den 10. juni uddelte Simensfonden legater til kemistuderende Kasper Steen Pedersen, fysikstuderende Tine Straasø og biomedicinstuderende Line Bisgaard.

Kemisk hobby får liv i laboratoriet

23-årige Kasper Steen Pedersen, der læser kemi, har netop modtaget et legat på 30.000 kr. til rejser og indkøb af materialer til sit specialestudium i design af molekylære højtemperatur-nanomagneter. Hans forskning kan bl.a. betyde, at computere fremover kan lagre mere end 300 millioner flere informationer på samme plads i forhold til nutidens computere.

Allerede i gymnasiet havde Kasper en idé om, hvilken uddannelsesvej, han ville gå:

- Jeg har egentlig altid vist, at jeg ville uddanne mig i den her retning. Lige fra jeg første gang i gymnasiet så metal-ionernes flotte farver. Jeg var kun lidt i tvivl om, jeg skulle vælge kemi eller fysik.

Jeg havde en meget inspirerende lærer i gymnasiet. Han var utrolig motiverende og hjalp med at finde yderligere materiale, når man havde lyst til at lære mere, siger Kasper. Han fortæller også fortæller, at ikke alle studieårene på universitetet har været en dans på roser:

- I begyndelsen syntes jeg, det var en smule kedeligt at læse. Det er ikke altid så ophidsende at tage kurser. Til gengæld er det er meget spændende at arbejde selvstændigt i laboratoriet. Dér kan man omsætte viden til praksis. Det er mere interessant at finde ny kemi end at kende gammel. Kemi er min hobby, selv om det lyder lidt nørdet, afslutter Kasper.

Svar på livets sammenhænge

Tine Straasø er kandidatstuderende i fysik og har netop modtaget 25.000 kr. i rejsestøtte til sit speciale inden for røntgenfysik i forbindelse med udvikling af nye og bedre malaria-medikamenter. Det var en cocktail af interesser og tilfældigheder, der i første omgang fik Tine til at søge ind på studiet:

- Fysik har altid interesseret mig, men det var alligevel lidt et tilfælde, at jeg havnede her. Jeg ville oprindelig have læst medicin, men da jeg var til åbent hus på fysikstudiet, trak fysikken alligevel mere. Jeg valgte fag efter, hvad der betød mest for mig personligt, og det var – og er stadig - hvordan alting hænger sammen helt fundamentalt, siger Tine og tilføjer, at studiet kun er blevet mere og mere spændende med årene:

- Arbejdspresset føltes lidt hårdere på bachelordelen, hvor man ikke har så meget valgfrihed, som jeg har nu. Dengang havde man til gengæld kurser sammen med sit rushold, så man nåede at få et godt sammenhold. På kandidatdelen er kursusvalget helt frit, så der åbner sig en masse muligheder. Jeg valgte at arbejde med røntgen og faststoffysik, fordi jeg havde en rigtig en god underviser og et spændende kursus inden for netop det felt.

På tværs af landegrænser

Tine Straasø skal bruge legatet fra Siemensfonden til at rejse for, og hendes studier går allerede nu på tværs af landegrænser:

- På studiet har vi mange studerende udefra, og det giver et spændende internationalt miljø. Undervejs er der også rig mulighed for at komme rundt i verden og få kontakt til eksperter fra andre lande. Jeg er fx den eneste i min gruppe, der arbejder med malaria, så jeg skal til Japan for at lære at bruge nogle bestemte programmer. Herudover arbejder jeg også sammen med Weizmann Instituttet i Israel, der hjælper mig med de kemiske aspekter af specialet. Jeg har derfor været to måneder i Israel, fortæller 25-årige Tine.

Erhvervspotente projekter

Den tredje legatmodtager er den 26-årige Line Bisgaard, der har modtaget 5.000 kr. til sit speciale inden for molekylær biomedicin

- Uddannelsen har omdrejningspunkt i sygdomsforståelse på et cellulært plan og kombinerer sundhedsvidenskabelige og naturvidenskabelige fagområder.  Vi dykker ned i, hvordan sygdomme virker i kroppen, fortæller Line

Line forsker i, hvordan hjertets egne hormoner påvirker fedtophobning i hjertets muskelceller. Forskning, der kan bruges i forbindelse med bl.a. fedme og type 2 diabetes. Forskning, der på sigt har spændende erhvervspotentiale. Line skal aflevere speciale 1. november og overvejer derefter at gå efter et job inden for medicinalindustriforskning.