Bachelorprojekt viser, at motion mætter – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2010 > 2010.7 > Bachelorprojekt viser,...

01. juli 2010

Bachelorprojekt viser, at motion mætter

Diabetes og motion

Egentlig skulle man tro, at en ordentlig løbetur øger appetitten. Men det omvendte er faktisk tilfældet. Det har medicinstuderende Caroline Weinsjö netop vist i sin bacheloropgave på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. En opgave hun fik karakteren 12 for.

Moderne forskning peger på, at hvis mavetarmen ikke udskiller den korrekte mængde af hormonet GLP-1, kan resultatet blive fedme. GLP-1 stimulerer bugspytkirtlen til at producere insulin, så kroppens muskler optager sukker fra blodbanen. Samtidig giver det hjernens hypothalamus et signal om mæthed. Hvis kroppen ikke udskiller nok GLP-1, kan det derfor resultere i indtagelse af for meget mad, og i sidste ende overvægt og fedme.

Medicinstuderende Caroline
Weinsjö fra SUND.

I foråret 2010 stod professor Jens Juul Holst foran et hold 3.-års medicinstuderende i Teilumauditoriet, hvor han underviste i faget endokrinologi - læren om kroppens signalstoffer, hormonerne og hormonelt betingede sygdomme, som fx diabetes. Blandt de studerende var Caroline Weinsjö, som blev stærkt inspireret af både fag og underviser. Hun besluttede at skrive bachelorprojekt om emnet.

- Man ved i forvejen, at træning forbedrer insulinfølsomhed hos type 2-diabetikere, siger Caroline Weinsjö. Det sker bl.a., fordi træning får folk til at tabe sig. Jeg ville undersøge, om træning også påvirker mavetarmens sekretion af GLP-1-hormonet, og dets virkning i kroppen. Som vi ved, får GLP-1 bugspytkirtlen til at producere mere insulin.

Med Jens Juul Holst som vejleder, gav Caroline Weinsjö sig i kast med en større litteratursøgning i databasen PubMed, for at undersøge om træningsperioder af forskellig længde, hos både normalvægtige og overvægtige/fede, kan påvirke GLP-1-sekretionen.

"Der er noget der tyder på, at et lavt niveau af GLP-1 har en medvirkende årsag til fedme. Træning kan få GLP-1-niveauet i blodet til at stige markant, og  have en positiv effekt på mæthedsfølelsen."

Caroline Weinsjö

Medicinstuderende, KU

- Det viste sig, at selv træning der kun varer 30 minutter, får GLP-1-niveauet i blodet til at stige markant, når forsøgspersoner indtager sukker, siger Caroline Weinsjö. Og det gælder både folk med normal vægt og overvægtige/fede. Begge grupper spiser også mindre på grund af den øgede mængde GLP-1 i blodet. Og som ventet får overvægtige/fede en bedre følsomhed over for insulin, når de har trænet.

Det var ikke GLP-1-niveauet i almindelighed som steg, men mængden i blodet efter træning.  En af de undersøgelser Caroline så på, involverede overvægtige og normalvægtige teenage-drenge. De overvægtige drenge havde et lidt lavere GLP1-niveau i blodet i fastetilstanden - dvs. når de ikke lige havde spist.

- Det tyder på, at et lavt niveau af GLP-1 har en medvirkende årsag til fedme, siger Caroline Weinsjö. De undersøgelser hun så på viste, at træning øger mængden af GLP-1 i blodet. Da GLP-1 er et mæthedshormon, kan motion altså være med til at forlænge mæthedsfølelsen. Samtidig øges kroppens insulinfølsomhed, dvs. at der ikke skal så meget insulin til, før musklerne optager sukker fra blodet.

- Det var spændende at høre Jens Juul Holst fortælle om GLP-1-hormonet, og efterfølgende lave et projekt, hvor jeg kunne se, hvordan GLP-1 bliver brugt og undersøgt i klinikker rundt om i verden, siger Caroline Weinsjö.

Carolines projekt er et eksempel på den type forskning, der finder sted i initiativet 'Food, Fitness & Pharma'. Når et nyt hold medicinstuderende i slutningen af august skal til at finde temaer og vejledere til deres bacheloropgaver, vil de udover Food, Fitness & Pharma, blive præsenteret for Center for Sund Aldring og Proteincenteret, som de har mulighed for at skrive opgave ved.