4. august 2010

Verdens bedste studerende til København

Forhandlingsspil

Det er efterhånden kutyme, at København tiltrækker store internationale begivenheder. I oktober følger endnu en i rækken. Her byder Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet nemlig studerende fra verdens førende universiteter velkommen ved forhandlingsbordet i forhandlingsspillet Copenhagen Competition. Et forhandlingsspil, hvor de studerende skal nå en fælles global aftale om adgang til medicin.

Vinderne af Copenhagen Competition 2009 (National University of Singapore)Det er ikke kun de danske unge, der netop er blevet optaget på deres drømmestudie, som har armene højt hævet over hovedet i disse dage. Det samme har en række studerende fra resten af verden. De har nemlig lige fået at vide, at de skal møde op ved forhandlingsbordet i København i oktober og deltage i finalen af årets Copenhagen Competition.

I juli indsendte 15 universiteter et skriftligt bidrag til Copenhagen Competition. Bidragene er nu gennemgået af tre dommere og otte hold har fået besked om, at de er gået videre til finalen den 15. oktober.

- Det er ikke bare stort for fakultetet, at vi nu for andet år i træk får besøg af topstuderende fra verdens eliteuniversiteter som Yale og Berkeley. Det er vigtigt for hele Danmark! Ser vi bare 5-10 år ud i fremtiden, kan det bestemt ikke udelukkes, at nogle af disse studerende er helt store navne. Tænk bare, hvis den person, der i dag er Hillary Clintons højre hånd, for 5 år siden havde deltaget i Copenhagen Competition. Det vil være helt unikt, hvis Danmark havde et bånd til sådanne personer, siger Laura Nielsen, lektor ved Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet og ansvarlig for Copenhagen Competition.

Adgang til medicin

I årets konkurrence er der behov for de bedste af de bedste. De studerendes faglige kvalifikationer bliver nemlig udfordret med det samfundsaktuelle emne adgang til medicin:

- I forhandlingerne skal de studerende finde balancegangen mellem hensynet til virksomhedernes patentrettigheder, de rige landes krav om at undgå kopimedicin, som måske er farlig eller uvirksomt og sikre de fattige landes adgang til medicin. En balancegang, som mange internationale forhandlere bliver konfronteret med hver dag, og et emne, som det stadig ikke er lykkedes verdens politikere at forhandle en aftale på plads om, siger lektor Laura Nielsen.

Mellem fiktion og fakta

Samfundsaktualiteten er en vigtig del af forhandlingerne i Copenhagen Competition:

- Forhandlingerne er fiktive, men det faglige indhold i årets konkurrence er udarbejdet i nært samarbejde med WTO, der faktisk har en verserende sag lige nu, hvor en sending medicin er blevet stoppet i transit i EU. Forhandlingerne er meget virkelighedsnære og realistiske. Det har de danske politikere også fået øjnene op for. Sidste år forhandlede de studerende sig frem til en klimaaftale forud for klimatopmødet i december. De studerendes traktattekst til en klimaaftale blev overrakt personligt til daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, og han udtrykte stor interesse for aftalen, siger Laura Nielsen.

Forhandlingsforslagene og et eventuelt reelt resultat bliver igen i år overrakt til den danske regering, og også samarbejdsparterne i WTO får aftalen til inspiration til deres arbejde med verdens ledere. Finalen løber af stabelen på Kulturnatten den 15. oktober og dysten kan følges direkte på storskærm på Frue Plads i København.

Om Copenhagen Competition

Copenhagen Competiton afholdes for andet år i træk af Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet. Copenhagen Competition er et forhandlingsspil, hvor jurastuderende fra hele verden mødes og dyster om et samfundsrelevant tema. Konkurrencen har både en skriftlig og en mundtlig runde. Det er kun de otte bedste hold, der når til den mundtlige runde, som også fungerer som finalen på konkurrencen.

Besøg Copenhagen Competition.